Cresc salariile bugetarilor si pensiile. Vezi cu cat si de cand

Ultimul update: Luni 24 Septembrie 2012 06:06
Data publicarii: Miercuri 02 Februarie 2011 18:34
Categorie: Politic

UPDATE: Totii bugetarii vor incasa de luni cei 15% in plus la salariu, dar raman departe de lefurile pe care le primeau cand Guvernul nu dictase taierea de 25%.

Cu adevarat castigati se pot considera peste 1 500 000 de pensionari care, de la 15 februarie, primesc o crestere neasteptata. In discutie intra cei care au muncit in conditii grele.

Majorarea de 15% era inclusa in bugetul pe 2011 si a fost aprobata de FMI si Comisia Europeana. Iar daca ne gandim ca anul acesta nu se mai acorda al 13-lea salariu si primele de vacanta, majorarea este chiar mai mica de 15%.

Salariile cresc usor, in schimb cheltuielile statului cu lefurile scad fata de anul trecut deoarece au fost concediati foarte multi oameni. Cei 1 500 000 de pensionari vor beneficia si ei de o majorare medie de 93 de lei.  Pentru ei efortul financiar este de 400 de milioane de euro pe an, iar Guvernul sustine ca are acesti bani la dispozitie.

Procesul de recalculare este aproape de final in majoritatea institutiilor. In unele cazuri salariile au fluctuat in ultimii ani mai ceva ca pretul benzinei. Iata un exemplu concret: 1986 de lei in octombrie 2008, 2648 in 2009, ne-am intors la 1986, redus cu 25% am ramas cu 1490, marit cu 15% - 1700.

Dupa taierea salariilor, bugetarii si-au gasit un al doilea loc de munca

Alt liceu, alt calcul, de data aceasta pentru un profesor de biologie cu vechime de 30 de ani: "Pornim de la 2000 de lei, ajungem prin reducere de 25% la 1331 de lei. Asta fiind la 1.07.2010. Cu plus 15% pe legea 285 pe 2010, ajungem la un salariul de 1597".

Medicii vor primi si ei un plus de 15 procente. Astfel, un medic primar castiga in vara anului trecut 2847 de lei. Salariul i-a fost redus la 1442 de lei, iar acum creste usor pana la 1658. Un medic specialist va incasa in februarie 1710 lei. Mai mult decat in iulie, insa cu aproape 1200 de lei mai putin decat in iunie. Iar o infirmiera primeste cu 93 de lei mai mult decat in iulie, insa cu aproape 500 mai putin decat inainte de taierea cu 25%.

Vesti bune pentru pensionari. Statul da un plus de 50% la punctaj pentru cei din grupa I si de 25% pentru cei din grupa II de munca. Este vorba de industria grea, industria extractiva (zona mineritului), siderurgia, industria constructoare de masini care avea si sectii de turnatorie.

Guvernul spera ca acesti banii dati in plus vor contribui la relansarea consumului. Pentru a plati si salariile si pensiile si investitiile programate si datoriile la banci si la FMI, Guvernul va imprumuta anul acesta peste 6 miliarde de euro.


 

 

Gazul arde buzunarele. Vezi cu cat se scumpeste si ce spune ministrul

Gazul arde buzunarele. Vezi cu cat se scumpeste si ce spune ministrul

catalin ivan

Europarlamentarul Cătălin Ivan: Dragnea este „exponentul notoriu” al statului paralel

Deputat PNL: Avem semnale că parlamentarii PSD „care au curajul să ridice capul” vor vota moțiunea de cenzură

Liviu Pop, despre statul paralel: Eu rezist oricât insistă ei să mă determine să nu rezist

Europarlamentarul Sorin Moisă a demisionat din PSD. "Dragnea să se retragă, dacă iubeşte România"

Tudose: ROBOR nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în lume

Dragnea, atac la adresa lui Iohannis: Probabil că la conducerea statului pot fi doar cei care iau case prin fals

Dragnea si Tudose

PSD a adoptat o rezoluție împotriva „statului paralel și ilegal”: „Klaus Iohannis este complice”

PSD s-a lăudat că ”România a depășit China la creștere economică”. Ce au uitat să spună social democrații

Iohannis, despre Dragnea: Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului

PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

Dragnea şi Tudose, aşteptaţi cu huiduieli la şedinţa CEx al PSD: "Să vină DNA să vă ia"

Analiza Program de Guvernare: Liderii PSD susțin că au crescut salariile cu peste 20%