Basescu cere reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu cere reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional.

Acesta sustine ca insuficienta reglementarea a acestuia este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.
 
Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis marti agentiei MEDIAFAX.

Presedintele precizeaza in cerere ca potrivit punctului 2, Articolului 1 alin. (4) din Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, absolventii ciclului superior al liceului au posibilitatea de a dobandi diploma de bacalaureat profesional care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior. Totodata, examenul de bacalaureat profesional este reglementat, in termeni generali, in cuprinsul acestei legi.

"Consideram ca introducerea bacalaureatului profesional la o data ulterioara inceperii anului scolar, precum si insuficienta reglementarea a acestuia, este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea in vigoare, la o luna dupa inceperea anului scolar, a unei legi care modifica modul de sustinere a bacalaureatului din acel an scolar este de natura sa genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem ca elevii au nevoie de o intelegere amanuntita si aprofundata a optiunilor pe care le au, cel tarziu la inceputul anului scolar. Mai mult, chiar legea in discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul ca modul de organizare și de desfașurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicitatii inainte de inceperea anului scolar", se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele afirma ca pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational - calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii - si pe continuturi - programa scolara, practica.

Citește și
Indemnizatie mame - COVER
Mamele vor primi din nou 85% din venit, lunar. Prima indemnizatie majorata, in noiembrie
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atat in plan intern, cat si extern, deoarece va fi o diploma care poate fi obtinuta extrem de usor si cu o relevanta scazuta", sustine presedintele.
Potrivit sefului statului, avand in vedere dispozitiile Legii educatiei nationale 1/2012 prin care se reglementeaza si invatamantul profesional, noua lege nu este oportuna intrucat introducerea intempestiva si fara fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natura sa afecteze coerenta sistemului de educatie.

"De asemenea, legea aflata la promulgare nu este oportuna deoarece certificarea competentelor profesionale se realizeaza prin certificatul de calificare profesionala, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor si nu printr-o diploma de bacalaureat, chiar daca se adauga apelativul «profesional».

Bacalaureatul sau echivalentul sau fiind, in toate tarile in care exista, o diploma de nivel 4, care da acces in universitati.

Asadar, actuala forma a legii ar duce la situatia in care s-ar obtine o diploma de nivel 4 din Cadrul European al Calificarilor care certifica o pregatire de nivel 3 din Cadrul European al Calificarilor. Introducerea unei astfel de confuzii, intre certificarea academica si cea profesionala, in sistemul educational romanesc, este de natura sa conduca la scaderea increderii si a relevantei sistemului national de invatamant si in diplomele acordate de acesta", se arata in cererea presedintelui.

Traian Basescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza bacalaureatul profesional.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Basescu a semnat un decret de numire a Monicai Pop in Consiliul de Administratie al CNAS
Basescu a semnat un decret de numire a Monicai Pop in Consiliul de Administratie al CNAS

Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, un decret pentru numirea Monicai Pop in Consiliul de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pentru un mandat de 4 ani.

Mamele vor primi din nou 85% din venit, lunar. Prima indemnizatie majorata, in noiembrie
Mamele vor primi din nou 85% din venit, lunar. Prima indemnizatie majorata, in noiembrie

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, legea care majoreaza indemnizatia de crestere a copilului de la 75% la 85% din cuantumul venitului net.

Basescu a primit un petrolier in miniatura, replica a vasului pe care a fost capitan,
Basescu a primit un petrolier in miniatura, replica a vasului pe care a fost capitan, "Biruinta"

Traian Basescu a ajuns vineri la Constanta, invitat la sarbatorirea a 120 de ani de la infiintarea santierului naval, si a primit cadou un petrolier in miniatura, la fel ca vasul pe care a fost capitan multa vreme, "Biruinta".

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.