Un temut jihadist kosovar a intrat in Europa cu 400 de "soldati ISIS" pentru a comite atacuri. Cine este Lavdrim Muhaxheri

Lavdrim Muhaxheri

Lavdrim Muhaxheri, autoproclamat “comandant al albanezilor in Siria si Irak", s-a intors din Siria in Europa impreuna cu 400 de "soldati islamici" deghizati ca refugiati pentru a pregati atentate, relateaza Daily Mail.

Citand un raport secret al serviciilor de informatii, Daily Mail sustine ca Lavdrim Muhaxheri, un comandatat ISIS, care a aparut in mai multe clipuri de propaganda a Statului islamic, s-ar fi intors in Europa din Siria pentru a pune la cale atentate.

Temutul si sangerosul jihadist kosovar, Lavdrim Muhaxheri, a lucrat  intr-o baza militare NATO pana in 2012, dupa care a plecat direct in Siria. A aparut de atunci in mai multe clipuri de propaganda in care ii cheama pe albanezi la jihad, iar intr-o inregistrare executa un barbat cu o racheta.

In urma cu cateva zile sapte presupusi membri ai retelei teroriste Stat Islamic au fost arestati in Kosovo pentru ca intentionau sa comita atentate in tari balcanice si sa creeze o filiala a organizatiei in aceasta zona. Conform procurorilor, cei sapte militanti islamisti aveau legaturi cu Lavdrim Muhaxheri, cunoscut si ca Abu Abdullah al Kosova, si primisera instructiuni de la el pentru comiterea de atentate.

Potrivit unor informatii ajunse in presa Lavdrim Muhaxheri impreuna cu zeci de soldati ai Statului Islamic ar fi intrat in Europa deghizati ca refugiati si pregatesc atacuri. Ziarul italian L'Espresso noteaza ca in jur de 300-400 de membri ISIS au ajuns in Europa alaturi de el, intai in Kosovo, apoi au trecut granitele dandu-se drept refugiati.

Citește și
Anis Amri filmat la gara din Torino
Anis Amri ar fi trecut si prin Olanda fara sa fie depistat de autoritati. Politia a arestat un complice
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

De asemenea o organizatie apropiata Statului Islamic i-a indemnat miercuri pe sustinatorii jihadistilor sa lanseze atacuri vizand tinte precum piete sau spitale din Europa in perioada sarbatorilor de iarna. De asemenea, i-a indemnat pe musulmani sa stea departe de petrecerile crestine.

Secretarul general NATO: Exista un risc permanent de comitere a noi atacuri teroriste

Riscul comiterii de noi atacuri teroriste de catre organizatia Statul Islamic ar putea exista si in 2017, iar atentatul de la Berlin ne-a reamintit in mod brutal ca traim in societati libere si deschise, unde nu ne putem apara 100% de atacuri comise de cei dispusi sa foloseasca orice mijloace pentru a provoca suferinta, a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, intr-un interviu publicat vineri de DPA.

El a subliniat ca forta militara este un instrument extrem de puternic, dar ea nu rezolva intotdeauna problemele si, dupa analizarea situatiei din Siria, NATO a decis ca folosirea fortei armate ar agrava situatia din teren. ''Utilizarea fortei militare de catre aliatii NATO contra regimului lui Bashar Al-Assad in Siria fara un mandat clar din partea Natiunilor Unite risca sa agraveze conflictul de la Alep si din restul Siriei si ar putea duce la un conflict regional mai extins'', a spus Stoltenberg.

Acesta a tinut sa sublinieze faptul ca principala misiune a Aliantei este de a proteja statele membre si teritoriul lor si ca NATO ''nu este o politie mondiala''.

''Trebuie sa amintim ca motivul pentru care NATO desfasoara forte in tarile baltice este de a apara pacea, de a garanta ca noi cautam pacea intr-o situatie unde am vazut o consolidare militara semnificativa rusa si dorinta Rusiei de a folosi forta contra Ucrainei vecine. Dar noi raspundem intr-o maniera masurata, defensiva si in mod proportional, iar obiectivul este de a nu provoca un conflict, ci de a-l preveni'', a explicat inaltul oficial al Aliantei Nord-Atlantice.

Referitor la presedintele ales al SUA, Donald Trump, Stoltenberg si-a exprimat convingerea ca Statele Unite ale Americii vor continua sa-si onoreze angajamentele, sa fie prezente in Europa si sa ramana angajate fata de parteneriatul transatlantic.

''In acelasi timp, cred ca este important sa discutam cu rusii. Dialogul este si mai important atunci cand tensiunile cresc. Este esential sa ne asezam la discutii, sa incercam sa detensionam situatia si sa facem noi eforturi pentru un parteneriat mai constructiv, o relatie mai constructiva cu Rusia'', a adaugat secretarul general al NATO.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Noi bombardamente lansate de rusi asupra unor tinte ale ISIS din Siria. Presa locala:
Noi bombardamente lansate de rusi asupra unor tinte ale ISIS din Siria. Presa locala: "Rusii sustin operatiunile turcesti"

Avioane rusesti au bombardat in noaptea de miercuri spre joi tinte ale Statului Islamic la Al-Bab, bastion jihadist pe care rebelii sirieni, sustinuti de Ankara, incearca sa-l recucereasca, informeaza agentia de presa turca Dogan, preluata de AFP.

Anis Amri ar fi trecut si prin Olanda fara sa fie depistat de autoritati. Politia a arestat un complice
Anis Amri ar fi trecut si prin Olanda fara sa fie depistat de autoritati. Politia a arestat un complice

Continua ancheta in cazul tunisianului suspectat ca comis atentatul de la targul de Craciun din Berlin.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.