ANIMATIE GRAFICA. Cum s-ar fi produs accidentul de elicopter din Pakistan. Prima reactie a ambasadorului roman, aflat la bord

×
Codul embed a fost copiat

Ambasadorul Romaniei in Pakistan a scapat ca prin minune dintr-un teribil accident de elicopter. 7 persoane au murit si alte 10 au fost ranite, cand aparatul, la bordul caruia se afla si diplomatul Emilian Ion, s-a prabusit in nordul Pakistanului.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Elicopterul a cazut pe acoperisul unei scoli si a luat foc la impact. Oficialul roman a fost ranit usor, insa alti doi ambasadori, doua sotii de diplomati si cei trei membri ai echipajului au murit pe loc. Desi initial incidentul a fost revendicat de luptatorii talibani, se pare ca tragedia a fost provocata de o defectiune a aparatului.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

-►Un elicopter s-a prabusit in nord-estul Pakistanului peste o scoala, cu putin timp inainte de aterizare, cauzand 7 morti si 10 raniti.
-► Ambasadorul roman, aflat la bord, a fost ranit usor, este inafara oricarui pericol.
-►Armata pakistaneza vorbeste despre o defectiune tehnica a elicopterului, in timp ce talibanii revendica "accidentul". O ancheta e in derulare
-►Printre morti se numara ambasadorii Norvegiei si Filipinelor la Islamabad, sotiile ambasadorilor din Malaezia si Indonezia, precum si cei doi piloti
-►Printre raniti se numara ambasadorii Poloniei si Olandei la Islamabad

Citește și
pakistan
Pakistanul a executat 12 detinuti condamnati la moarte. Cei spanzurati erau "teroristi, ucigasi, vinovati de crime atroce"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE ORA 20:22 Diplomatul roman in varsta de 67 de ani a scris si pe pagina lui de Facebook un mesaj pentru cei care l-au cautat ingrijorati, incercand sa afle cum se simte.

"Dragi prieteni sunt viu, nevatamat din acest tragic accident. Va multumesc sincer", a scris Emilian Ion.

Trei elicoptere la bordul carora se aflau premierul Pakistanului si un numar mare de ambasadori, unii dintre ei impreuna cu sotiile, zburau spre zona Gil. Participau la o actiune de promovare turistica a regiunii. Unul dintre aparate ar fi fost lovit de o racheta sol aer, iar pilotul ar fi incercat o aterizare de urgenta si a lovit o cladire.

Cu toate ca talibanii au revendicat prabusirea elicopterului spunand ca il vizau pe premierul Pakistanului, autoritatile locale au negat informatia.

UPDATE ORA 17:14 Autoritatile din Pakistan au explicat ca a fost vorba de o defectiune tehnica, ci nu de un act terorist. Totusi, o grupare a talibanilor sustine ca a doborat elicopterul cu o racheta sol-aer. Acestia n-ar fi vrut sa doboare elicopterul cu diplomati, ci pe cel in care se afla premierul Pakistanului.

UPDATE ORA 15:00 Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Raluca Lunculescu, a afirmat, vineri, ca diplomatul roman aflat la bordul elicopterului prabusit in Pakistan a fost ranit usor si, desi a fost transportat la un spital din regiune, ranile sale nu au necesitat spitalizare, iar acum se afla "in siguranta" in orasul Gilgit.

"Ambasadorul Romaniei in Pakistan, domnul Emilian Ion, s-a aflat la bordul unui elicopter care s-a prabusit astazi intr-o regiune din nordul Pakistanului. A fost ranit usor si este in afara oricarui pericol. Dumnealui ne-a confirmat acest lucru pentru ca am reusit sa vorbim cu el la telefon. Imediat dupa accident a fost dus la un spital din regiune pentru ingrijiri, dar ranile sunt usoare si nu au necesitat spitalizare", a spus Lunculescu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat ca la bordul elicopterului nu se aflau alti cetateni romani, ci diplomati straini, iar unii dintre ei au murit in accident.  In acest context, MAE a transmis condoleante si a exprimat profundul regret pentru pierderea de vieti omenesti.

Raluca Lunculescu a mai spus ca, potrivit informatiilor oficiale pe care MAE roman le detine de la purtatorul de cuvant al armatei pakistaneze, primele date arata ca elicopterul s-a prabusit din cauza unor defectiuni tehnice.

"Nu exista la acest moment indicii care sa arate ca ar fi vorba de un atac terorist. Ancheta este in desfasurare", a adaugat Lunculescu. Totodata, ea a aratat ca, dupa cum a informat armata pakistaneza, aparatul s-a prabusit intr-o zona in care nu actioneaza grupari talibane.

Intrebata care era destinatia diplomatilor aflati in elicopter, purtatorul de cuvant al MAE a afirmat ca ar fi fost vorba de "un turneu turistic". "La invitatia MAE pakistanez, acesti diplomati straini urmau sa stea patru zile in regiune, sa viziteze mai multe locuri istorice, sa se intalneasca cu oficiali locali. Evident, acest turneu a fost anulat", a declarat Raluca Lunculescu.

UPDATE ORA 14:30 Potrivit informatiilor de la Islamabad, bilantul a crescut: accidentul s-a soldat cu 7 morti - doi ambasadori straini, doua sotii de ambasadori si trei cetateni pakistanezi.

UPDATE ORA 14:00 "Am primit confirmarea ca ambasadorul nostru in Pakistan este in afara oricarui pericol. Rregret profund pierderile de vieti omenesti!", este mesajul scris pe Twitter de premierul Victor Ponta.

UPDATE ORA 13:40 Emilian Ion are 65 de ani si era de 6 ani la post in Islamabad. Acesta a luat personal legatura telefonic cu MAE dupa prabusirea elicopterului pentru a anunta ca este in siguranta. Ambasadorul Poloniei si cel al Olandei sunt ranti grav.

UPDATE ORA 13:20 Klaus Iohannis a transmis, vineri, condoleante statelor ai caror reprezentanti au murit in accidentul aviatic din Pakistan. El a mentionat ca in elicopter se afla si ambasadorul Romaniei Islamabad, Ion Emilian, care din fericire are doar rani usoare si se afla in afara oricarui pericol.

UPDATE ORA 13.00 Radio Europa Libera sustine ca purtatorul de cuvant al gruparii Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) a revendicat prabusirea elicopterului, adaugand ca a intentionat sa doboare de fapt elicopterul in care se afla premierul pakistanez Nawaz Sharif. Premierul pakistanez Nawaz Sharif calatorea catre regiunea muntoasa Gilgit intr-un alt aparat de zbor atunci cand s-a petrecut accidentul. Sharif a revenit la Islamabad, a informat biroul sau de presa, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 12:45 Potrivit The Express Tribune, ranitii sunt transportati la un spital militar din Gilgit.

UPDATE ORA 12:40 Site-ul ziarului The Express Tribune din Pakistan publica primele imagini de la locul tragediei.

UPDATE ORA 12:30 Elicopterul prabusit facea parte tintr-un convoi de trei aparate de zbor militare (elicoptere sovietice MI-17) care transportau in total 37 de membri, majoritatea diplomati, in nordul Pakistanului pentru a derula niste proiecte, relateaza Reuters. Potrivit BBC News Online, oficialii se deplasau in regiunea disputata Kashmir pentru a participa la inaugurarea unui proiect turistic.

UPDATE ORA 12:30 The Guardian relateaza ca elicopterul s-a prabusit peste o scoala care era goala in acel moment, in timp ce AFP sustine ca in institutie se aflau elevi in momentul impactului. "In momentul impactului in scoala se aflau elevi", a declarat pentru AFP un inalt responsabil din cadrul unui spital local, temandu-se ca bilantul va creste.

"Ni s-a cerut sa trimitem la fata locului toate ambulantele de care dispunem pentru ca situatia este urgenta", a adaugat reprezentantul medical.

UPDATE ORA 12:20 Ambasadorul roman la Islamabad se afla in elicopterul care s-a prabusit vineri in Pakistan, dar este in afara oricarui pericol, a anuntat MAE.

"Din primele informatii transmise de MAE pakistanez Ambasadei Romaniei la Islamabad, in aceasta dimineata, in nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul caruia se aflau si cetateni straini, inclusiv ambasadorul Romaniei in Pakistan. MAE a reusit ulterior sa-l contacteze telefonic pe ambasadorul roman, care a confirmat ca este in afara oricarui pericol", a informat MAE print-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, o echipa din cadrul Ambasadei Romaniei la Islamabad se afla la sediul MAE pakistanez pentru obtinerea de informatii suplimentare..

UPDATE ORA 12:15 Sotiile ambasadorilor din Malaezia si Indonezia, precum si cei doi piloti ai elicopterului de tip MI-17, au pierit in accident, relateaza Agerpres. In elicopterul prabusit se afla si ambasadorul roman in Pakistan. Acesta este in afara oricarui pericol.

Printre raniti se numara ambasadorii Poloniei si Olandei la Islamabad. Potrivit DPA, sase persoane si-au pierdut viata in accidentul aerian.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif calatorea catre regiunea muntoasa Gilgit intr-un alt aparat de zbor atunci cand s-a petrecut accidentul. Sharif a revenit la Islamabad, a informat biroul sau de presa, potrivit Reuters.

O delegatie de diplomati si ziaristi se deplasa vineri cu trei elicoptere in regiunea Gilgit-Baltistan, cand unul dintre aparate s-a prabusit peste o scoala la aterizare
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Raportul a trei organizatii stiintifice: Razboiul contra terorismului, condus de SUA, a ucis in 12 ani 1,3 MILIOANE de oameni
Raportul a trei organizatii stiintifice: Razboiul contra terorismului, condus de SUA, a ucis in 12 ani 1,3 MILIOANE de oameni

”Razboiul impotriva terorismului” lansat de Statele Unite dupa atentatele din 2001 a cauzat moartea a cel putin 1,3 milioane de persoane in Irak, Afganistan si Pakistan, se arata intr-un raport creat de trei organizatii stiintifice.

Pakistanul a executat 12 detinuti condamnati la moarte. Cei spanzurati erau
Pakistanul a executat 12 detinuti condamnati la moarte. Cei spanzurati erau "teroristi, ucigasi, vinovati de crime atroce"

Doisprezece detinuti condamnati la moarte au fost executati marti in Pakistan, ca efect al anularii moratoriului privind pedeapsa cu moartea in decembrie 2014, informeaza Associated Press.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.