Filmul tragicomic cu deturnarea avionului EgyptAir. Atacatorul s-a predat dupa 6 ore, un pasager si-a facut poza cu el

×
Codul embed a fost copiat

Un egiptean care a vrut sa-si recucereasca fosta nevasta si a deturnat luni dimineata un avion catre Cipru, s-a predat in cele din urma pe aeroportul din Larnaca.

Dintre cei 62 de pasageri si membri ai echipajului, sapte oameni au fost tinuti ostatici pana in ultima clipa. Initial, atacatorul ar fi amenintat ca provoaca o explozie, daca nu i se indeplinesc toate cerintele si a sustinut ca are asupra lui o centura cu explozibili. Printre pasagerii care au fost blocati in aeroportul din Larnaca pe parcursul negocierilor s-au aflat si mai multi romani.

Avionul, un Airbus 320, plecase din Alexandria, cu destinatia Cairo. La putin timp dupa decolare, capitanul aeronavei a anunţat controlorii egipteni de trafic aerian - ca avionul sau a fost deturnat si ca i s-a cerut sa aterizeze in Cipru. Piratul aerului i-ar fi spus pilotului ca are asupra sa o centura cu explozibil si nu va ezita sa provoace o deflagratie, daca nu e ascultat.

O data ajuns pe aeroportul din Larnaca, suspectul i-a eliberat pe cei mai multi dintre pasageri, apoi a cerut sa fie adusa acolo fosta lui sotie, de nationalitate cipriota, care a venit impreuna cu un copil. Intre timp, toate cursele aeriene au fost deviate ori retinute la sol. Printre pasageri blocati mai bine de 6 ore in aeroportul din Larnaca s-au numarat si multi romani. Deznodamantul a survenit la aproape 6 ore dupa aterizarea avionului Airbus in Larnaca. Cei 7 ostatici sechestrati de suspect la bord au parasit pe rand aeronava: 6 pe scara, iar un barbat a iesit chiar prin fereastra cabinei, de unde a sarit pe pista. Iar barbatul care a deturnat avionul s-a predat si a fost imediat arestat.

SUMARUL EVENIMENTELOR:

Citește și
Imagine din avion
Acuzatii de furt din bagaje, in timpul unui zbor spre Romania. Pilotii au chemat politia la aterizare
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

---► Avionul cu 81 de persoane la bord zbura de la Alexandria spre Cairo
---► Unul dintre pasageri ameninta cu detonarea unei centuri explozibile
---► Femeilor si copiilor aflati la bord li s-a permis sa coboare din avion

---► In aeronava au mai ramas doar echipajul de zbor si alti 4 pasageri straini
---►Reactia oficialilor egipteni: "Nu e un terorist, e un idiot!"

UPDATE 19:00 Piratul aerului care a deturnat marti un avion al EgyptAir in Cipru a actionat in mod individual si este “psihologic instabil”, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe cipriot, informeaza AFP.

“Acesta nu este terorism. Este vorba de o actiune individuala a unei persoane psihologic instabile”, a declarat Alexandros Zenon, un inalt responsabil al ministerului.

Aceasta deturnare de avion s-a incheiat fara ranirea niciunuia dintre cei 55 de pasageri si membri ai echipajului, un Airbus-320 al companiei nationale EgyptAir. Toti pasagerii sunt “vii si sanatosi”, a declarat ministrul aviatiei civile al Egiptului, Cherif Fathy.

UPDATE  17:30 Primul lucru pe care l-a facut atacatorul, dupa aterizarea la Larnaca a fost sa arunce pe platforma de beton a aeroportului o scrisoare de patru pagini si le-a cerut autoritatilor sa i-o dea fostei sale sotii, o cipriota care locuieste acolo, in insula.

UPDATE 17:00 Unul dintre pasagerii aflati in avionul deturnat si-a facut o poza alaturi de atacator, care apare purtand la brau centura cu explozibil falsa. Desi era tinut ostatic, pasagerul nu pare sa fie deloc panicat, ba chiar zambeste in poza publicata de Daily Mail.

Pasagerul se numeste Ben Innes si este cetatean britanic, relateaza Daily Mail. Barbatul s-a fotografiat langa atacator si le-a trimis apoi mesaje prietenilor in care se lauda cu isprava lui, indemnandu-i sa se uite la stiri. Ben Innes calatorea in interes de serviciu, arata sursa citata, realizand audit in domeniul sanatatii si sigurantei.

UPDATE 16:00 Autoritatile cipriote sustin ca centura atacatorului era una falsa. O imagine, publicata pe Twitter, ar suprinde momentul in care "piratul" paraseste aeronava.

UPDATE 14:47 Ministerul de Externe din Cipru a anuntat marti, intr-un mesaj pe Twitter, ca deturnarea avionului companiei EgyptAir a luat sfarsit, toti pasagerii au fost eliberati, iar piratul aerului a fost arestat, relateaza agentiile internationale de presa.

Informatia a fost confirmata si de purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote, Nikos Christodoulides. ''Piratul aerului tocmai a fost arestat'', a indicat Christodoulides tot pe Twitter, dupa ce si ultimii pasageri luati ostatici au iesit din avion nevatamati.

La randul sau, ministrul aviatiei civile egiptean, Chérif Fathy, a declarat la postul de televiziune public ca ''pasagerii si membrii echipajului sunt in siguranta''.

UPDATE 14:40 Unul dintre ostatici a reusit sa iasa din avion pe geamul cabinei pilotilor.

 

In footage from Larnaca Airport, Cyprus, somebody climbs out of the #EgyptAir cockpit window

Posted by Sky News on Tuesday, 29 March 2016

UPDATE 14:20 A aparut o noua imagine cu presupusul agresor de la bord.

UPDATE 13:37 Negocierile pentru eliberarea ostaticilor sunt inca in toi pe aeroportul din Larnaca. Ministerul de Externe cipriot l-a identificat pe barbatul care a deturnat avionul ca fiind Seif Eldin Mustafa. Reuters scrie ca acesta si-ar fi schimbat cererile intre timp si acum vrea eliberarea mai multor femei din inchisorile egiptene.

UPDATE 11:48 Fortele de securitate nu au gasit explozibil la bordul avionului, relateaza AirLive. Alti cativa ostatici au fost eliberati, insa nu este clar deocamdata cate persoane mai raman in avion.

Printre pasagerii zborului MS181 se numara 30 de egipteni, 4 olandezi, 1 italian, 2 belgieni, 4 britanici si 8 americani. Majoritatea au fost eliberati.

UPDATE 11:45 "Trebuia sa mergem in Bucuresti, am stat doua ore in avion, ni s-a spus ca este un atentat cu bomba si ostatici si ca nu e niciun zbor, acum asteptam un avion. Nu am vazut nimic, nu se observa nimic, avionul este in camp", a povestit o romanca aflata pe aeroportul din Cipru, pentru StirileProTV.

UPDATE 11:35 Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a respins varianta ca barbatul sa aiba vreo legatura cu terorismul si a confirmat ca gestul acestuia e mai degraba din cauza ca suferea din dragoste: "Totul are legatura cu o femeie. Facem tot posibilul pentru a elibera ostaticii".

UPDATE 11:30 Oficiali din Ministerul Afacerilor Externe egiptean confirma ca barbatul a deturnat avionul din "motive personale": "Nu e un terorist, e un idiot. Teroristii sunt nebuni, dar nu sunt prosti. Asta e prost", au declarat reprezentantii ministerului, scrie The Guardian.

UPDATE 11:28 "Piratul aerului" ar fi avut mai degraba motive personale pentru deturnarea avionului. El a aruncat o scrisoare de patru pagini, scrisa in araba, destinata fostei sale sotii, cu care a si cerut sa stea de vorba, relateaza BBC News. citand media cipriota.

UPDATE 11:14 A aparut prima imagine cu suspectul care a deturnat avionul.

UPDATE 11:09 Barbatul le-a permis negociatorilor sa urce la bordul avionului pentru a sta de vorba cu el.

UPDATE 11:08 Cyprus Mail scrie ca fosta sotie a barbatului este din Cipru, iar acesta a cerut sa i se aduca un translator si a mai cerut sa stea de vorba cu ea. Mai multe surse sugereaza ca acesta incearca sa obtina azil in Cipru.

UPDATE 10:32 Barbatul care a deturnat avionul vrea sa trimita prin intermediul autoritatilor patru pagini scrise de mana in araba unei femei care traieste in Cipru. Televiziunea de stat egipteana l-a identificat pe presupusul atacator ca fiind Ibrahim Samaha.

UPDATE 10:18 Compania EgyptAir sustine ca au fost eliberati toti pasagerii, cu exceptia pilotilor si a 4 cetateni straini care se aflau la bord.

UPDATE 10:15 Printre cei aflati la bord s-ar numara 10 cetateni americani si 8 britanici, potrivit unui reporter al Reuters, care citeaza informatii din presa egipteana.

UPDATE 10:03 Potrivit AirLive, mai multi pasageri coboara in aceste momente din aeronava. Printre cei carora li s-a permis sa coboare se numara doar femei si copii. Deocamdata, au iesit din aeronava 18 persoane, relateaza media cipriota.

UPDATE 10:00 Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost amenintat de un pasager, care a spus ca-si va detona centura cu explozibili.

Intre timp, Ministerul Aviatiei Civile din Egipt a confirmat ca zborul 181 al companiei EgyptAir, care efectua o cursa între Alexandria si Cairo, cu 81 de persoane la bord, a fost deturnat de un pasager care a sustinut ca are asupra lui o centura cu explozibili.

UPDATE 09:56 Unul dintre pasageri a amenintat ca are o centura cu explozibil si a cerut ca avionul sa aterizeze in Cipru, potrivit comunicatului oferit in urma cu putin timp de EgyptAir.

UPDATE 09:51 AirLive.net publica prima imagine cu avionul deturnat.

UPDATE 09:44 Compania aeriana EgyptAir confirma in mod oficial ca zborul MS181 a fost deturnat. Oficialii companiei vor publica un comunicat oficial in scurt timp.

UPDATE 09:39 Autoritatile au reusit sa stabileasca un prim contact cu persoana care a deturnat avionul, iar aceasta a cerut in primul rand ca politia si vehiculele de securitate sa se retraga din jurul aeronavei. De asemenea, acesta este dispus sa le permita femeilor si copiilor sa coboare din avion.

UPDATE 09:30 Unul dintre pasageri ar fi inarmat, iar la bordul avionului este posibil sa se afle o bomba, relateaza Associated Press.

Zborul MS181 decolase din Alexandria, in jurul orei 8, si urma sa aterizeze la Cairo.

Reuters scrie ca la bordul avionului Airbus A-320 s-ar afla un barbat inarmat.

Aeronava se afla la aproximativ 100 de kilometri de Cipru, cand pilotul a cerut sa aterizeze de urgenta pe aeroportul din Larnaca, mentionand ca este vorba despre o deturnare.

"Turnul de control de pe aeroporul Larnaca a fost informat la 8.30 dimineata ca un avion din Egipt a fost deturnat. Avionul a aterizat la 8.50 am", a declarat o sursa din politie pentru The Cyprus Weekly.

Deocamdata, cei care au deturnat avionul nu au formulat nicio cerere si nu este clar daca au legatura cu vreo grupare terorista.

Consiliul de securitate al aeroportului s-a reunit cu politia si Aviatia Civila Cipriota intr-o sedinta de urgenta pentru a discuta masurile care urmeaza sa fie luate.

Aeroporul a format si o echipa de criza in situatii cu luare de ostatici.

Este a doua oara in ultimii 30 de ani cand aeroportul din Larnaca se confrunta cu o astfel de situatie. In 1988, un avion din Kuweit a fost deturnat dupa ce a decolat din Mashhad, din Iran, si a aterizat in Cipru dupa ce aeroporturile din Siria si Beirut au refuzat sa permita aducerea la sol a avionului.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
O cursa aeriana a fost intarziata, dupa ce unei pasagere i s-a parut ca vecinul de scaun este un extremist islamist
O cursa aeriana a fost intarziata, dupa ce unei pasagere i s-a parut ca vecinul de scaun este un extremist islamist

 Un avion al companiei EasyJet a fost oprit sambata pe aeroportul din Viena cu putin timp inainte de decolarea spre Londra dupa ce o pasagera a crezut ca vecinul ei de scaun este un extremist islamist, au anuntat autoritatile austriece, citate de AFP.

Acuzatii de furt din bagaje, in timpul unui zbor spre Romania. Pilotii au chemat politia la aterizare
Acuzatii de furt din bagaje, in timpul unui zbor spre Romania. Pilotii au chemat politia la aterizare

Situatie inedita la bordul unei curse low-cost care a aterizat la Timisoara.

Umilinta la care a fost supus un barbat invalid, intr-un avion RyanAir. Ce l-au obligat insotitorii de zbor sa faca
Umilinta la care a fost supus un barbat invalid, intr-un avion RyanAir. Ce l-au obligat insotitorii de zbor sa faca

Matthew Parkes, un barbat de 38 de ani, din Marea Britanie, care a ramas fara ambele picioare din cauza unei septicemii, se intorcea din vacanta avuta cu familia in Malaga. Omul ar fi fost umilit atunci cand a vrut sa se urce in avion.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.