La 3 decenii distanta de la un razboi sangeros, un vechi conflict se reaprinde. O insula revendicata de Anglia, "incercuita"
Guvernul argentinian a salutat luni o decizie a unei comisii ONU de a aproba extinderea platoului continental al Argentinei, care include si Insulele Malvine, a caror suveranitate este subiect de disputa intre Buenos Aires si Londra, scrie AFP.
Comisia privind limitele platoului continental, un organism stiintific creat de ONU, a aprobat un raport prezentat de Buenos Aires in 2009 care include Insulele Malvine in teritoriul sau maritim, a afirmat intr-un comunicat sefa diplomatiei argentiniene, Susana Malcorra.
Platoul continental al Argentinei a fost marit cu 1,7 milioane de kilometri patrati, a detaliat ea, adaugand ca aceasta decizie este cruciala pentru revendicarile tarii sale asupra arhipelagului britanic, situat intr-o zona bogata in petrol din Atlanticul de Sud.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este "o victorie importanta a politicii externe a Argentinei care reafirma drepturile noastre de suveranitate in zona Atlanticului de Sud", a declarat Susana Malcorra.
Insulele Malvine (Falkland, in engleza), situate la 400 km de coastele argentiniene si la 12.700 km de Londra, se afla in centrul unui conflict de suveranitate intre Argentina si Marea Britanie.
In 1982, trupele dictaturii argentiniene de la acea data au ocupat militar insulele, antrenand un razboi de 74 de zile care s-a soldat cu victoria Marii Britanii. In lupte si-au pierdut viata 649 de soldati argentinieni, 255 de britanici si trei locuitori ai arhipelagului.
In cursul unui referendum organizat in 2013, locuitorii arhipelagului si-au reafirmat masiv atasamentul fata de coroana britanica, rezultatul fiind 1513 voturi pentru si numai trei impotriva.