Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Tratament revolutionar pentru vindecarea paraliziilor. Cum a reusit un polonez infirm sa paseasca din nou

Embed:

Un polonez paralizat de la piept in jos poate sa paseasca din nou si chiar sa pedaleze o tricicleta speciala. Un tratament s-ar putea dovedi revolutionar pentru vindecarea paraliziilor.

Complet sectionata, maduva spinarii s-a regenerat dupa un transplant cu celule prelevate din receptorii mirosului.

In 2014 reusea sa paseasca din nou, iar acum Darek Fidyka pedaleaza pe o tricicleta. Paralizat de la piept in jos, dupa ce a fost injunghiat, a invatat sa-si controleze picioarele.

Creierul lui transmite impulsuri catre muschi si primeste semnale de raspuns prin intermediul maduvei spinarii, "reparata" prin noua terapie.

DAREK FIDYKA, pacient vindecat de paralizie: "Trebuie sa ma conving eu insumi ca pot sa simt fiecare muschi, fiecare apasare cu talpa pe pedala. Creierul are un rol crucial in acest proces".

FERGUS WALSH, BBC NEWS: "Acum, marea intrebare este daca extraordinara realizare a lui Darek se poate repeta si la alti pacienti".

Echipa medicala cauta alti pacienti cu maduva spinarii complet sectionata. Medicii au prelevat celule din receptorii pentru simtul mirosului, parte a sistemului nervos care se regenereaza constant. Aceste celule au fost transplantate in maduva spinarii, pentru a crea o punte pe care nervii sectionati sa se regenereze.

FERGUS WALSH, BBC NEWS: "Pacientii alesi pentru acest test clinic vor face fizioterapie intens, inainte si mai ales dupa transplant".

Testele clinice, facute in Polonia, dar supervizate de specialisti britanici, nu sunt deloc ieftine: cateva sute de mii de euro pentru fiecare pacient.

Deocamdata, banii provin de la o fundatie caritabila din Anglia, creata de un maestru bucatar al carui fiu a ramas paralizat dupa un accident la inot.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 5 Martie 2016
Citeste mai multe despre: paralizie, pacienti, sanatate,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed