Britanicii s-au mai linistit: nu toti tiganii romani pleaca in Anglia. Reportaj "The Independent"

tigani, Pata Rat, groapa de gunoi

Cotidianul britanic The Independent publica prima parte a unui reportaj despre tiganii romani, intitulat “Noii vecini din 2014”. Jurnalistul care a vizitat Pata Rat are o parere diferita fata de colegii sai de alte publicatii straine.

Jerome Taylor, de la The Independent, a vizitat si el comunitatea de tigani de la Pata Rat, langa Cluj, dupa ce alti jurnalisti au tras un semnal de alarma fata de “iminenta invazie a tiganilor romani in Marea Britanie”.

Intr-adevar, cei 1.500 de tigani care traiesc langa groapa de gunoi de la Pata Rat se plang ca sunt discriminati.

Cu toate acestea, nu toti vor sa plece in Marea Britanie, din 2014, cand va fi acordat accesul liber pe piata muncii pentru bulgari si romani.

Claudia Greta traieste la Pata Rat, desi inainte avea o casa in Cluj si traia cinstit, pana cand autoritatile locale i-au obligat sa plece.

Citește și
sediu pnl
Rares Buglea: Pana la lamurirea acestui scandal, ma delimitez total de PNL
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

“Timp de 20 de ani am avut casa noastra in oras, am platit chirie, electricitate si nu am furat nimic. Copiii nostri mergeau la scoala. Acum iata unde am ajuns: la groapa de gunoi!”

Cu toate acestea, femeia spune ca nu va pleca din tara. “Aici este familia mea. As pleca daca as sti ca asa vom scapa de discriminare, dar pe noi nimeni nu ne vrea. Daca nu suntem acceptati in tara noastra, ce sanse sunt sa fim acceptati in alta parte?”

Deja multi tigani romani au ajuns peste hotare si au pus in alerta autoritatile din vestul Europei, scrie The Independent.

Anul trecut, o revista din Elvetia a realizat un reportaj despre tigani, sub titlul “Vin. Fura. Pleaca”. Acum si presa britanica acorda mare atentie subiectului, prin articole similare.

In cazul acestor tigani, principalul motiv pentru care ei isi doresc sa plece din tara natala este discriminarea, nu saracia, scrie Jerome Taylor.

“Alaturi de evrei, homosexuali si persoane cu handicap, tiganii au fost victime ale exterminarii naziste. Acum, atitudinea Europei fata de ceilalti s-a schimbat, dar tiganii continua sa fie priviti cu reticenta”, scrie jurnalistul britanic.

Spre deosebire de alte tari unde exista acte de violenta impotriva tiganilor, in Romania acest lucru este tinut sub control, dar nu din motive umanitare, explica Marian Mandache, de la asociatia Romani Criss, citat de The Independent. “Gasim rasism si stereotipuri in toate partidele, in intreaga societate”.

In reportaj este mentionata si propunerea controversata a unui grup de extrema-dreapta, care a promis 300 de euro femeilor rome care vor sa se sterilizeze.

Desi initiatorii proiectului au fost dati in judecata, ideea lor a fost preluata de un tanar politician liberal, Rares Buglea, prin intermediul Facebook. Iar in Baia Mare, primarul a izolat cu un zid inalt zonele locuite de tigani.

Un alt locuitor din Pata Rat, Romeo Greta Petra, spune ca ar pleca din Romania, dar numai daca si-ar putrea lua cu el toata familia. “In ziua de azi e greu de gasit un loc de munca, dar pentru tigani e si mai greu”, declara el.

Reportajul aminteste si de cartierele bucurestene in care locuiesc multi tigani, cum ar fi Ferentari si Plumbuita, unde conditiile de trai sunt mizere.

Multi tigani fura curent electric, ca sa nu plateasca facturile. Tot ei sunt invinuiti de cele mai multe infractiuni comise in capitala Romaniei.

Potrivit Romani Criss, in ultimii 10 ani, au fost 50 de cazuri in care tiganii au fost ucisi sau atacati de politisti. Insa niciun om al legii nu a fost condamnat pentru asta, scrie cotidianul britanic.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Reportaj The Sun: De ce vor sa plece toti tiganii din Romania, in Anglia.
Reportaj The Sun: De ce vor sa plece toti tiganii din Romania, in Anglia. "E iadul pe Pamant aici"

Un reporter al tabloidului The Sun a venit in Romania, intr-un catun de tigani de la marginea orasului Cluj Napoca, si a cautat motivele care i-ar determina pe acestia sa plece in masa catre Marea Britanie in 2014.

Rares Buglea: Pana la lamurirea acestui scandal, ma delimitez total de PNL
Rares Buglea: Pana la lamurirea acestui scandal, ma delimitez total de PNL

Presedintele TNL Alba, Rares Buglea, care a postat pe o retea de socializare un comentariu prin care propunea sterilizarea femeilor rome, si-a dat, luni, demisia din functie si a anuntat ca se delimiteaza de PNL pana la lamurirea scandalului.

Angajatii unei cafenele din Cluj, acuzati de rasism:
Angajatii unei cafenele din Cluj, acuzati de rasism: "Ridicati-va de la masa, nu servim tiganii"

Incident regretabil la Cluj. Angajatii unui local din oras sunt acuzati ca au refuzat sa serveasca cinci clienti, pe motiv ca ei nu primesc tigani.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.