SUA avertizeaza: Situatia dintre Sudan si Sudanul de Sud se va transforma intr-un RAZBOI

Ultimul update: Miercuri 10 Octombrie 2012 02:18
Data publicarii: Vineri 07 Septembrie 2012 13:54
Categorie: Internaţional
Sudan

Statele Unite avertizeaza ca refuzul Sudanului de a accepta intelegerea cu Sudanul de Sud in ceea ce priveste granita dintre cele doua state s-ar putea transforma intr-un razboi. 

Avertismentul a fost lansat de catre ambasadorul american al Natiunilor Unite, Susan Rice, in cadrul Consiliului de Securitate care a fost convocat special pe aceasta tema. Potrivit BBC News, Sudanul de Sud a acceptat granita propusa de Uniunea Statelor Africane, insa Sudanul o refuza. Cele doua tari sunt foarte aproape de a porni razboiul din cauza neintelegerilor legate de delimitarea granitei, dar si din cauza rezervelor de petrol.

Sudanul de Sud si-a castigat independenta fata de Sudan in 2011, punand capat unor conflicte violente care durau de peste 10 ani intre islamistii din nord si crestini - si animistii din sud (oameni care cred in spirite si in existenta unor duhuri ale obiectelor, n.red.).

Susan Rice a precizat ca refuzul autoritatilor de la Khartoum de a semna tratatul "risca sa declanseze din nou rabzoiul intre cele doua tari". Totodata, ea si-a aratat indoiala cu privire la seriozitatea Sudanului in ceea ce priveste rezolvarea cu adevarat a acestei probleme. In ciuda acceptului dat de Sudanul de Sud, Statele Unite s-au aratat ingrijorate din cauza "lipsei aparente de viteza cu care se decid cele doua state".

Astfel, termenul initial de 2 august inaintat de SUA pentru rezolvarea conflictului a fost depasit, fara sa se indeplineasca si a fost fixat un nou "deadline": 22 septembrie. Liderii celor doua tari au stat, ultima data, trei saptamani la negocieri, in capitala Etiopiei.

Sudan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC NEWS

Goana dupa

Goana dupa "Aurul Negru" din Africa. Presedintele cele mai noi natiuni: Sudanul ne-a declarat RAZBOI

Donald Trump

Reacția lui Trump, după ce Coreea de Nord a renunțat să mai tragă cu rachete

Turiștii români din Grecia nu sunt speriați de incendiile devastatoare

Descoperire îngrijorătoare în băuturile vândute pe plajele din Barcelona

Înmormântare Thailanda

Rege înmormântat la un an de la deces

Unde să te muți ca să trăiești bine. Topul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai

China bagă milioane de euro în construirea unui ”Las Vegas bulgăresc”, în apropiere de România