SUA avertizeaza: Situatia dintre Sudan si Sudanul de Sud se va transforma intr-un RAZBOI

Ultima actualizare: 10-10-2012 02:18
Sudan

Statele Unite avertizeaza ca refuzul Sudanului de a accepta intelegerea cu Sudanul de Sud in ceea ce priveste granita dintre cele doua state s-ar putea transforma intr-un razboi. 

Avertismentul a fost lansat de catre ambasadorul american al Natiunilor Unite, Susan Rice, in cadrul Consiliului de Securitate care a fost convocat special pe aceasta tema. Potrivit BBC News, Sudanul de Sud a acceptat granita propusa de Uniunea Statelor Africane, insa Sudanul o refuza. Cele doua tari sunt foarte aproape de a porni razboiul din cauza neintelegerilor legate de delimitarea granitei, dar si din cauza rezervelor de petrol.

Sudanul de Sud si-a castigat independenta fata de Sudan in 2011, punand capat unor conflicte violente care durau de peste 10 ani intre islamistii din nord si crestini - si animistii din sud (oameni care cred in spirite si in existenta unor duhuri ale obiectelor, n.red.).

Susan Rice a precizat ca refuzul autoritatilor de la Khartoum de a semna tratatul "risca sa declanseze din nou rabzoiul intre cele doua tari". Totodata, ea si-a aratat indoiala cu privire la seriozitatea Sudanului in ceea ce priveste rezolvarea cu adevarat a acestei probleme. In ciuda acceptului dat de Sudanul de Sud, Statele Unite s-au aratat ingrijorate din cauza "lipsei aparente de viteza cu care se decid cele doua state".

Astfel, termenul initial de 2 august inaintat de SUA pentru rezolvarea conflictului a fost depasit, fara sa se indeplineasca si a fost fixat un nou "deadline": 22 septembrie. Liderii celor doua tari au stat, ultima data, trei saptamani la negocieri, in capitala Etiopiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO