Vladimir Putin:Scutul antiracheta va fi indreptat impotriva Rusiei daca Romney va fi ales presedinte

Ultima actualizare: 07-11-2012 16:06
Vladimir Putin, Barack Obama

Scutul antiracheta din Europa va fi "categoric" indreptat impotriva Rusiei daca republicanul Mitt Romney va fi ales presedintele Statelor Unite, a declarat joi seful statului rus, Vladimir Putin.

"Atunci cand vorbim despre sistemul de aparare antiracheta, partenerii nostri americani continua sa ne spuna: Acesta nu este indreptat impotriva voastra. Dar ce se intampla daca Romney, care ne considera inamicul numarul unu al Americii, este ales presedinte al Statelor Unite? In acest caz, sistemul de aparare antiracheta va fi in mod categoric indreptat impotriva Rusiei, avand in vedere ca este configurat din punct de vedere tehnologic exact in acest scop", a declarat Putin, avertizand ca sansele ca republicanul sa castige alegerile prezidentiale din Statele Unite sunt "destul de mari".

Presedintele rus s-a referit la declaratiile pe care candidatul republican Mitt Romney le-a facut recent in privinta Rusiei, pe care a desemnat-o drept "inamicul geopolitic numarul unu" al Statelor Unite.

El a declarat insa ca ar putea colabora cu Romney. "Vom colabora cu oricine va fi ales presedinte de catre poporul american. Dar eforturile noastre vor fi eficiente doar in masura in care partenerii nostri vor vrea sa fie", a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, ca intelege ca pozitia lui Romney este intr-o oarecare masura motivata de retorica electorala, dar a subliniat ca, in opinia lui, acesta, "in mod evident, se insala".

"Acest comportament pe scena internationala este acelasi lucru cu a folosi nationalismul si segregarea ca instrumente de politica interna in Statele Unite. Efectul lor pe scena internationala este acelasi, atunci cand un politician, o persoana care aspira la conducerea unei natiuni, in special intr-o tara mare ca Statele Unite, declara inamic pe cineva a priori", a continuat Putin.

Presedintele rus s-a declarat insa increzator intr-o colaborare cu Barack Obama, in cazul in care acesta va fi reales.

Cu toate acestea, el s-a aratat sceptic in privinta flexibilitatii de care va putea dispune acesta, considerand ca actiunile de lobby militar din Congres si Departamentul de Stat "conservator" il vor impiedica sa deblocheze negocierile pe tema scutului antiracheta.

"Este posibil sa se gaseasca o solutie la problema, daca presedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? In principiu da, este",
a declarat Putin.

"Dar nu este vorba doar despre presedintele Obama", a adaugat el. "Eu cred ca el este un om sincer care vrea in mod cinstit sa implementeze schimbari pozitive. Dar poate el sa faca acest lucru, il vor lasa ei? Ei sunt ... lobbyul militar si Departamentul de Stat, care este destul de conservator", a explicat presedintele rus.

Negocierile dintre Rusia si Statele Unite pe tema proiectului de scut antiracheta au stagnat din cauza reticentei Washingtonului de a oferi Moscovei garantii juridice ca scutul nu va fi folosit impotriva teritoriului rusesc.

Washingtonul si NATO sustin ca au nevoie de acest scut pentru apararea Europei impotriva unui posibil atac cu rachete provenind din Iran. Rusia afirma ca proiectul reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale nationale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO