Eurobarometru: 58% dintre romani aveau in iunie o imagine pozitiva despre UE

Ultima actualizare: 17-09-2012 06:29
Romania - UE - COVER

UE se bucura de o imagine pozitiva in randul a 58% dintre romani, cu 18% mai mult decat media din celelalte tari membre.

In acelasi timp, numai 9% dintre romani aveau o opinie negativa, fata de 23% media la nivel european, releva un Eurobarometru dat publicitatii de PE si realizat in iunie.

De asemenea, potrivit sondajului, ale carui date din teren au fost adunate inainte de criza politica generata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, 9% dintre romani isi schimbasera opinia despre UE in una pozitiva fata de precedentul Eurobarometru.

Daca la nivel european 35% dintre cetateni au o opinie neutra despre Uniune, in Romania procentul acestora este de 29%.

Pe de alta parte, numai 46% dintre romani considerau ca vocea Romaniei conteaza in UE, in timp ce 47% aveau o opinie exact inversa. La nivel european, 65% dintre cetateni considera ca tara lor conteaza in UE si numai 31% au o opinie contrara.

Totodata, potrivit Eurobarometrului, numai 40% dintre romani considerau ca vocea lor conteaza in propria tara, iar 56% au raspuns contrariul, in timp ce la nivel european raportul este exact invers, 58% dintre cetatenii din celelalte tari europene considerand ca vocea lor conteaza in propria tara si numai 40% aveau opinia adversa.

In plus, numai 35% dintre respondentii din Romania consider ca vocea lor conteaza in UE, fata de 58% care au o opinie adversa. Media europeana este 42% care cred ca vocea lor personala conteaza in UE, iar 54% cu opinie adversa.

Un numar de 35% dintre romani asociau identitatea europeana cu valorile democratice si libertatea, fata de 45% media la nivel european, in schimb 48% dintre romani considerau ca elementul principal al identitatii europene este moneda comuna Euro, fata de numai 43% media la nivel european.

De asemenea, romanii tind sa asocieze mai mult fata de media din celelalte tari membre identitatea europeana cu urmatoarele elemente: istoria (35% fata de 26% media europeana), geografia (27% fata de 19%), steagul european (22% fata de 13%) si imnul (13% fata de 5%).

Increderea in Parlamentul European este mai ridicata in randul romanilor fata de media din celelalte tari UE. Astfel, 56% dintre romani consider ca PE este institutia care reprezinta cel mai bine Uniunea fata de 52% media europeana, iar 77% dintre romani considera importanta activitatea forului legislativ european, fata de numai 71% in randul tarilor membre.

Pe de alta parte, numai 24% dintre romani cunosc faptul ca urmatoarele alegeri europarlamentare vor avea loc in iunie 2014, fata de 52% care au raspuns ca nu cunosc data scrutinului, iar 24% care au furnizat raspunsuri incorecte.

Culegerea datelor pentru sondajul Eurobarometru a fost realizata in perioada 2-14 iunie, in Romania esantionul fiind de 1.043 de persoane, in timp ce la nivel european au fost intervievati in total 26.600 de respondenti.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO