Povestea din spatele fotografiei castigatoare a premiului Pulitzer 2013, la categoria fotoreportaj

Javier Manzano

Javier Manzano, fotoreporter si colaborator AFP, a castigat prestigiosul premiu Pulitzer 2013, la categoria fotoreportaj, cu o fotografie facuta in orasul Aleppo, Siria.

Manzano a surprins imaginea respectiva pe data de 18 octombrie 2012. Pe blogul sau, fotograful a spus intreaga poveste din spatele imaginii.

"Pe 18 octombrie 2012 am calatorit la frontiera Karmel Jabl din Aleppo, Siria. Este o zona extrem de importanta in regiune pentru ca se afla in apropierea drumului principal care face legatura cu cele mai importante zone ale orasului, drum controlat de rebeli. In ziua in care am ajuns la frontiera, am vazut cum o grenada a distrus un tanc.  Doi lunetisti ai regimului au inchis mai multe strazi laterale, incercand sa nu piarda din vedere pozitiile rebelilor. Soldatii au incercat  sa flancheze dusmanul cu ajutorul unor gauri facute in peretii caselor. Este o tactica des folosita atat de rebeli, cat si de soldatii sirieni.  Casele situate la frontiera au fost transformate in adevarate ascunzatori, iar pe langa gaurile facute intentionat, mai sunt si cele rezultate in urma schimbului de foc dintre tabere. Poza facuta de mine surprinde razele de lumina care intra prin peretele strapuns de gloante si srapnel, aerul impregnat cu praf si lunetistii pregatiti sa traga", a scris Manzano pe blogul sau.

Trofeele de la cea de-a 97-a editie anuala a premiilor Pulitzer au fost acordate la Universitatea Columbia din New York.

Citește și
Premiile Pulitzer
PULITZER 2012: Lista publicatiilor care au primit cea mai inalta distinctie din presa
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Cele mai prestigioase distinctii din jurnalismul american, premiile Pulitzer aduc acea vizibilitate atat de mult dorita de ziarele si de site-urile care concureaza pentru cititorii dintr-o industrie mass-media atat de fragmentata, in care multe publicatii au de suferit de pe urma reducerilor bugetare.

Reporterii de la InsideClimate News, un site din cartierul newyorkez Brooklyn, au castigat premiul Pulitzer pentru reportaj national, pentru articolele lor riguroase despre incalcarea legislatiei nationale din domeniul conductelor de petrol.

Premiul Pulitzer pentru reportaj international a revenit jurnalistului David Barboza de la cotidianul The New York Times, pentru publicarea unor dovezi de coruptie la nivel inalt in randul guvernului chinez.

Doi reporteri de la The New York Times, David Barstow si Alejandra Xanic von Bertrab, au castigat premiul Pulitzer pentru reportaj de investigatie cu un articol care a prezentat felul in care lantul de magazine Wal-Mart a folosit mita pentru a obtine o pozitie dominanta pe piata din Mexic.

Redactia de la The New York Times a fost recompensata cu premiul Pulitzer pentru jurnalism analitic cu un articol despre practicile de business utilizate de Apple si de alte companii producatoare de tehnologie "care ilustreaza partea intunecata a unei economii globale in plina schimbare pentru muncitori si pentru consumatori".

John Branch de la The New York Times a primit Pulitzerul pentru cel mai bun articol, pentru "naratiunea sa evocatoare" despre niste schiori ucisi intr-o avalansa.

In total, publicatia The New York Times a castigat patru premii Pulitzer in acest an.

Premiile Pulitzer au fost create in 1904 de jurnalistul american de origine maghiara Joseph Pulitzer si sunt acordate anual autorilor celor mai bune reportaje, fotografii, romane si inregistrari muzicale, impreuna cu un cec de 10.000 de dolari.

Lista completa a castigatorilor premiilor Pulitzer 2013:

Jurnalism Servicii publice - Sun Sentinel Breaking News - Denver Post

Jurnalism de investigatie - David Barstow si Alejandra Xanic von Bertrab, de la The New York Times

Jurnalism analitic - Redactia de la The New York Times

Jurnalism local - Brad Schrade, Jeremy Olson si Glenn Howatt de la Star Tribune din orasul Minneapolis

Jurnalism national - site-ul newyorkez InsideClimate News

Jurnalism international - David Barboza de la cotidianul The New York Times

Cel mai bun articol - John Branch de la The New York Times

Comentariu - Bret Stephens de la The Wall Street Journal

Cronica - Tim Nickens si Daniel Ruth de la Tampa Bay Times din orasul St. Petersburg, Florida

Caricatura - Steve Sack de la Star Tribune din Minneapolis

Fotografie breaking news - Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Khalil Hamra si Muhammed Muheisen de la Associated Press

Fotoreportaj - Javier Manzano, fotograf al Agentiei France-Presse

Arte Fictiune: "The Orphan Master's Son", de Adam Johnson

Teatru - "Disgraced" de Ayad Akhtar

Istorie - "Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America's Vietnam", de Fredrik Logevall

Biografie - "The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo", de Tom Reiss

Poezie - "Stag's Leap", de Sharon Olds

Non fictiune - "Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America", de Gilbert King

Muzica - "Partita for 8 Voices", de Caroline Shaw

Citeste si:

Cum se transforma hartia in touchscreen. Tehnologia care revolutioneaza lumea

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Castigator al Premiului Pulitzer, jurnalistul Eugene Patterson a murit la 89 de ani
Castigator al Premiului Pulitzer, jurnalistul Eugene Patterson a murit la 89 de ani

Jurnalistul american Eugene Patterson, premiat cu Pulitzer si militant pentru drepturile civile in statele americane sudice, in anii 1960, a murit sambata, la varsta de 89 de ani, informeaza foxnews.com.

PULITZER 2012: Lista publicatiilor care au primit cea mai inalta distinctie din presa
PULITZER 2012: Lista publicatiilor care au primit cea mai inalta distinctie din presa

Agentiile France Presse, Associated Press si site-urile Huffington Post si Politico au fost cele recompensate anul acesta la New York cu cate un Premiu Pulitzer, cea mai prestigioasa recompensa a presei americane.

S-au acordat premiile Pulitzer 2011. Cele mai spectaculoase fotografii
S-au acordat premiile Pulitzer 2011. Cele mai spectaculoase fotografii

"New York Times" si "Los Angeles Times" au primit cate doua premii Pulitzer, dar pentru prima oara in istoria de 95 de ani a galei distinctia nu a fost acordata la categoria "Breaking News".

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.