Atentatul din Berlin. Suspectul tunisian a stat inchis 4 ani in Italia si a fost arestat de 3 ori in Germania

×
Codul embed a fost copiat

Un tanar tunisian a carui cerere de azil fusese respinsa este noul suspect pentru masacrul produs luni seara in Berlin.

Potrivit Bild, suspectul Anis Amri a fost inchis timp 4 ani in Italia pentru ca a dat foc la o scoala si a fost arestat de 3 ori in Germania insa politia l-a pierdut. Banuit de legaturi cu membri ISIS si de recrutari pentru eventuale atentate, barbatul a fost pus sub supraveghere de politia germana din martie pana in septembrie 2016, insa din lipsa de probe nu a mai fost urmarit.

Anis Amri a fost arestat si pentru acte false. De cand a plecat din Tunisia in urma cu sape ani a calatorit prin Europa ca un imigrant ilegal timp in care a folosit sase identitati diferite si trei nationalitati diferite. A stat patru ani in inchisoare in Italia pentru incendierea unei scoli iar in iulie 2015 a ajuns in Germania. Politia germana il suspecta ca planuieste jafuri pentru a finanta atentate.

Suspectul era deja in atentia autoritatilor germane

Ca si in cazul altor atacuri teroriste din Occident, suspectul era deja in atentia autoritatilor germane pentru ca ar fi planuit acte de terorism. In august, a fost arestat pentru complot terorist, dar neconvins de probe judecatorul l-a eliberat. Individul este cautat acum in tot spatiul Schengen.

Citește și
Lukasz Urban, soferul polonez
Cine este soferul polonez al carui TIR a fost folosit in masacrul de la Berlin. Ultima persoana cu care a vorbit la telefon
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Tunisianul cautat ar avea 23 de ani si ar fi cunoscut sub identitati diferite, intre care cea de Anis Amri. E posibil sa fi fost ranit in carnagiul comis luni seara, motiv pentru care politistii germani il cauta si-n spitale. Teroristul si eventualii lui complici sunt inarmati si periculosi, avertizeaza oficialii germani, dupa ce au fost nevoiti sa elibereze nu unul, ci doi suspecti arestati, se pare, fara temei.

Investigatorii au stabilit ca soferul polonez al camionului a incercat sa opuna rezistenta teroristului si a luptat pentru viata lui. Presa relateaza ca ar fi tras de volan inainte de a fi ucis de terorist. Potrivit Daily Mail, tunisianului i-a fost respinsa cererea de azil, insa nu a putut fi deportat din cauza documentelor sale de identificare. Presa germana a scris ca suspectul s-ar fi nascut in 1992 in Tataouine, Tunisia si ar avea legaturi si cu gruparea radicala tunisiana - Ansar al-Sharia, care se afla in spatele atentatelor de la muzeul Bardo din 2015 si din statiunea Sousse.

Recompensa de 100.000 de euro pentru prinderea sa

Parchetul antiterorist al Germaniei a dat publicitatii un aviz pentru darea in urmarire a lui Anis Amri insotit de o recompensa. Anis Amri are o inaltime de 1,78 metri si o greutate de circa 75 de kilograme. "Daca vedeti persoana cautata, informati politia. Insa, nu va puneti propria viata in pericol, aceasta persoana ar putea fi periculoasa si inarmata", a atentionat Parchetul intr-un comunicat, precizand ca se ofera o recompensa de 100.000 de euro pentru prinderea acestuia.

Este vorba de un solicitant de azil, sosit in Germania in iulie 2015 si a carui cerere a fost respinsa in iunie. Cu toate acestea, Germania nu a reusit sa-l retrimita inapoi in tara sa natala, Tunisia contestand de-a lungul mai multor luni ca acesta ar fi un cetatean al sau.

Potrivit autoritatilor din Germania, abia miercuri, prin coincidenta, Tunisia a recunoscut cetatenia tunisiana a barbatului si a furnizat un document de calatorie ce permite expulzarea lui. Tunisianul Anis Amri este prezentat de Berlin drept un apropiat al miscarii salafiste-islamiste. Potrivit cotidianului Bild, el a incercat sa recruteze complici pentru a comite un atentat in urma cu mai multe luni.

Politia tunisiana interogheaza familia suspectului

Brigada antiterorista tunisiana interoga miercuri familia presupusului autor al atentatului comis cu un camion la un targ de Craciun din Berlin, a anuntat pentru AFP un responsabil al serviciilor de securitate din Tunisia. “O unitate a brigazii antiteroriste interogheaza familia suspectului”, a anuntat acest responsabil, precizand ca este vorba de parintii lui Anis Amri.

Suspectul, a carui familie locuieste in Oueslatia (centru), are patru surori si un frate, potrivit aceleiasi surse, care a facut aceste declaratii sub acoperirea anonimatului. El a emigrat ilegal spre Italia, unde a ramas trei ani, inainte de a ajunge in Germania, potrivit responsabilului tunisian.

Guvernul german confirma ca un "nou suspect" a fost dat in urmarire

Ministrul de interne al Germaniei a confirmat miercuri ca un nou suspect a fost dat in urmarire pentru presupusa sa implicare in atacul cu camion-berbece de la Berlin, dupa ce informatii in acest sens au aparut in presa. "Exista un nou suspect, acest suspect este dat in urmarire", a declarat, la Berlin, Thomas de Maiziere, adaugand ca un "aviz pentru darea in urmarire a fost emis la miezul noptii pentru Germania, dar si pentru Spatiul Schengen, adica in Europa".

Thomas de Maiziere a facut aceste declaratii dupa o reuniune a unei comisii din Camera Inferioara a parlamentului, care a fost informata despre stadiul in care se afla ancheta. Ministrul a refuzat sa faca declaratii cu privire la identitatea suspectului, insa deputatii prezenti la auditie au confirmat ca este vorba intr-adevar de un tunisian, dupa cum afirma presa germana.

"Este vorba de un tunisian cu varsta intre 21 si 23 de ani", a declarat deputatul Stephan Meyer, membru al aripii drepte a familiei politice a Angelei Merkel, precizand ca tanarul barbat "dispune in mod clar de mai multe identitati". "In mod clar, este vorba de un individ clasat drept periculos, pe care serviciile de securitate il cunosteau si care apartine islamismului salafist", a subliniat parlamentarul german.

Potrivit lui Meyer, barbatul 'a venit in Germania prin Italia, in conditiile crizei refugiatilor', in urma careia circa 900.000 de migranti au intrat in Germania in 2015 si 300.000 in 2016. "Prin urmare, exista o legatura intre criza refugiatilor si amenintarea terorista", a adaugat acest deputat din partea Uniunii Crestin Sociale (CSU), aliata a cancelarului federal Angela Merkel, dar care o critica de luni si luni de zile pentru primirea pe care le-a rezervat-o solicitantilor de azil.

Conform unor informatii aparute miercuri dimineata in cotidianul Bild si in Allgemeine Zeitung de Mainz, politia germana este in cautarea unui tunisian al carui act de identitate a fost gasit in camionul care a intrat in multimea de la un targ de Craciun din Berlin. Barbatul are avea 21 sau 23 de ani si este cunoscut sub trei identitati diferite.

Politia germana a arestat la primele ore ale zilei de miercuri un alt suspect in legatura cu atacul de luni soldat cu 12 morti, insa l-a eliberat ulterior. De asemenea, marti seara politia l-a eliberat pe solicitantul de azil pakistanez pe care l-a arestat la locul tragediei imediat dupa atac si a atras atentia ca adevaratul autor al atentatului este in libertate si ar putea fi inarmat.

Atacul de la Berlin le da fiori autoritatilor de la Londra

Constiente ca metropola ar putea deveni si ea, in orice moment, o tinta a teroristilor, autoritatile britanice incearca sa isi revizuiasca masurile de securitate, in special in zonele centrale ale capitalei.

Astfel, mai multe strazi vor fi inchise astazi in timpul ceremoniei de schimbare a garzilor de la Palatul Buckingham. In mai multe puncte- cheie din Londra au aparut bariere de beton, menite sa descurajeze atacuri similare cu cele de la Berlin si Nisa.

Este inarmat si poate sa faca rau in continuare, asa ca politia il cauta cu forte importante. Pakistanezul banuit initial ca a condus camionul mortii a fost eliberat pentru ca, spun anchetatorii, nu exista dovezi care sa-l incrimineze.

"Am vazut oameni care zaceau pe jos.Trupuri sfartecate"

Atacul a lasat in urma 12 morti si zeci de raniti, 18 dintre ei in stare grava, si a fost revendicat de Statul Islamic. Pana acum nu exista informatii potrivit carora ar fi avut de suferit si cetateni romani in acest atentat care l-a copiat pe cel de la Nisa din iulie.

Luni seara, intr-o fractiune de secunda, atmosfera feerica de la Targul de Craciun din centrul Berlinului a fost spulberata si groaza a pus stapanire pe oameni. Un camion enorm s-a napustit in multime si a devenit evident ca soferul vrea sa omoare cat mai multe persoane.

Cetatean: "Am vazut oameni care zaceau pe jos. Trupuri sfartecate. Maini si picioare... Oamenii au cazut unul peste altul. Tipau. Erau in stare de soc. Noi am vrut sa ajutam. Nu te gandesti ca o sa explodeze sau altceva. Am vazut o fetita care isi cauta mama."

Localnica: "Eram la nici trei metri de locul in care s-a intamplat. Norocul nostru a fost ca nu am plecat de acolo cu doua minute mai devreme. Bausem ceva si am simtit nevoia sa stau jos putin. Prietenul meu propusese sa plecam, dar l-am rugat sa ma mai lase doua minute. Am auzit un zgomot foarte puternic si apoi am vazut vehiculul navalind in multime, dobora la pamant totul in jur. S-au stins luminile. E cumplit sa asisti la asa ceva. Nu a fost un accident, camionul rula cu 65 de km la ora pe ora si nu a dat niciun semn ca ar incetini."

Mai multi martori au filmat scenele de dupa atac: raniti care zaceau pe caldaram, supravietuitori care se miscau buimaci printre casutele si brazii rasturnati.

Jan Hollitzer, redactor sef adjunct Berliner Morgenpost: "Era oribil acolo. Zgomotul, tipetele, ranitii intinsi pe jos, am vazut trupuri prinse sub camion."

Localnic: "Prima data am crezut ca a fost un accident. Dar apoi cand am vazut ca toti se uita in directia aceea, unii fug, altii tipa, mi-am dat seama ca s-a intamplat ceva grav."

Un tanar de 29 de ani este unul dintre cei care aveau standuri in Targul de Craciun lovit de acest atac infiorator.

Tanar: "Eu nu trebuia sa fiu aici, ci de partea celata a targului (unde a intrat camionul). Asa ca puteam sa fiu una dintre victime. In ultimul moment s-au schimbat aranjamentele si am primit stand aici".

Dovezi insuficiente

Suspectul arestat imediat dupa atac - un solicitant de azil pakistanez, care a venit in Germania in decembrie anul trecut - a fost eliberat pentru ca nu s-au gasit dovezi ca ar avea vreo legatura cu masacrul de la Targul de Craciun. In plus, el a negat raspicat orice amestec. De altfel, chiar inainte sa fie lasat sa plece, oficialii germani spuneau ca nu pot fi siguri ca el este faptasul.

Oficial: "In momentul de fata nu este clar daca suspectul arestat s-a aflat la volanul masinii."

Criminalistii nu au gasit pe corpul sau hainele imigrantului pakistanez urme de sange, ori ADN de la soferul camionului, polonezul care a fost gasit mort in cabina. Nevinovat, Lukasz Urban a fost ucis de aproape, probabil cu un pistol. Era deja mort pe scaunul pasagerului cand teroristul s-a napustit cu vehiculul furat peste oamenii care venisera la targ.

"Fii puternic, Berlin!" Este mesajul transmis de politia germana, pe Twitter. Cand s-a lasat intunericul, poarta Brandemburg a fost luminata alternativ in culorile drapelului german, dar si in culorile steagului Berlinului - dungi albe si rosii, cu un urs la mijloc.

Sute de oameni s-au adunat la biserica de langa piata in care s-a produs atacul pentru a lua parte la o ceremonie comemorativa. Printre cei prezenti a fost si Angela Merkel. Inainte insa, cancelarul Merkel - ca si alti responsabili germani si numerosi oameni simpli - s-a recules la altarul improvizat, cu candele, flori si mesaje, care a aparut la locul carnagiului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Analiza C.R. Tanase: Europa nu a invatat nimic dupa Nisa, iar oroarea s-a repetat la Berlin. Elementele comune ale atacurilor
Analiza C.R. Tanase: Europa nu a invatat nimic dupa Nisa, iar oroarea s-a repetat la Berlin. Elementele comune ale atacurilor

Atentatul terorist de la Berlin are loc la cinci luni distanta de la cel similar comis la Nisa, in Franta. Este atacata din nou inima Europei Occidentale, tinta predilecta a fundamentalismului islamic, iar arma este aceeasi: un camion.

Cine este soferul polonez al carui TIR a fost folosit in masacrul de la Berlin. Ultima persoana cu care a vorbit la telefon
Cine este soferul polonez al carui TIR a fost folosit in masacrul de la Berlin. Ultima persoana cu care a vorbit la telefon

Soferul polonez de la care a fost luat TIR-ul cu care a fost comis masacrul in piata de Craciun din Berlin, a fost impuscat, potrivit ministrului de interne din landul Brandenburg.

Atentat in Berlin. Autorul ramane in libertate, suspectul arestat a fost eliberat. Statul Islamic a revendicat atacul
Atentat in Berlin. Autorul ramane in libertate, suspectul arestat a fost eliberat. Statul Islamic a revendicat atacul

Europa retraieste pe viu fata sinistra a terorismului. Doua atentate petrecute luni aeara, in Turcia si in Germania, ne arata cat suntem de fragili in continuare.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.