Eliberata de rusi, Nadia Savcenko anunta ca e gata sa se sacrifice din nou pentru Ucraina. Porosenko: "Vom recupera Crimeea"

Nadia Savcenko - Agerpres

Vladimir Putin a semnat miercuri un decret pentru amnistierea Nadiei Savcenko, informeaza agentiile de presa TASS si Unian, relateaza Agerpres.

Liderul rus a afirmat ca a gratiat-o pe Savcenko, acuzata de justitia rusa de complicitate la uciderea a doi jurnalisti rusi, la cererea apropiatilor victimelor. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile ruse, Vladimir Putin a primit-o la Kremlin pe sotia unuia dintre cei doi jurnalisti, Ekaterina Korneliuk, si pe sora celuilalt, Mariana Volosina, care ii trimisesera inaintate “o cerere pentru gratierea Nadiei Savcenko”.

“Vreau sa va felicit pentru aceasta pozitie si sper ca asemenea decizii, luate din considerente umanitare, sa duca la o aplanare a confruntarii in zona de conflict si vor ajuta la evitarea unor asemenea pierderi”, a spus Putin in fata celor doua femei.

Avionul care a transportat-o pe femeia-pilot ucraineana Nadia Savcenko in Ucraina a aterizat miercuri dupa-amiaza pe aeroportul din Kiev. Cei doi jurnalisti rusi, Igor Korneliuk si Anton Volosin, au fost ucisi de un tir de mortier in iunie 2014, in regiunea Lugansk, in estul Ucrainei.Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a trimis in noaptea de marti spre miercuri avionul prezidential la Rostov pe Don, un oras din Rusia situat la frontiera cu Ucraina, pentru a o aduce acasa pe Nadia Savcenko.

In acelasi timp, un avion la bordul carora se aflau cetatenii rusi Aleksandr Aleksandrov si Evgheni Erofeev a aterizat pe aeroportul “Vnukovo” din Moscova. Savcenko a fost eliberata la schimb cu acesti doi militari rusi, condamnati la 14 ani de inchisoare in Ucraina, fiind declarati vinovati de “razboi de agresiune” impotriva Ucrainei si de “atentat terorist”, pentru ca au luptat alaturi de rebelii prorusi impotriva armatei ucrainene in estul separatist. Acest schimb dintre Savcenko si cei doi cetateni rusi a fost decis in timpul unor convorbiri telefonice in “format Normandia” (ministrii de externe german, francez, ucrainean si rus).

Citește și
Nadia Savchenko
Un tribunal din Rusia da verdictul in cazul Nadiei Savcenko . Pilotul e acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Presedintele Ucrainei: “Vom recupera Crimeea si estul Ucrainei la fel cum am recuperat-o pe Nadia Savcenko”

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a promis miercuri ca estul Ucrainei, aflat sub controlul separatistilor prorusi, si peninsula Crimeea, anexata in 2014 de catre Federatia Rusa, vor fi recuperate la fel cum s-a obtinut eliberarea femeii-pilot Nadia Savcenko, care s-a aflat timp de aproape doi ani in detentie in Rusia, informeaza agentiile de presa AFP si Ukrinform.

“In acelasi fel cum am reusit sa o recuperam pe Nadia, vom recupera Donbasul si Crimeea”, a declarat Porosenko, in cadrul unei ceremonii in timpul careia a decorat-o pe tanara femeie cu medalia “Steaua de Aur” si i-a conferit titlul de Erou al Ucrainei. Eliberarea sa “este o victorie a noastra comuna”, a adaugat presedintele Porosenko. El a subliniat ca acesta este abia inceputul si ca Ucraina va face tot posibilul pentru a-i elibera si pe alti ucraineni aflati in detentie in Rusia.

Nadia Savcenko se declara “gata sa se sacrifice din nou pentru Ucraina”

Nadia Savcenko, femeia-pilot ucraineana eliberata miercuri dupa aproape doi ani de detentie in Rusia, a afirmat, odata ajunsa la Kiev, ca este “gata sa se sacrifice din nou pentru Ucraina”, informeaza AFP si Unian. “Sunt gata sa ma sacrific din nou pe campul de lupta pentru Ucraina”, a declarat Savcenko, cu aer obosit, in fata multimii de jurnalisti ce o asteptau pe aeroportul Borispol din Kiev. “Voi face tot posibilul ca fiecare copil care nu se bucura in prezent de libertate sa fie liber. Eroii Ucrainei nu trebuie sa moara.(...) Vom trai si vor fi eroi in fortele armate ale Ucrainei. Vom trai in Ucraina asa cum trebuie sa traiasca un om demn”, a spus Nadia Savcenko.

De asemenea, ea le-a multumit tuturor ucrainenilor care au luptat pentru eliberarea ei. “Daca oamenii nu ar fi vorbit, politicienii ar fi tacut. Prin urmare, un mare “multumesc” tuturor”, a mai adaugat femeia-pilot ucraineana.

 

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Nadia Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare. Gestul pilotului ucrainean in momentul aflarii sentintei
Nadia Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare. Gestul pilotului ucrainean in momentul aflarii sentintei

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare de justitia rusa, la finalul unui proces care a declarat-o vinovata de uciderea a doi jurnalisti rusi, omorati in iunie 2014 in estul separatist al Ucraine.

Un tribunal din Rusia da verdictul in cazul Nadiei Savcenko . Pilotul e acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi
Un tribunal din Rusia da verdictul in cazul Nadiei Savcenko . Pilotul e acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi

Nadia Savcenko (34 de ani) este judecata de un tribunal pentru uciderea a doi ziaristi rusi in vara anului 2014 in estul Ucrainei si risca pana la 23 de ani de inchisoare, relateaza agentiile internationale de presa

"Scrisoarea presedintelui era falsa." Cum au pacalit-o rusii pe "eroina Ucrainei" sa renunte la greva foamei

Unul dintre avocatii pilotului ucrainean Nadia Savcenko, care asteapta verdictul intr-un proces deschis in Rusia sub acuzatia ca ar fi ucis doi jurnalisti rusi in Ucraina, a afirmat joi seara ca a fost victima unei operatiuni a serviciilor speciale ruse.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.