Pericol de razboi in Orientul Mijlociu: Israelul ar putea invada Fasia Gaza. Sirene de alerta si explozii in Ierusalim

×
Codul embed a fost copiat

Tensiunile din Orientul Mijlociu au atins din nou cote alarmante in ultimele ore, dupa ce 4 tineri – 3 evrei si un palestinian – au fost ucisi. Schimburile de rachete intre Israel si Gaza continua inca de duminica seara.

MAE recomanda cetatenilor romani sa evite in aceasta perioada deplasarile in Israel si Teritoriile Palestiniene care nu sunt necesare, avand in vedere recentele evolutii de securitate din spatiul Orientul Apropiat.

Trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, marti seara, la putin timp dupa ce sirenele au rasunat in oras, potrivit unor jurnalisti ai AFP. Sirenele au rasunat in jurul orei 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei). La putin timp dupa, trei explozii violente au zguduit Ierusalimul, potrivit aceleiasi surse.

Sirene au rasunat si in nordul Israelului, la Tel Aviv. Miscarea islamista palestiniana Hamas a revendicat tirurile de racheta lansate asupra oraselor Ierusalim, Tel Aviv si Haifa.Autoritatile israeliene au deschis toate adaposturile antiaeriene de la Tel Aviv si Ierusalim. Armata israeliana a lansat o vasta ofensiva aeriana impotriva Fasiei Gaza si s-a declarat pregatita in fata unui atac terestru. Cel putin 17 palestinieni, printre care un copil si trei adolescenti, au fost ucisi, marti, in raiduri aeriene israeliene asupra enclavei palestiniene, iar alti peste o suta raniti.

Miscarea Hamas a lansat rachete spre baze militare din Israel

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc, in vizita la Ierusalim. Sfantul Parinte s-a recules la Zidul Plangerii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Brigazile Ezzedin Al-Qassam, aripa militara a organizatiei islamiste Hamas, au lansat rachete spre doua baze militare din Israel, dupa o tentativa esuata de patrundere pe teritoriul israelian, informeaza AFP. Grupul terorist anunta ca a lansat "zece rachete Katiusa" spre baze militare din zona Zikim, in sudul Israelului.Potrivit presei israeliene, patru islamisti palestinieni au fost ucisi de armata israeliana pe o plaja situata la 2,5 kilometri de frontiera cu Fasia Gaza.

Guvernul israelian a autorizat mobilizarea a 40.000 de rezervisti

Israelul a autorizat mobilizarea a 40.000 de rezervisti in perspectiva unei posibile ofensive terestre, potrivit AFP care citeaza presa israeliana. Decizia a fost luata de Cabinetul de Securitate condus de catre Benjamin Netanyahu la cateva ore dupa lansarea operatiunilor aeriene. Ultima actiune de acest gen a avut loc in noiembrie 2012, atunci fiind chemati sub arme doar 30.000 de militari in rezerva.

12 palestinieni ucisi in radirurile israeliene
Un numar de 12 palestinieni au fost ucisi si peste 70 raniti marti, in urma unor raiduri israeliene in Fasia Gaza, potrivit serviciilor de urgenta locale, relateaza AFP. Anterior, serviciile de urgenta locale au anuntat ca noua palestinieni au fost ucisi in raidurile din Fasia Gaza. In sudul teritoriului, sapte palestinieni au fost raniti si alti 25 raniti intr-un raid israelian care a avut loc marti dupa-amiaza.

"Raidul israelian a vizat casa familiei Al-Kaware", a explicat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta, Ashraf al-Qodra, adaugand ca printre raniti se afla si copii."Raidul israelian a vizat casa familiei Al-Kaware", a explicat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta, Ashraf al-Qodra, adaugand ca printre raniti se afla si copii.

Peste 50 de obiective din Fasia Gaza bombardate in ultimele ore

Armata israliena a bombardat in ultimele ore peste 50 de obiective din Fasia Gaza in cadrul unei ofensive indreptata impotriva militantilor Hamas care controleaza aceasta regiune. Potrivit BBC, 15 palestinieni, printre care doua femei si un copil, au fost raniti in atacuri. Scopul ofensivei israeliene este acela de a pune capat tirurilor cu rachete din Gaza iar guvernul de la Ierusalim spune ca nu se va opri aici. “Probabil ca operatiunea va dura cateva zile”, a spus Ministrul israelian al Apararii, citat de CNN. “Nu vom tolera lansarea de rachete si suntem pregatiti sa extindem operatiunea pentru ca Hamas sa plateasca un pret greu pentru actiunile sale”.

Israelul poate face “urmatorul pas”
Peter Lerner, purtator de cuvant al fortelor armate israeliene a declarat ca Israelul are capacitatea de a face si “urmatorul pas” si ca o invazie terestra in Gaza nu este exclusa. In acest scop, 1.500 de rezervisti au fost chemati deja sub arme. Conform datelor oferite presei de Lerner, in ultimele zile din Fasia Gaza au fost lansate circa 80 de rachete catre orase din Israel iar Hamas ar putea dispune in total de 10.000 de astfel de arme. “Este o situatie inacceptabila”, a spus purtatorul de cuvant al armatei. “Nu vom sta cu mainile in san, va trebui sa actionam pentru a-i apara pe civilii amenintati de aceste atacuri”.

Situatia din Orientul Mijlociu s-a deteriorat dupa ce saptamana trecuta cadavrele a trei elevi israelieni au fost gasite in Cisiordania, rapirea si uciderea acestora fiind atributie islamistilor Hamas. In replica, un tanar palestinian de 17 ani a fost rapit din Ierusalimul de Est si ucis, cadavrul sau carbonizat fiind gasit intr-o padure din apropiere. Fapta a fost comisa de extremisti evrei, care au marturisit crima luni.

“Dusmanul a trecut linia rosie si va plati”
Cu toate ca autoritatile israeliene au actionat pentru gasirea si pedepsirea autorilor oribilei crime, condamnata public de presedintele Netanyahu, cazul a inflamat opinia publica palestianiana. In vreme ce in Israel arabii din aceasta tara au iesit in strada, militantii Hamas din Gaza a lansat atacuri cu rachete asupra Israelului. Guvernul israelian a inabusit protestele si a raspuns la tirurile de rachete cu o serie de raiduri aeriene in noaptea de duminica spre luni, raiduri in care 8 palestinieni au fost ucisi.

Dusmanul a trecut de linia rosie si va plati pentru crimele sale”, a scris pe Facebook unul dintre liderii Hamas, in vreme ce schimburile de rachete intre Israel si Gaza continua. Pana acum nu s-a inregistrat nicio victima israeliana, insa scenariul unei invazii a regiunii controlate de Hamas pare tot mai plauzibil.

Deja liderul palestian Mahmoud Abbas a cerut comunitatii internationale sa intervina pentru a opri "o escaladare periculoasa" . Chiar si presedintele american Barack Obama a facut apel la pace intr-un editorial publicat marti in ziarul Haaretz. “Pacea este necesara deoarece e singurul mod in care statul Israel isi poate asigura un viitor sigur si democratic”, a scris liderul de la Washington.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Hamas, dupa amenintarile armatei israeliene: Orice ofensiva a Israelului va deschide
Hamas, dupa amenintarile armatei israeliene: Orice ofensiva a Israelului va deschide "portile infernului"

Miscarea Hamas a avertizat luni Israelul ca "orice escaladare sau razboi va deschide pentru el portile infernului" si a amenintat cu represalii, ca raspuns la declaratiile care au acuzat Hamas de moartea a trei adolescenti rapiti in Cisiordania.

Papa Francisc, in vizita la Ierusalim. Sfantul Parinte s-a recules la Zidul Plangerii
Papa Francisc, in vizita la Ierusalim. Sfantul Parinte s-a recules la Zidul Plangerii

Aflat in vizita la Ierusalim, Papa Francisc s-a recules la Zidul Plangerii. Sfantul Parinte a depus un plic cu un mesaj intr-o fantă a Zidului, asa cum au facut si predecesorii sai, Ioan Paul al II-lea, in 2000, si Benedict al XVI-lea, in 2009.

Statuie veche de 2.000 de ani, rapita de teroristi in fasia Gaza. Ce au cerut in schimbul ei
Statuie veche de 2.000 de ani, rapita de teroristi in fasia Gaza. Ce au cerut in schimbul ei

Poate cea mai mare descoperire arheologica a anului a fost facuta in Fasia Gaza. Informatia a facut inconjurul lumii dupa ce o statuie veche de cel putin doua milenii a zeului grec Apollo a fost scoasa la licitatie pe eBay.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.