Julian Assange, geniul unui personaj controversat. Vezi portretul sau

Julian Assange

Pentru admiratorii lui, Julian Assange este un luptator pentru adevar. Pentru adversarii sai, insa, el nu este decat un obsedat de publicitate care a pus vieti in pericol, prin lansarea in domeniul public a unor informatii extrem de delicate.

 

 

 

Cine este, insa, Julian Assange si de ce este el un personaj atat de controversat?

Citește și
Julian Assange
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Puternic, ambitios si de o inteligenta sclipitoare, cu o capacitate exceptionala de a sparge codurile computerelor. De multe ori este pe fuga, poate rezista ore in sir fara sa manance si doarme foarte putin, concentrandu-se intens asupra muncii pe care o are de facut. Acestea ar fi cuvintele cu care cei care lucreaza cu Julian Assange il descriu, potrivit unui reportaj-portret realizat de BBC.

“Creeaza o anumita atmosfera in jurul lui, ca oamenii care ii sunt apropiati sa vrea sa-l sustina si sa-l ajute in ceea ce face. As spune ca este probabil ceva legat de carisma lui”, spune Raffi Khatchadourian, reporter la revista New Yorker, care a avut ocazia sa calatoreasca mai multe zile alaturi de Assange.

Copilaria nomada si primul moment controversat din viata lui

Julian Assange a fost intotdeauna reticent in a da informatii despre trecutul sau si, implicit, despre cine este el de fapt. Insa, interesul enorm exercitat de mass media odata cu aparitia Wikileaks, a dus la publicarea unor informatii care ii schiteaza portretul.

S-a nascut in Townsville, Queensland, in nordul Australiei, in 1971 si a avut o copilarie in care a calatorit foarte mult, impreuna cu parintii lui care aveau o trupa de teatru cu care plecau in turnee.

Julian Assange a devenit tatal unui baietel pe cand avea doar 18 ani, iar lupta pentru custodie nu a intarziat sa apara. Avea sa fie primul moment controversat din viata lui.

Primele probleme cu legea: hacking-ul

Dezvoltarea Internetului i-a dat sansa sa-si foloseasca din plin cunostintele de matematica, ceea ce i-a creat ceva probleme. Asta pentru ca in 1995 a fost acuzat de hacking. A fost amendat de mai multe ori din cauza aceasta si a scapat de inchisoare cu conditia sa nu recidiveze.

Co-autorul unui betseller despre Internet

Atunci, tanarul Julian a inceput sa lucreze, timp de trei ani, cu academicianul Suelette Dreyfus, scriind impreuna cu ea o carte, “Underground” care a devenit un bestseller in lumea pasionatilor de computere.

Suelette Dreyfus l-a descris la vremea respectiva pe Julian ca fiind “un cercetator cu foarte mult talent, interest de conceptele eticii, justitiei si de ceea ce guvernele lumii ar trebui si nu ar trebui sa faca”.

Experienta cu Suelette Dreyfus a fost urmata de cursuride fizica si matematica la Universitatea din Melbourne, Julian Assange devenind un membru marcant al unei societati de matematica, inventand un puzzle matematic.

Fondatorul Wikileaks

Anul 2006 a fost cel in care Julian Assange a inceput sa puna bazele Wikileaks, impreuna cu mai multi specialisti in domeniul computerelor si al Internetului. Wikileaks a devenit intre timp o organizatie new media non-profit care publica documente, in mod normal inaccesibile opiniei publice, din surse protejate sub anonimat.

“Am devenit foarte buni si niciodata nu am pierdut vreun caz sau vreo sursa, dar nu putem sa ne asteptam ca toata lumea sa faca eforturile extraordinare pe care le facem noi”, spune Assange, intr-un interviu BBC.

Documente secrete si imagini despre razboiul din Irak si Afganistan

De-a lungul timpului, Wikileaks a publicat mai multe materiale provenite din diverse tari, dar a dat lovitura cu adevarat in aprilie anul acesta, cand a publicat un video filmat dintr-un elicopter militar american in Irak in 2007. Imaginile, preluate de media din toata lumea, au starnit o unda de soc.

Julian Assange a aparut in lumina reflectoarelor de mai multe ori pentru a promova si a aduce argumente ca publicarea filmuletului era justificata, la fel ca si publicarea masiva a mai multor documente militare americane clasificate despre razboiul din Afganistan si Irak.

Wikileaks si acuzatiile de viol

Reporterii spun insa ca dovezile lui despre ceea ce se intampla in Afganistan si Irak sunt totusi elusive si ca in general activitatea site-ului sau este invaluita intr-unn mare secret.

Dar nu numai cariera este un motiv de cotroversa in ceea ce il priveste pe Julian Assange, ci si viata personala, arestarea lui de marti, venind pe fondul acuzatiilor de viol si molestare din partea a doua femei din Suedia.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Testamentul" lui Julian Assange, un document criptat imposibil de spart!

Julian Assange a distribuit pe Internet un document criptat cu o parola formata din 256 de caractere, ca masura de precautie in cazul in care va fi retinut sau daca site-ul WikiLeaks va fi interzis pe Internet.

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat
Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat

UPDATE: Dupa ce si-a negociat cu grija predarea, fondatorul Wikileaks s-a prezentat marti la o sectie de politie din Londra. Julian Assange a fost arestat imediat, in baza unui mandat european emis de Suedia.

Assange, fondatorul WikiLeaks, omul care a dezbracat lumea de secrete
Assange, fondatorul WikiLeaks, omul care a dezbracat lumea de secrete

Intr-un interviu de 36 de minute pe care l-a acordat ziarului The Times, Julian Assange motiva faptul ca aceste dezvaluiri socante ale lumii politice din spatele cortinei, pot avea efecte pozitive care vin pe doua cai.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.