Doliu national in Ucraina dupa atacul cu 30 de morti si 100 de raniti. Kiev: Mariupol e inconjurat cu rachete de separatisti

×
Codul embed a fost copiat

NATO, UE si SUA au avertizat din nou Rusia dupa ce separatistii pro-rusi au lansat o ofensiva asupra portului strategic Mariupol, ultimul mare oras din estul Ucrainei care mai este sub controlul guvernului de la Kiev.

SUMARUL EVENIMENTELOR

-►NATO, UE si SUA someaza Rusia sa inceteze urgent sustinerea acordata rebelilor din Ucraina
-►Porosenko a denuntat atacul separatistilor drept un "act terorist" si o "crima impotriva umanitatii"
-►UE vrea convocarea unei sesiuni extraordinare a ministrilor de Externe, saptamana viitoare
-►Atacul de sambata din Mariupol s-a soldat cu cel putin 30 de morti

Presedintele Ucrainei a decretat zi de doliu national dupa atacurile din Mariupol, relateaza Novinite. Potrivit Kiev Post, bilantul negru al atacurilor de sambata este de cel putin 29 de morti si in jur de 100 de raniti, printre care si copii. Ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak, a anuntat sambata ca insurgentii prorusi au adus sisteme de rachete in jurul orasului Mariupol. „Situatia s-a deteriorat mult in ultimele 24 de ore”, a spus Poltorak.

Porosenko: Ucraina se va bate pana la "victoria totala" impotriva separtistilor pro-rusi

Citește și
vladimir putin
Business Insider: Vladimir Putin a afirmat in 2011 ca Rusia este singura tara care "poate distruge SUA in jumatate de ora"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

In bombardamentele de sambata au murit cel putin 30 de civili. Uniunea Europeana ar putea convoca, saptamana viitoare, o reuniune extraordinara a ministrilor de externe pentru a sanctiona aceasta ofensiva. Si avertizeaza Moscova cu "deteriorarea grava a relatiilor". NATO si Statele Unite condamna si ele violentele, dar si implicarea rusilor - care insa neaga in continuare ca ar juca vreun rol in conflict.

Proiectilele au facut prapad intr-un cartier dens populat din Mariupol. Liderul republicii autoproclamate a Donetkului a declarat, insa, cu seninatate, ca fortele Kievului sunt de vina, chiar daca observatorii OSCE au stabilit clar ca bombardamentele au fost lansate din doua localitati controlate de rebeli.

Presedintele ucrainean Porosenko a denuntat atacul separatistilor drept un "act terorist" si o "crima impotriva umanitatii". Si avertizeaza ca tara sa se va bate pana la "victoria totala" impotriva separtistilor pro-rusi.

"Rusia nu incalca doar acordurile de armistitiu de la Minsk, violeaza principiile de baza ale dreptului international si umanitar. Nu le mai pasa de nimic. Rachetele au lovit chiar si un magazin pentru copii", a fost reactia lui Arsenii Yatseniuk, premierul Ucrainei

Geamurile sunt tandari si un proiectil a explodat in mijlocul terenului de sport. Cucerirea orasului Mariupol ar crea o legatura terestra intre Rusia si Crimeea, anexata in primavara trecuta.

Moscova continua sa nege orice implicare in conflict. Dar reprezentantul pentru diplomatie al Uniunii Europene, Federica Mogherini, a avertizat Kremlinul ca sustinerea acestei noi ofensive a separatistilor "va provoca inevitabil o grava deteriorare a relatiilor cu Rusia", deja lovita de sanctiuni europene si americane.

La randul sau, secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei "sa inchida frontiera internationala cu Ucraina si sa-si retraga toate armele, combatantii, dar si sprijinul financiar acordat separatistilor".

Alianta Nord-Atlantica, Uniunea Europeana si Statele Unite au condamnat vehement atacul insurgent care a vizat sambata orasul ucrainean Mariupol, soldat cu 30 de morti, cerand Rusiei sa inceteze imediat sustinerea acordata rebelilor separatisti, relateaza AFP.

"Indemn Rusia sa inceteze imediat sustinerea militara, politica si financiara acordata separatistilor, sa opreasca destabilizarea Ucrainei si sa respecte angajamentele internationale", a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. "Confruntarile s-au intensificat in estul Ucrainei si exista indicii ca separatistii au lansat o ofensiva de anvergura in regiunile Donetk, Lugansk si asupra orasului Mariupol, sfidand armistitiul", a adaugat el.

La randul sau, secretarul de Stat american, John Kerry, a cerut Rusiei sa inceteze "imediat" orice sustinere acordata rebelilor separatisti. "Rusia trebuie sa inchida frontiera cu Ucraina, sa retraga toate armele, combatantii, sa inceteze sustinerea financiara", a spus Kerry.

"Situatia din estul Ucrainei a devenit foarte periculoasa", a reactionat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, dupa atacul insurgent.Uniunea Europeana a anuntat ca analizeaza posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare a ministrilor de Externe, saptamana viitoare, pentru a sanctiona ofensiva lansata de rebelii prorusi din estul Ucrainei.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Donetk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anuntand lansarea unei ofensive insurgente in aceasta zona. Mariupol este singurul oras mare din estul Ucrainei aflat sub controlul fortelor guvernamentale. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat, potrivit estimarilor, cu aproape 5.000 de morti.

Un sofer a surprins cu o camera de bord momentul in care o racheta grad loveste solul, relateaza Shaun Walker, corespondetul la Moscova al publicatiei The Guardian.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Criza in Ucraina. 20 de oameni au murit intr-un atac cu rachete GRAD, in Mariupol. Separatistii prorusi si-au asumat actiunea
Criza in Ucraina. 20 de oameni au murit intr-un atac cu rachete GRAD, in Mariupol. Separatistii prorusi si-au asumat actiunea

Bilantul atacului cu rachete Grad din orasul ucrainean Mariupol a ajuns la 20 de morti, anunta seful Politiei locale, Viaceslav Abroschin, in timp ce Administratia de la Kiev a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

Business Insider: Vladimir Putin a afirmat in 2011 ca Rusia este singura tara care
Business Insider: Vladimir Putin a afirmat in 2011 ca Rusia este singura tara care "poate distruge SUA in jumatate de ora"

Afirmatia amenintatoare a lui Vladimir Putin ar fi fost facuta de actualul lider de la Kremlin in 2011, pe cand era premierul Rusiei, sustine businessinsider.com, care citeaza o carte lansata anul trecut de doi analisti politici, americani.

Criza in Ucraina. Putin: Kievul a dat ordinul oficial pentru lansarea unei operatiuni militare impotriva rebelilor prorusi
Criza in Ucraina. Putin: Kievul a dat ordinul oficial pentru lansarea unei operatiuni militare impotriva rebelilor prorusi

23 ianuarie 2014. Vladimir Putin a acuzat autoritatile ucrainene ca au lansat o operatiune militara impotriva rebelilor prorusi si ca sunt responsabile de zeci de crime comise in ultimele zile in estul Ucrainei, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.