Guardian: "Incercarea indrazneata si controversata de a-l demite pe presedinte pare ca a esuat"

urne referendum

Presa internationala, care relateaza pe larg despre referendumul de duminica, citand adesea principalele agentii, scrie ca exit-poll-urile arata ca Traian Basescu are sanse sa ramana in functie.

 

Agentiile AFP si REUTERS au anuntat primele invalidarea referendumului, o informatie preluata de principalele publicatii de pe toate continentele. "Referendumul din Romania privind destituirea presedintelui nu este valid (estimari oficiale)", a anuntat AFP, care a titrat, de asemenea, "Presedintele Basescu afirma ca a scapat de destituire", in timp ce REUTERS a anuntat "Prezenta slaba la votul de destituire" din Romania.

"Nivelul de participare la referendumul privind destituirea presedintelui Romaniei Traian Basescu a fost de 45,92%, deschizand calea invalidarii acestei consultari, potrivit estimarii oficiale a Biroului Electoral Central anuntata in noaptea de duminica spre luni", scrie AFP, adaugand ca "Domnul Basescu ar trebui, deci, sa ramana la conducerea Romaniei", citand declaratia acestuia potrivit careia romanii au votat "pentru Europa si democratie", in pofida faptului ca acesta afirma ca intelege "furia" milioanelor de romani care au votat pentru demitere.

"Prezenta la vot, cu putin sub pragul (necesar pentru validarea) votului din Romania", titreaza CHICAGO TRIBUNE citand Reuters, precizand ca "prezenta la referendumul privind destituirea presedintelui Traian Basescu a fost de 46 la suta, conform datelor biroului electoral, ceea ce inseamna ca votul nu a fost valid, ramanand sub pragul de 50 la suta". "Exit poll-urile arata ca peste 80 la suta (dintre romani) au votat pentru destituirea lui Basescu, dar acesta va ramane in functie din cauza cerintei" de validare a referendumului, scrie cotidianul.

Citește și
Traian Basescu referendum
Traian Basescu: "Dupa 3 ani de criza, pot accepta inca un milion de voturi impotriva mea"
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni

"Ambele parti si-au anuntat victoria dupa inchiderea urnelor", scrie WALL STREET JOURNAL, "in conditiile in care (pe de o parte) consultarea este validata de un prag al prezentei la vot de 50 la suta, iar (pe de alta parte) autoritatile electorale au estimat ca pragul nu a fost atins cu putin", "rezultatele oficiale fiind asteptate luni". Publicatia precizeaza ca Basescu le-a cerut sustinatorilor sai sa boicoteze votul si il citeaza afirmand ca romanii au "respins o lovitura de stat" prin neparticipare.

"Oponentii de stanga ai presedintelui au anuntat, insa ca o intensificare a prezentei (duminica seara) tarziu a adus suficiente voturi pentru demiterea presedintelui", continua WSJ, citand un exit-poll potrvit caruia aproximativ 80% dintre alegatorii prezenti au votat impotriva lui Basescu.

Tot duminica noaptea, "Ponta care a condus efortul de destituire a lui Basescu, a declarat ca orice politician care va ignora un asemenea verdict clar «a pierdut legatura cu realitatea»", continua WSJ, adaugand ca autoritatea electorala a anuntat o prezenta preliminara de aproximativ 46% si ca "sustinatorii lui Ponta au avertizat ca acest scor ar putea sa nu contina ultimele voturi din tara si ale (romanilor) din strainatate".

"Votul de destituire din Romania invalidat cu putin, anunta presedintele", scrie CNN, adaugand ca "Basescu si-a anuntat victoria duminica (seara) tarziu, dupa ce o prezenta la vot slaba pare sa invalideze un referendum privind destituirea sa".

"Prezenta romanilor la vot va pecetlui soarta presedintelui", scrie Neil Buckley, de la Bucuresti, pentru FINANCIAL TIMES, subliniind ca "romanii au votat puternic pentru destituirea presedintelui, insa estimarile initiale au sugerat ca rezultatul referendumului privind destituirea lui Traian Basescu ar putea fi declarat invalid din cauza prezentei slabe".

"Conflictul cu vanatai dintre Guvern si presedinte a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la statul de drept si democratie in una dintre cele mai tinere si sarace membre a UE, trimitand moneda tarii la un nivel scazut-record", aminteste FT.

"Presedintele roman «supravietuieste» unui vot crucial", anunta postul paneuropean EURONEWS, precizand ca presedintele suspendat si-a declarat victoria in urma referendumului. "Adesandu-se unor sustinatori care jubilau, fostul capitan de nava a spus ca Romania l-a sustinut stand acasa", continua postul, adaugand ca "in pofida (estimarilor oficiale) prezenta la vot si rezultatul nu a fost anuntat".

In alt material, intitulat "Ponta il indeamna pe Basescu sa demisioneze", Euronews il citeaza pe premierul roman care a declarat imediat dupa inchiderea sectiilor de votare, fara ca rezultatul oficial sa fie anuntat, ca votul coplesitor al majoritatii romanilor pentru demiterea lui Basescu nu poate fi ignorat. "In timp ce Basescu vrea sa isi pastreze functia, rezultatele oficiale au o marja de eroare de trei procente si nu includ voturile romanilor din strainatate", afirma postul, conchizand ca "acest lucru inseamna ca datele cu privire la prezenta la vot ar putea aduce un rezultat strans".

"Presedintele nepopular al Romaniei a luptat pentru supravietuirea sa politica in noaptea de duminica spre luni, in contextul in care romanii s-au pronuntat cu privire la destituirea sa sau nu in cadrul unei batalii politice care a ridicat probleme cu privire la statul de drept in acest tanar membru UE", scrie cotidianul britanic THE INDEPENDENT, citand ASSOCIATED PRESS. Acelasi material AP este citat si de catre site-ul american REALCLEARPOLITICS.COM.

"Presedintele Romaniei supravietuieste referendumului de destituire", titreaza THE TELEGRAPH. "Presedintele Romaniei a afirmat ca a dejucat o tentativa de «lovitura de stat», dupa ce a supravietuit referendumului privind destituirea" sa, scrie Matthew Day, de la Vorsovia, pentru publicatia britanica.

"Romanii par ca nu l-au destituit pe presedinte", titreaza THE GUARDIAN, precizand ca prezenta la vot a fost slaba, desi exit-poll-urile sugereaza ca 80% din voturi au fost in favoarea destituirii. "Incercarea indrazneata si controversata a Guvernului roman de a-l demite pe seful statului pare ca a esuat" din cauza prezentei la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb si Roberta Radu de la Bucuresti pentru publicatia britanica.

"Votul pentru destituire din Romania, invalid", anunta EXPRESS in editia online, care citeaza AP, notand ca presedintele Traian Basescu a promis sa actioneze in vederea reconcilierii tarii.

Site-ul postului THE VOICE OF RUSSIA anunta ca "Presedintele roman ar putea sa isi pastreze functia", apreciind ca referendumul privind "suspendarea" presedintelui Traian Basescu "pare sa fi dat peste cap eforturile oponentilor sai de a-l demite", in timp ce site-ul NOVINITE.COM anunta ca "Presedintele Basescu supravietuieste referendumului de destituire".

La fel titreaza DEUTESCHE WELLE, notand ca "presedintele suspendat roman Traian Basescu pare sa isi pastreze functia, in urma unui referendum cu privire la destituirea sa care nu a reusit sa atraga procentul necesar de alegatori" pentru a fi validat, dar si site-ul postului RADIO FREE EUROPE-RADIO LIBERTY, care apreciaza ca "un succes la referendum ar fi trimis tara spre noi alegeri prezidentiale peste trei luni", ceea ce "ar fi putut conduce la amanarea alegerilor parlamentate, in prezent asteptate in noiembrie".

"Prezenta slaba a alegatorilor il salveaza pe presedintele Romaniei Basescu de la destituire", anunta RIA NOVOSTI in pagina online citand CNN, notand ca "referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu pentru depasirea puterilor sale a esuat" din cauza unei prezente slabe la vot.

 

Articol recomandat de sport.ro
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Incredibil! Cum au ajuns Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să susțină același lucru
Citește și...
CTP, despre victoria anuntata de Dan Sova:
CTP, despre victoria anuntata de Dan Sova: "Dansul a numarat si victimele Holocaustului". VIDEO

Cristian Tudor Popescu, editorialist la gandul.info, a fost invitatul Stirilor Pro TV duminica seara, in mai multe editii speciale despre referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Dupa 3 ani de criza, pot accepta inca un milion de voturi impotriva mea"

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a facut duminica noapte, dupa inchiderea urnelor, mai multe declaratii in fata sediului sau de campanie.

Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor
Basescu se intoarce la Cotroceni. BEC: 46,23% prezenta la vot pentru 99,97% din totalul sectiilor

Traian Basescu se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Rezultatele, aproape finale, anuntate de Biroul Electoral Central, arata ca doar 46,23% dintre romani au votat la referendum, un numar insuficient pentru validarea lui.

Recomandări
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina
România, sistemul Patriot și elementul surpriză pe care SUA mizează pentru încheierea războiului din Ucraina

Într-un interviu acordat pentru Știrile PROTV, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a vorbit, printre altele, despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei.

Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”
Cum a decurs operația premierului slovac Robert Fico. „Starea lui este stabilă, însă rămâne gravă”

Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat este unul pozitiv, a anunţat ministrului slovac al sănătăţii.

 

Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates
Mircea Geoană: sistemul de vot din România, cel mai primitiv din Europa. De ce l-a invocat pe Bill Gates

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa, crede Mircea Geoană. Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre „democratizarea votului”.