Explozie cu 10 morti si 37 de raniti, la metroul din Sankt Petersburg. Ar fi vorba despre un atac sinucigas

×
Codul embed a fost copiat

Clipe de cosmar luni dupa-amiaza, la metroul din Sankt Petersburg, dupa ce un dispozitiv artizanal a explodat intre statii, provocand moartea a cel putin zece pasageri.

O explozie s-a produs, luni, la metroul din Sankt Petersburg, un dispozitiv artizanal explodand intr-un tren aflat intre statii. 10 persoane au murit si alte 37 au fost ranite, potrivit ultimului bilant, dar cifrele sunt provizorii. Autoritatile ruse au descoperit un dispozitiv explozibil nedetonat intr-o alta statie de metrou din Sankt Petersburg si au reusit sa il dezamorseze.

Explozia este considerata un atentat terorist atat de anchetatori, cat si de premierul rus. Doi suspecti sunt cautati in acest moment, desi nu e exclusa nici ipoteza unui atentat sinucigas. Intre timp, autoritatile au intarit masurile de securitate atat in Sankt Petersburg, cat si in Moscova.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 23:20 Conform unei surse oficiale citate de Interfax, atacul de la metrou ar fi fost comis de un atentator sinucigas, care a detonat bomba pe care o avea rucsac. Primele informatii indica ca este vorba de un barbat de 23 ani originar din Asia Centrala, asociat cu "o grupare islamista radicala interzisa in Rusia". O concluzie definitiva va fi prezentata insa abia dupa examinarea probelor ADN.Potrivit aceleiasi surse, barbatul in haine negre, surprins de camerele de supraveghere (foto sus), ar fi nevinovat, a stabilit ancheta politiei.

Citește și
bloc galati
Concluziile specialistilor care au analizat blocul din Galati afectat de o explozie. Deflagratia, produsa de o butelie
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

 

UPDATE 23:00 Canalul 5 din Rusia a prezentat imagini de pe camerele de supraveghere care l-ar infatisa pe barbatul ce a lasat o bomba artizanala la statia Vostania. Dispozitivul a fost insa dezamorsat de genisti.

 

 

UPDATE 22:50 Un grup de specialisti ai FSB si ai Ministerului de Interne ancheteaza atacul si incearca sa previna repetarea acestuia. La acest moment are loc, la sediul FSB din Sankt Petersburg, o sedinta in care reprezentantii serviciilor si institutiilor de forta ii prezinta raportul presedintelui Putin.

UPDATE 22:25 Conductorul metroului in care a avut loc explozia este eroul zilei in Rusia. Autoritatile spun ca daca el ar fi oprit dupa explozie, in loc sa continue sa mearga pana la urmatoarea statie, bilantul ar fi fost mult mai mare iar salvarea ranitilor, mult mai dificila. Barbatul a fost chestionat de autoritati luni seara.

UPDATE 22:00 Anchetatorii nu exclud varianta unui atentat sinucgas, scrie Ria Novosti.

UPDATE 20:05
 Pachetul suspect de la aeroportul Pulkovo nu continea nimic periculos. Autoritatile au ridicat cordonul de securitate.

UPDATE 20:00 Printre victime s-ar afla cetateni armeni, a anuntat ministrul de Externe al Armeniei.

UPDATE 19:55 Premierul Rusiei, Dimitri Medvedev, a catalogat explozia de la metrou drept un atentat terorist, sustinand ca persoanele ranite vor primi ingrijirea medicala de care au nevoie in spitalele din metropola Sankt Petesburg. Un numar de zece persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 37 au fost ranite dupa explozia unui dispozitiv improvizat intr-o garnitura de metrou ce calatorea intre statiile Piata Senaia la Tehnologiceski Institut, transmite BBC. ”Toti cei raniti in atentatul terorist din Sankt Petesburg vor primi toata ingrijirea medicala de care au nevoie. Indicatii au fost transmise in acest sens ministrilor Sanatatii si de Urgenta”, a scris premierul rus intr-un mesaj postat pe Facebook. De asemenea, acesta a transmis din nou condoleante familiilor victimelor, precizand ca ”asta este durerea noastra comuna”. 

UPDATE 19:45 Autoritatile cauta doi barbati. potrivit unei surse oficiale citate de Interfax. Acestia sunt banuiti ca ar fi pus la cale doua atacuri cu bomba la metroul din Sankt Petersburg. Unul dintre ei ar fi plasat bomba in garnitura de metrou iar al doilea ar fi lasat-o in statia Vostania.

UPDATE 19:35 Autoritatile ruse au intervenit luni seara pentru a evacua cateva sute de persoane dupa descoperirea unui pachet suspect intr-un restaurant fast-food de pe aeroportul Pulkovo, situat in apropiere de metropola Sankt Petesburg, transmite Interfax. Nu se cunosc mai multe detalii despre operatiunie, dar reprezentantii aeroportului au dezmintit suspendarea zborurilor in urma atentatului din Sankt Petesburg. Respectivul pachet suspect a fost descoperit intr-un restaurant McDonald's.

UPDATE 19:05 Agentia Federala rusa pentru Transport Aerian a ordonat impunerea de masuri suplimentare de securitate pe toate aeroporturile din tara si la toate companiile aeriene, dupa explozia de la metroul din Sankt Petersburg, relateaza TASS.

UPDATE 18:55 Postul RenTV a prezentat imagini de pe camerele de supraveghere in care se vede cum presupusul atactor pleaca de la statia de metrou Sennaia pe strazile orasului.

UPDATE 18:50 Comitetul investigativ al Federatiei Ruse a deschis un dosar de terorism in cazul exploziei de la metroul din Sankt Petersburg.

UPDATE 18:35 Presa rusa a revenit asupra declaratiei ministrului Sanatatii, Veronika Skvortova, afirmand ca numarul total al victimelor este de 47: 10 morti si 37 de raniti. Sapte persoane au murit pe loc, a anuntat ministrul rus al Sanatatii citat de Russia Today. Doua dintre victime au murit la spital, in urma arsurilor grave si ale ranilor similare celor provocate de explozia unei mine, iar o a treia a decedat in drum spre spital, potrivit TASS. Sase dintre raniti sunt in stare grava, a precizat ministrul. Initial, RT, TASS si Interfax a relatat ca Skvortova a declarat ca 10 oameni au murit si 47 au fost raniti.

UPDATE 18:20 Administratia orasului Sankt Petersburg a anuntat 3 zile de doliu.

UPDATE 18:15 Postul de televiziune RenTV a prezentat o imagine cu presupusul autor al atacului. Jurnalistii afir ma ca acesta s-ar fi deghizat cu o barba falsa si o palarie si ar fi abandonat rucsacul cu bomba in garnitura de metrou. O alta imagine cu acelasi barbat a fost postata ulterior pe retelele sociale.


UPDATE 18:00 Sase dintre raniti sunt in stare grava, a declarat ministrul rus al Sanatatii. Potrivit presei ruse, doi dintre acestia ar fi murit, dar informatia nu a fost confirmata oficial.

UPDATE 17:25 In statia de metrou Piata Vostania din Sankt Petersburg ar fi fost identificat si dezamorsat un al doilea dispozitiv explozibil artizanal, potrivit sefului Comitetului National Anti-terorism. "Serviciile speciale iau masuri vitale pentru identificarea si prevenirea amenintarilor terorist", a anuntat Comitetul National Anti-terorism. Pe Twitter au aparut si imagini cu acest dispozitiv  - un tub de hidrant umplut cu explozibil si ambalat intr-o folie cu bile de metal. Este foarte probabil ca o bomba similara a explodat si in statia Sennaia.

 

 

UPDATE 17:15 Dimitri Efimov, consilier pe probleme de securitate al primariei Moscovei, a declarat la Radio Sputnik ca in opinia sa e vorba de un act terorist "asociat cu Statul Islamic" si ca autorii sai au vrut sa-i lanseze o provocare presedintelui Vladimir Putin, stiind ca acesta se afla la momentul respectiv in Sankt Petersburg.

UPDATE

 17:00 Parchetul General din Rusia a descris explozia drept "atac terorist". Purtatorul de cuvant al procuraturii a promis ca "va face tot posibilul pentru a elimina factorii care au facut posibil acest atac terorist pentru a elimina pe viitor asemenea situatii".

UPDATE 16:55

Primul lider occidental care a transmis condoleante dupa explozia din Sankt Petersburg a fost seful diplomatiei britanice, Boris Johnson.

 

UPDATE 16:40 Potrivit unor surse, Vladimir Putin ar fi vrut sa viziteze statia Sennaia, dar nu ar fi fost lasat de FSB, din motive de securitate. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, a negat informatia.

UPDATE 16:35 Explozia produsa luni, la Sankt Petersburg, ar fi avut loc in al treilea vagon al unei garnituri care circula de la Piata Sennaia la Tehnologiceski Institut, a declarat o sursa apropiata anchetei pentru Interfax. Toti mortii ar fi fost in acest vagon, a adaugat sursa citata.

Autoritatile ruse vor lua toate masurile necesare pentru a le oferi asistenta celor raniti in explozia de la metroul din Sankt Petersburg, a declarat presedintele Vladimir Putin citat de Sputnik News. "Autoritatile locale si, daca va fi nevoie, autoritatile federale vor lua toate masurile necesare pentru a sustine familiile celor ucisi si celor raniti”, a spus Putin.


UPDATE
 16:25 Autoritatile ruse au anuntat masuri suplimentare de securitate la aeroportul Pulkovo, care deserveste orasul Sankt Petersburg, si la aeroportul Vnukovo din Moscova. FSB ancheteaza intre timp cauzele exploziei.

 

UPDATE 16:10

 Surse apropiate anchetei au declarat pentru Interfax ca explozia de la metroul din Sankt Petersburg a fost provocata fie de un atacator sinucigas, fie de un pachet-capcana care a fost lasat cand trenul stationa la Piata Sennaia. usia a fost tinta unor atacuri lansate de militanti ceceni in trecut. Lideri rebeli ceceni au amenintat frecvent cu noi atacuri. Cel putin 38 de persoane au fost ucise in 2010, cand doua femeie kamikaze au detonat bombe in garnituri de metrou pline, la Moscova. 

UPDATE 15:50 Toate statiile metroului din Sankt Petersburg au fost inchise. Comitetul National Anti-terorism a confirmat ca este vorba despre un "dispozitiv explozibil necunoscut", detonat intre statiile Senaia si Institutul de Tehnologie. Dispozitivul ar fi avut o forta comparabila cu cea a 2-300 de grame de TNT. Numarul ranitilor a crescut la 50.

 

UPDATE 15:45 Presedintele Vladimir Putin a declarat ca nu este exclusa nici varianta unui act terorist, dar nici cea a unui gest criminal. Liderul de la Kremlin este in contact permanent cu seful FSB.

UPDATE 15:40 Bilantul ranitilor ar fi intre 20 si 50 de persoane, potrivit Russia Today. Presa rusa a prezentat si imagini cu un pachet suspect lasat in statia Senaia cu cateva minute inainte de explozie.

UPDATE 15:35 Au fost luate masuri suplimentare de securitate si la metroul din Moscova.   

UPDATE 15:25 Zece persoane au fost ucise, potrivit agentiei oficiale TASS, iar alte 20 ranite, printre care si copii. Ar fi vorba de un dispozitiv exploziv artizanal, cu srapnel.

 

 

 

 

 

 

Presa rusa relateaza ca mai multe persoane au fost ranite intr-o explozie puternica la statia de metrou Piata Senaia din Sankt Petersburg, transmite Reuters. De asemenea, imagini cu vagoanele distruse de explozie au aparut pe retelele sociale. 

 

 

 

Cel putin 3 statii de metrou ar fi fost inchise. Presedintele Vladimir Putin a fost informat si urmareste constant situatia.

Alte surse sustin ca ar fi vorba de cel putin doua explozii, a doua fiind la statia Institutul de Tehnologie, dar autoritatile ruse nu au confirmat nimic pana in acest moment. 

Vom reveni cu detalii

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Explozie la un carnaval din Paris. Cel putin 19 persoane au fost ranite, 4 sunt in stare grava. VIDEO
Explozie la un carnaval din Paris. Cel putin 19 persoane au fost ranite, 4 sunt in stare grava. VIDEO

 Cel putin 19 persoane au fost ranite, dintre care patru sunt in stare grava, intr-o explozie la un carnaval din Paris la care luau parte aproximativ 1.000 de copii, relateaza Daily Telegraph.

Concluziile specialistilor care au analizat blocul din Galati afectat de o explozie. Deflagratia, produsa de o butelie
Concluziile specialistilor care au analizat blocul din Galati afectat de o explozie. Deflagratia, produsa de o butelie

 Blocul de garsoniere din Galati, in care a avut loc o explozie sambata seara, in urma careia a murit un copil, nu mai poate fi locuit.

Explozie puternica intr-o cladire din Bruxelles. 7 persoane au fost ranite, etajele superioare au fost distruse. VIDEO
Explozie puternica intr-o cladire din Bruxelles. 7 persoane au fost ranite, etajele superioare au fost distruse. VIDEO

 O explozie puternica intr-o cladire din Bruxelles a lasat cateva familii pe drumuri si a ranit cel putin sapte persoane.

O casa din statul Maryland, distrusa de o explozie chiar inainte de vanzare. Deflagratia puternica a afectat si alte cladiri
O casa din statul Maryland, distrusa de o explozie chiar inainte de vanzare. Deflagratia puternica a afectat si alte cladiri

O casa din statul Maryland a fost distrusa de o explozie chiar cu doar cateva ore inainte de a fi scoasa la licitatie.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.