Donald Trump vrea sa micsoreze rolul SUA in NATO: "Protejam Europa, dar ne costa o avere". Ce spune de Iran si Israel

Donald Trump

Donald Trump, favorit la nominalizarea republicana pentru alegerile prezidentiale din noiembrie in Statele Unite, a sugerat luni diminuarea rolului Washingtonului in alianta militara NATO.

"Cu siguranta ca nu ne mai putem permite acest lucru", a declarat Trump consiliului editorial Washington Post intr-un interviu. "NATO ne costa o avere si da, protejam Europa cu NATO, dar cheltuim o gramada de bani", a adaugat el.

Intr-un interviu acordat CNN de asemenea luni, Trump a clarificat ca el ar "mentine NATO", dar sa plateasca mai putin. SUA cer de mult timp aliatilor din NATO sa-si creasca cheltuielile militare ca parte a aliantei. Dar daca contributiile Washingtonului la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord sunt taiate, aceasta ar marca o schimbare semnificativa in politica externa a Washingtonului cu sprijinul de lunga durata pentru aliatii europeni, printre politicienii din cele doua mari partide politice din Statele Unite, noteaza DPA.

SUA au reprezentat 72% din totalul cheltuielilor de aparare ale NATO anul trecut. Tarile NATO s-au angajat sa-si creasca cheltuielile militare cu 2% din PIB, dar numai cinci state membre indeplinesc in prezent acest obiectiv: Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia si SUA.

Intr-o serie de dezbateri republicane, Trump a deplans in mod repetat ca SUA joaca un rol supradimensionat in aparare la nivel mondial, inclusiv  in Coreea de Sud, Japonia si Orientul Mijlociu. Trump conduce cursa republicana pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidentiale din noiembrie, cu toate ca o mare parte din liderii republicani se opun candidaturii sale.

Citește și
Brandon Stanton
Scrisoarea unui fotograf catre Donald Trump, cea mai distribuita postare din istoria Facebook. Ce i-a transmis milionarului
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Printre altele, miliardarul Donald Trump a declarat ca daca va fi ales presedinte al Statelor Unite, va recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si va transfera ambasada SUA in orasul sfant, noteaza AFP.

"Raspunsul este da, as face acest lucru... rapid", a spus Trump intrebat la CNN daca ar recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si ar muta cancelaria de la Tel Aviv la Ierusalim, un oras divizat si disputat, a carui parte de est palestiniana a fost anexata si ocupata de Israel in 1967.

"Nimeni nu este mai pro-Israel decat mine. Noi trebuie sa protejam Israelul", a declarat Trump la CNN, pledand, la fel ca toate administratiile americane succesive, pentru "un acord intre israelieni si palestinieni" spre o solutie a doua state.

Magnatul imobiliar si favorit al taberei republicane urmeaza sa se exprime in timpul serii in fata grupului de presiune evreiesc american pro-israelian AIPAC, la a carui conferinta anuala la Washington urmeaza sa apara cei mai multi candidati la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

Trump se angajeaza "sa desfiinteze acordul catastrofal cu Iranul", promite legaturi puternice cu Israelul

Daca va fi ales presedinte al Statelor Unite, miliardarul Donald Trump va abroga acordul "catastrofal" incheiat in iulie intre marile puteri si Iran asupra programului sau nuclear, s-a angajat luni favoritul republican pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite, promitand de asemenea legaturi puternice cu Israelul, in fata unui grup de presiune pro-israelian, relateaza AFP si Reuters.

"Prioritatea mea numarul unu este de a desfiinta acordul catastrofal cu Iranul", a afirmat Trump la conventia anuala a grupului de presiune evreiesc american favorabil Israelului AIPAC, in fata caruia s-au exprimat si alti candidati la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie.

"Acest acord este un dezastru pentru America, Israel si intreg Orientul Mijlociu", a insistat Trump, criticandu-l pe presedintele Barack Obama pentru "probabil cel mai rau lucru care s-a intamplat vreodata Israelului".

Presedintele Obama si ministrul sau de externe John Kerry sunt arhitectii acordului istoric cu Iranul din 14 iulie 2015 asupra controlului programului nuclear controversat al Teheranului in schimbul ridicarii de sanctiuni, aminteste France Presse.

Acest text a provocat tensiuni puternice cu aliatii istorici ai Statelor Unite, in frunte cu Arabia Saudita si Israel."Vom desfiinta complet reteaua mondiala terorista a Iranului impunatoare si puternica, dar nu la fel de puternica cum suntem noi", a adaugat favoritul republican, aplaudat calduros de asistenta cand a criticat Iranul si pe presedintele american democrat care va parasi Casa Alba la 20 ianuarie 2017.

Printre altele, Donald Trump a promis ca va continua o alianta puternica a Statelor Unite cu Israelul daca va fi ales presedinte in noiembrie si a declarat ca va rezista oricarei incercari a Natiunilor Unite de a-si impune vointa asupra statului israelian.

In discursul rostit in fata American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), Trump a afirmat ca va lua partea Israelului, un aliat apropiat al SUA, in orice negocieri dintre israelieni si palestinieni, noteaza Reuters.

"Palestinienii trebuie sa vina la masa (negocierilor) stiind ca legatura dintre Statele Unite si Israel este de nezdruncinat", a spus el. "Ei trebuie sa vina la masa dispusi si capabili sa opreasca teroarea comisa zilnic impotriva Israelului si ei trebuie sa vina la masa dispusi sa accepte ca Israelul este un stat evreiesc si va exista pentru totdeauna ca un stat evreiesc", a insistat Trump in fata grupului de lobby pro-Israel.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Proteste in mai multe orase americane impotriva lui Donald Trump. Oamenii ii cer sa se retraga din cursa prezidentiala
Proteste in mai multe orase americane impotriva lui Donald Trump. Oamenii ii cer sa se retraga din cursa prezidentiala

Ingrijorati de scenariul in care Donald Trump ar putea deveni candidatul republican la alegerile prezidentiale, sute de americani au participat la manifestatii de protest.

Scrisoarea unui fotograf catre Donald Trump, cea mai distribuita postare din istoria Facebook. Ce i-a transmis milionarului
Scrisoarea unui fotograf catre Donald Trump, cea mai distribuita postare din istoria Facebook. Ce i-a transmis milionarului

Brandon Staton are una dintre cele mai populare pagini de pe Facebook, Humans of New York, pe care posteaza imagini cu persoane necunoscute, pe care le surprinde pe strazile din New York.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.