Declaratiile lui Barack Obama la ultimul sau turneu international. Ultimatumul dat lui Putin pentru situatia din Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Participarea la summit-ul anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific de la Lima a fost ultimul eveniment de pe agenda ultimului turneu in strainatate al presedintelui american Barack Obama, aflat la final de mandat.

La conferinta de presa de la final, Obama a facut declaratii pe temele majore de actualitate in politica interna si externa a Statelor Unite.

El a refuzat sa faca orice comentarii despre numirile in viitoarea administratie de la Washington facute de viitorul presedinte Donald Trump sau asteptate de la acesta. Agentiile de presa internationale consemneaza ca Obama doreste "sa respecte functia si sa ii dea presedintelui ales ocazia de a-si forma echipa si de a-si implementa politica fara comentarii continue din partea cuiva".

Chiar si despre seful Agentiei Nationale de Securitate (NSA), amiralul Mike Rogers, Obama a afirmat doar ca este "un patriot extraordinar" si a refuzat orice comentarii personale. Se pare ca Trump il are in vedere pe Rogers ca sef al comunitatii nationale de informatii. Joia trecuta, acesta s-a intalnit cu viitorul sef al Casei Albe la New York, fara a-si anunta in prealabil superiorii. Secretarul apararii, Ash Carter, si actualul director al comunitatii de informatii, James Clapper, ii cerusera insa presedintelui Obama inca de luna trecuta sa-l schimbe din functie pe Rogers. Acesta fusese numit in 2014 pentru a limita daunele produse de Eduard Snowden, rezuma Reuters subiectul

Obama a discutat la Lima si cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Siria a fost unul din subiecte, iar la conferinta de presa, presedintele american s-a declarat "deloc optimist" cu privire la viitorul apropiat al acestei tari. "Odata ce Rusia si Iranul au decis sa-l sprijine pe Assad (n. red. - presedintele sirian Bashar al-Assad) in campania sa aeriana brutala, este greu de vazut cum ar putea opozitia, fie ea si antrenata si moderata, sa-si pastreze prea mult pozitia", il citeaza AFP pe Obama.

Citește și
Obama - Trump - Agerpres
Barack Obama indeamna lumea sa ii "dea o sansa" lui Donald Trump. "Nu se guverneaza totdeauna asa cum s-a facut campanie"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Presedintele s-a referit si la Tratatul Trans-Pacific, pe care Trump amenintase in campanie ca nu il va aproba. Celelalte 11 state semnatare sunt insa gata sa mearga inainte cu acordul, a aratat Obama.

Cu numai doua luni inainte de a-i preda stafeta lui Donald Trump, Barack Obama si-a descris pozitia ca pe a unui "cetatean profund preocupat de tara noastra" si a promis ca daca anumite chestiuni, dincolo de divergentele politice, par sa afecteze "valorile si idealurile noastre fundamentale", va examina situatia si va decide daca este cazul sa intervina.

Obama vrea un acord cu privire la Ucraina " inainte de incheierea mandatului sau"

Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca l-a informat duminica pe omologul sau rus, Vladimir Putin, in timpul dialogului scurt pe care l-a avut cu acesta in marja summitului anual al Forumului de Cooperare Asia-Pacific (APEC), ca doreste sa rezolve criza ucraineana inainte de a parasi Casa Alba in luna ianuarie, relateaza agentia de presa Belga, potrivit RTBF, citat de Agerpres.

"I-am vorbit despre Ucraina si de necesitatea de a rezolva aceasta problema", a declarat Obama, intr-o conferinta de presa la Lima.

"Am insistat ca el sa dea instructiuni negociatorilor sai pentru ca ei sa lucreze cu noi, cu Franta, Germania si Ucraina pentru a vedea daca putem ajunge la o intelegere, inainte de sfarsitul mandatului meu ", a spus Obama care va parasi Casa Alba la 20 ianuarie. O sursa de la Casa Alba declarase in cursul zilei de duminica pentru AFP ca Barack Obama a exercitat presiuni "asupra lui Putin ca Rusia sa-si respecte angajamentele prevazute de acordurile Minsk", menite sa puna capat conflictului din estul Ucrainei.

In acest context, presedintele in exercitiu american a subliniat "atasamentul SUA si al partenerilor lor pentru respectarea suveranitatii Ucrainei", potrivit sursei citate.

Dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in martie 2014, ceea ce a provocat tensiuni fara precedent intre Moscova si Washington, Statele Unite au impus sanctiuni economice severe impotriva Rusiei.

Occidentul acuza Moscova ca acorda sprijin militar rebelilor prorusi din estul Ucrainei, fapt negat constant de Kremlin.

Conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii s-a soldat pana acum cu peste 9.600 de morti de la declansarea sa in aprilie 2014.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko si viitorul sau omolog american, Donald Trump, au avut o convorbire telefonica marti in cursul careia primul a cerut sprijinul SUA.

Presedintele Porosenko si-a manifestat disponibilitatea de a "lucra cu administratia acestuia si de a consolida si mai mult parteneriatul strategic dintre Ucraina si Statele Unite", potrivit presedintiei ucrainene. Porosenko a "subliniat necesitatea unui sprijin puternic din partea Washingtonului in lupta impotriva agresiunii ruse si punerea in aplicare a reformelor cruciale" in Ucraina. Cei doi au convenit sa organizeze o "intalnire bilaterala", conform aceluiasi comunicat, care nu ofera mai multe detalii.

Anterior, presedintele ales al SUA, Donald Trump, a avut o discutie telefonica cu Vladimir Putin, prima de la victoria republicanului in alegerile prezidentiale din SUA. Kremlinul a anuntat ca este de acord cu "normalizarea" relatiilor intre Moscova si Washington.

Victoria lui Donald Trump a suscitat ingrijorare in Ucraina, magnatul american fiind acuzat de mai multe ori in campanie de catre rivala sa democrata, Hillary Clinton, ca ar fi "marioneta" presedintelui rus.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
Ultima intalnire la varf Obama - Putin. Cei doi lideri mondiali aproape ca nu s-au privit in ochi cand si-au dat mana
Ultima intalnire la varf Obama - Putin. Cei doi lideri mondiali aproape ca nu s-au privit in ochi cand si-au dat mana

Liderul de la Kremlin si cel de la Casa Alba s-au intalnit la Lima, la summit-ul APEC.

Barack Obama indeamna lumea sa ii
Barack Obama indeamna lumea sa ii "dea o sansa" lui Donald Trump. "Nu se guverneaza totdeauna asa cum s-a facut campanie"

 Presedintele american Barack Obama a invitat lumea, sambata, la Lima, sa "dea o sansa" succesorului sau, Donald Trump, ale carui declaratii-soc despre protectionism sau NATO nelinistesc aliatii Statelor Unite, transmite AFP.

Obama, discurs de adio adresat Europei:
Obama, discurs de adio adresat Europei: "Nu putea exista o diferenta mai mare intre viitorul presedinte american si mine"

 Presedintele in exercitiu al SUA, Barack Obama, si-a reiterat joi asigurarile catre aliatii sai europeni, in contextul temerilor ca succesorul sau, populistul de dreapta Donald Trump, reprezinta o amenintare la adresa democratiei, transmite DPA.

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.