"Daesh", cuvantul pe care jihadistii nu vor sa-l auda si ii enerveaza. Ce semnificatie are si de ce il folosesc liderii lumii

Abu Bakr al-Baghdadi

Atentatele din Paris nu au schimbat numai vietile europenilor, ci si discursurile la nivel mondial cand vine vorba despre jihadisti si luptatorii din autoproclamatul "Stat Islamic".

Statul Isamic, asa cum este denumita gruparea terorista care a impanzit groaza in intreaga lumea, si-a schimbat de mai mult ori denumirea, de la ISIS, ISIL si SI (Statul Islamic), dar dupa atacurile teroriste din Paris, lumea occidentala a inceput sa se adreseze cu alt nume jihadistilor.

Dupa atacurile teroriste din Paris, ce au avut loc vineri noapte, pe 13 noiembrie, mai multi lideri ai lumii au inceput sa se refere la Statul Islamic cu alt nume: “Daesh”.

Presdintele francez, Francois Hollande, a facut o declaratie, la scurt timp dupa atacuri, in care a spus “este un act de razboi, condus de o armata terorista, a jihadistilor din Daesh, impotriva Frantei”.

La randul sau, Secretarul de Stat american John Kerry, a folosit termenul “Daesh” intr-un discurs, in timpul unei intalniri la Viena: “Statele Unite si vreau sa accentuez, sprijina lupta impotriva celor din Daesh”.

Citește și
Manuel Valls
Premierul francez ameninta ISIS: "Suntem in razboi. Vom actiona si vom ataca acest dusman"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Iar presedintele Obama a folosit acelasi termen intr-un discurs tinut in timpul Summitului G20 din Turcia. “Turcia a fost un partener puternic al SUA si celorlalte state care duc lupta impotriva ISIL sau Daesh, atat in Irak, cat si in Siria”.

Ce semnificatie are Daesh si de ce ii enerveaza pe jihadisti?

Termenii ISIS, ISIL, SI au origine comuna, scriu cei de la Yahoo. Insa, “daesh” este un termen distinct, cu origini diferite si pe care jihadistii nu-l accepta. Iar tot mai multi lideri ai lumii incep sa-l foloseasca in adresare si discurs tocmai pentru ca celor din Statul Islamic nu le place.

Conform Yahoo, termenul Daesh este un acronim din araba pentru Statul Islamic si vine de la “al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham” si a fost folosit de Statul Islamic o scurta perioada. Acum, cuvantul “Daesh” este interzis pe teritoriul controlat de Statul Islamic, iar cei care il rostesc risca sa li se taie limba.

Termenul a cazut in dizgratie in randul luptatorilor dupa ce liderul gruparii, Abu Bakr al-Baghdadi a modificat denumirea, in iulie. Asta pentru ca in araba, cuvantul “Daesh” poate sa fie folosit si cu sensul de “un bigot care isi impune viziunile sale asupra celorlalti” sau poate fi inteles si ca o insulta “a distruge, a darama”, scriu cei de la Boston Globe.

Studiile arata ca limbajul influenteaza modul in care vorbim si gandim. Folosind un termen care are referinta arabica si nu este tradus in engleza este o alta tactica pentru a slabi, macar la nivel ideatic, gruparea terorista.

Conform The Independent, francezii au decis inca din 2014 sa se adreseze folosind numai termenul “Daesh” cand vine vorba de jihadistii islamici. Si David Cameron, prim ministrul Marii Britanii, i-a rugat pe cei de la BBC sa nu mai foloseasca termenul de “Statul Islamic” ci “daesh”.

Si nu este de mirare ca gruparea terorista incearca sa stearga orice conotatie negativa asociata cuvantului Daesh, intrucat cei mai multi dintre sustinatori sunt recrutati prin propaganda.

Tot propaganda este si motivul din spatele deciziei liderilor lumii de a scoate din orice discurs despre teroristi denumirea de “Stat Islamic”, care ofera o oarecare legitmitate teroristilor. Statul Islamic nu este un stat, de fapt, ci unul autorproclamat si nimeni nu recunoaste teritoriile revendicate de Statul Islamic ca fiind un stat de sine statator. De fiecare data cand este folosit termenul “Stat islamic”, jiahdistii capata si mai multa legimitate, in timp ce “daesh” ii scoate din minti pe jihadisti.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Franta raspunde atentatelor cu un bombardament masiv in Siria. Avioanele de lupta au distrus mai multe obiective ale ISIS
Franta raspunde atentatelor cu un bombardament masiv in Siria. Avioanele de lupta au distrus mai multe obiective ale ISIS

Aflata in razboi cu "Statul Islamic", dupa cum a declarat chiar Francois Hollande, Franta a trecut in sfarsit la represalii.

Premierul francez ameninta ISIS:
Premierul francez ameninta ISIS: "Suntem in razboi. Vom actiona si vom ataca acest dusman"

Franta isi va continua interventia in Siria pentru a lovi Statul Islamic, a declarat sambata premierul francez Manuel Valls, dupa ce gruparea jihadista a revendicat atentatele de vineri seara din Paris, soldate cu 129 de morti si peste 350 de raniti.

Statul Islamic ameninta ca va ataca Rusia.
Statul Islamic ameninta ca va ataca Rusia. "Curand, foarte curand, sangele se va intinde ca un ocean"

Gruparea jihadista Statul Islamic a publicat o inregistrare video in care ameninta ca va ataca Rusia "foarte curand", a anuntat grupul de monitorizare a website-urile islamiste SITE, transmite Reuters.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.