Cutremur de 7,2 în Mexic, cu 225 de replici. Elicopterul ministrului de Interne s-a prăbușit în drum spre epicentru

×
Codul embed a fost copiat

Un nou cutremur puternic s-a produs în Mexic şi s-a resimţit până în capitală. Seismul cu magnitudinea de 7,2 grade pe Richter a fost localizat la aproximativ 600 de kilometri sud de Ciudad de Mexico.

Preşedintele statului a declarat stare de urgenţă, în urma seismului care a durat 1 minut şi care este al treilea cel mai puternic care a lovit ţara în ultimele şase luni. Până în prezent au fost înregistrate doar daune materiale.

Seismul a avut loc la 24,6 de kilometri adâncime şi epicentrul, la 54 de kilometri nord-est de Pinotepa Nacional şi la 109 kilometri vest-sud-vest de Oaxaca, potrivit CNN.

După aproximativ o oră, la 18.36, a fost înregistrată o replică puternică, cu magnitudinea 5,8, potrivit USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite). Acest seism a avut loc la o adâncime de 8,9 kilometri, iar epicentrul lui, la 35,5 kilometri est-sud-est de Pinotepa Nacional şi la 145 de kilometru sud-vest de Oaxaca.

Serviciul naţional seismologic din Mexic a înregistrat, până la ora locală 20.30, 150 de replici. Ulterior, numărul replicilor a crescut la 225.

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a convocat Comitetul Naţional de Urgenţe. De cealaltă parte, Luis Felipe Puente, coordonator privind protecţia civilă din cadrul guvernului, a informat că nu se aşteaptă valuri de tip tsunami pe coastele mexicane.

Nu au fost înregistrate daune majore. S-a simţit foarte puternic pe coasta Guerrero, de la Oaxaca la Michoacán, iar în Ciudad de México a provocat panică. Nu există pierderi de vieţi raportate şi nici mari daune materiale”, a spus secretarul guvernului Alfonso Navarrete, care a explicat că seismul a durat 1 minut.

Autorităţile fac o evaluare a pagubelor înregistrate în zonă.

Oaxaca este, potrivit Serviciul naţional seismologic din Mexic, unul dintre statele mexicane cu cea mai mare seismicitate. Aici au loc aproximativ 25% dintre cutremurele din Mexic.

Ministrul de interne supravieţuieşte prăbuşirii unui elicopter, în drum spre epicentrul cutremurului

Ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, au supravieţuit vineri noaptea prăbuşirii unui elicopter militar care mai avea doar 30 sau 40 de metri până la aterizare în zona cea mai afectată de cutremurul de vineri, informează EFE şi Reuters.

"Am recuperat la faţa locului trupurile a 12 persoane: 5 femei, 4 bărbaţi, două fetiţe şi un băieţel. O altă persoană a decedat la spitalul Jamiltepec şi alte 15 au fost rănite, potrivit autorităţilor judiciare din statul Oaxaca (sud), unde a avut loc accidentul vineri seara.

Pilotul elicopterului militar ar fi pierdut controlul aparatului la o înălţime de aproximativ 40 de metri faţă de sol. La bord se mai aflau guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, şi mai mulţi funcţionari. Aceştia se deplasau împreună cu ministrul de interne spre oraşul Pinotepa de San Luis, la aproximativ 600 de kilometri sud de Ciudad de Mexico, în zona din statul Oaxaca lovită cu câteva ore mai devreme (23:39 GMT, 05:39 p.m. ora locală) de un seism de 7,2 grade.

1 milion de case au rămas fără curent

Aproximativ 1 milion de case au rămas fără curent electric în urma cutremurului care a avut loc vineri seară în sud-vestul Mexicului, iar un elicopter militar aflat în recunoaştere, în care se aflau şi ministrul mexican de interne şi guvernatorul statului Oaxaca, s-a prăbuşit, ducând la moartea a cel puţin doi oameni.

Cel puţin 50 de imobile au suferit stricăciuni în statul Oaxaca, încă afectat, împreună cu Ciudad de Mexico, de cutremurele care au avut loc în luna septembrie a anului trecut, scrie Reuters.

Cel puţin două persoane au murit după ce elicopterul militar în care se aflau ministrul mexican de interne, Alfonso Navarrete, şi guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze. Oficialii au supravieţuit.

Preşedintele Mexicului, Enrique Peña Nieto, a anunţat pe Twitter că oficialii au scăpat nevătămaţi, dar câteva persoane şi-au pierdut viaţa şi altele au fost rănite în urma accidentului.

Potrivit ultimelor date, cutremurul a fost urmat de 225 de replici, cauzând panică în rândul locuitorilor Mexicului.

În Ciudad de Mexico, alarma de seism a sunat cu 72 de secunde înainte de producerea cutremurului, a anunţat primarul Miguel Angel Mancera.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Cutremur de 5,5 pe Richter, în apropiere de coasta statului Peru
Cutremur de 5,5 pe Richter, în apropiere de coasta statului Peru

Un cutremur cu mangitudinea de 5,5 pe Richter a avut loc, sâmbătă seara, în apropierea coastei pacifice a statului Peru, la sud de Puquio.

Recomandări
Kremlinul califică drept
Kremlinul califică drept "foarte periculoase" declaraţiile lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina

Dmitri Peskov a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.  

Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video
China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video

China a lansat vineri o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială, care ar reprezenta o mare reuşită pentru ambiţiosul program spaţial al acestei ţări, informează AFP.