Criza in Ucraina. Primele imagini de la locul prabusirii avionului militar - Porosenko a fost tinta unui atentat cu bomba

×
Codul embed a fost copiat

Un avion militar ucrainean cu cel putin 49 de pasageri la bord a fost doborat de separatisti prorusi in noaptea de vineri spre sambata in apropierea aeroportului din Lugansk, in timp ce presedintele Porosenko a fost tinta unui atentat.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor:

-► Rebelii sustin ca au doborat un avion de vanatoare in Donetk

-► Un nou atentat la adresa presedintelui Petro Porosenko

Citește și
vladimir putin sochi
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-► Un avion militar ucrainean cu cel putin 49 de pasajeri la bord a fost doborat

-► SUA acuza ca insurgentii prorusi au obtinut din Rusia tancuri si lansatoare de rachete

-► Occidentul denunta livrarea de arme rusesti separatistilor din estul Ucrainei

-► Steagul ucrainean arborat la Mariupol

Ucrainenii au protestat in fata Ambasadei Rusiei la Kiev

Ucrainenii au demarat un protest, sambata dupa-amiaza, in fata Ambasadei Rusiei la Kiev, dupa doborarea avionului in care se aflau 49 de militari, potrivit Russia Today.

Acestia au blocat toate intrarile in cladire si au vandalizat masinile ambasadei.

SUA lanseaza noi acuzatii impotriva Rusiei

Ambasada SUA la Moscova a notat, pe site-ul sau, ca tancurile si armamentul rebelilor din estul Ucrainei provin din Rusia.

Americanii spun ca au informatii potrivit carora Rusia va sustine ca tancurile au fost luate de rebeli de la armata Ucrainei, desi nicio unitate de tancuri ucrainene nu era prezenta in est.

Rebelii sustin ca au doborat un avion de vanatoare in Donetk

Insurgentii separatisti din regiunea ucraineana Donetk sustin ca au doborat un avion de vanatoare ucrainean, capturand pilotul militar, care s-a catapultat, scrie Kyiv Post. Insurgentii prorusi din Gorlovka (regiunea Donetk) afirma ca au doborat un avion de tip SU-24 apartinand Fortelor Aeriene ucrainene.

"Am reusit sa doboram un avion SU-24. Pilotul s-a catapultat si este interogat", a declarat pentru Interfax un reprezentant al insurgentilor prorusi. El a precizat ca avionul a fost doborat in timp ce efectua raiduri aeriene, sambata dimineata, deasupra localitatii Drujkovka.

Primele imagini de scena prabusirii avionului din Lugansk

Intre timp, un utilizator de YouTube a postat o filmare de la locul prabusirii avionului doborat de insurgenti, zona fiind cuprinsa de flacari, potrivit BBC.

 Presedintele promite o riposta pe masura, dupa doborarea avionului ucrainean

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a promis sambata "o riposta adecvata" fata de insurgentii prorusi care au doborat un avion militar ucrainean, un incident soldat cu 49 de morti.

"Cei care sunt implicati in acest act terorist de amploare vor fi pedepsiti. Ucraina are nevoie de pace, iar teroristii vor primi o riposta adecvata", a declarat Porosenko, decretand doliu national pentru duminica.

Atentat la viata presedintelui Petro Porosenko

Un dispozitiv exploziv de mare putere a fost depistat si dezamorsat in apropierea Presedintiei Ucrainei, la Kiev, anunta surse din cadrul serviciilor de securitate citate de Kyiv Post.

"Dispozitivul a fost descoperit in cursul noptii la intrarea principala a vehiculelor. Intr-o cutie erau cinci grenade si un kilogram de piese metalice. Era un dispozitiv foarte puternic", explica un oficial ucrainean, sub protectia anonimatului.

De cealalta parte, Sky News vorbeste despre un posibil atentat la viata presedintelui Porosenko.

Un avion militar ucrainean cu cel putin 49 de pasajeri la bord a fost doborat

Cel putin 49 de oameni au murit dupa ce insurgentii au doborat, sambata dimineata, un avion de transport militar ucrainean in zona orasului Lugansk, anunta armata ucraineana, citata de AFP.

Vladislav Selezniov, un purtator de cuvant al armatei ucrainene, a declarat ca rebelii prorusi au doborat un avion militar de tip IL-76. "La bord erau noua membri ai echipajului si 40 de parasutisti militari. Au murit toti", a spus purtatorul de cuvant.

"Teroristii au tras focuri de arma in mod cinic si tradator cu o mitraliera grea si au atins avionul de tip IL-76 care transporta trupe si care urma sa aterizeze la Lugansk", a comunicat Ministerul ucrainean al Apararii.

SUA acuza ca insurgentii prorusi au obtinut din Rusia tancuri si lansatoare de rachete

Statele Unite i-au acuzat vineri pe insurgentii prorusi din estul Ucrainei ca au obtinut din Rusia tancurile si lansatoarele de rachete care au traversat in ultimele zile frontiera dintre cele doua tari, relateaza AFP.

"Apreciem ca separatistii din estul Ucrainei au obtinut arme grele si echipamente militare din Rusia, inclusiv tancuri si lansatoare de rachete rusesti", a afirmat, intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf.

Intr-un text alambicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat a adaugat ca Executivul american dispune de "informatii potrivit carora Rusia a depozitat in sud-estul tarii tancuri al caror model nu mai este utilizat de fortele rusesti si (ca) o parte din acestea a parasit recent" teritoriul rus.

Ucraina a anuntat joi ca trei tancuri rusesti au traversat frontiera. Departamentul de Stat sustine aceste acuzatii, afirmand ca exista "inregistrari video pe Internet in care tancuri de acelasi tip apar parasind sud-vestul Rusiei catre mai multe orase din estul Ucrainei".

"Rusia va raspude ca aceste tancuri au fost preluate de la fortele ucrainene, dar nicio unitate ucraineana de tancuri nu opereaza in zona. Suntem convinsi ca aceste tancuri vin din Rusia", a acuzat Harf.

Anterior, in cursul unei conferinte de presa, Marie Harf a acuzat Moscova ca efectueaza incursiuni militare in estul Ucrainei, amenintand Rusia cu impunerea unor noi sanctiuni daca tensiunile din Ucraina vor continua.

"Este inacceptabil asa ceva", a declarat ea. Marie Harf a amintit ca presedintele ucrainean, Petro Porosenko, s-a plans de acest fapt presedintelui rus, Vladimir Putin, si ca secretarul de Stat american, John Kerry, a procedat la fel pe langa omologul sau rus, Serghei Lavrov.

"Negociatori ucraineni si rusi se vor intalni in acest weekend, la Kiev, pentru a discuta implementarea unui plan de pace", a spus Marie Harf. "Indemnam Rusia sa profite de aceasta intrevedere pentru a-si arata angajamentul in privinta pacii si pentru a stopa fluxul de combatanti si arme care depasesc frontiera", a pledat ea.

Occidentul denunta livrarea de arme rusesti separatistilor din estul Ucrainei

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informatii potrivit carora gruparile proruse din Ucraina se doteaza cu "arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri". "Daca aceste informatii se vor confirma, ar fi o escaladare grava a crizei din estul Ucrainei", a adaugat el.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei sa lanseze un proces de dezescaladare, sa contribuie la dezarmarea rebelilor prorusi si sa stopeze fluxul de arme si de combatanti care intra in Ucraina, intr-o discutie la telefon, vineri, cu seful de stat rus, Vladimir Putin. Presedintia ucraineana a afirmat joi ca "rebeli din est" au "utilizat pentru prima data tancuri" provenite din Rusia.

"Rusia va raspude ca aceste tancuri au fost preluate de la fortele ucrainene, dar nicio unitate ucraineana de tancuri nu opereaza in zona. Suntem convinsi ca aceste tancuri vin din Rusia", a acuzat, vineri, intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Guvernul de la Kiev a anuntat vineri ca se pregateste de intreruperea livrarilor de gaze rusesti incepand de luni. Negociatorii Kievului si Moscovei in domeniul energetic sunt in impas, dupa ce Ucraina a refuzat in aceasta saptamana sa accepte conditiile puse de Rusia. Gigantul rus Gazprom a fixat ziua de luni ca data-limita pentru rambursarea datoriei de aproape doua miliarde de dolari a Ucrainei.

Iateniuk a avertizat in privinta intreruperii de gaze de luni si i-a solicitat Ministerului ucrainean al Justitiei "sa finalizeze pregatirea" unui dosar intocmit cu scopul de "a apara interesele Ucrainei in relatiile dintre Naftogaz (grupul public ucrainea) si Gazprom in fata Curtii de Arbitraj de la Stockholm". Patronul Naaftogaz, Andrii Kobolev, a spus ca se pregateste pentru "cel mai grav scenariu".

Steagul ucrainean arborat la Mariupol

Pe frontul insurectiei armate proruse din est, Kievul a anuntat ca fortele guvernamentale au obtinut o victorie la Mariupol, un port strategic de aproape 500.000 de locuitori din regiunea Donetk. Dupa lupte in zori, trupele regulate au reusit sa preia controlului asupra acestui oras de la malul Marii Azov.

"Datorita eroismului militarilor ucraineni, situatia din Mariupol a fost stabilizata", a declarat presedintele ucrainean, Petro Porosenko, citat pe site-ul sau de Internet. El a anuntat ca Mariupol va deveni provizoriu capitala administrativa a regiunii Donetk.

Steagul ucrainean a fost arborat vineri la Mariupol, s-a felicitat ministrul de Interne Arsen Avakov.

Kremlinul a dat asigurari ca doua blindate ucrainene au traversat granita cu Rusia si au fost interceptate de graniceri. Pentru evitarea repetarii unui astfel de incident, un guvernator miliardar ucrainean a propus un proiect de constructie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sarma ghimpata la granita cu Rusia. Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk (est), considera ca o astfel de protectie este necesara pentru "a se evita orice incursiune din partea statului care desfasoara o politica agresiva fata de Ucraina". Luptele din sud-estul Ucrainei s-au soldat cu aproximativ 270 de morti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia acuza ca blindatele ucrainenilor au traversat frontiera. Reactia presedintelui Vladimir Putin
Criza in Ucraina. Rusia acuza ca blindatele ucrainenilor au traversat frontiera. Reactia presedintelui Vladimir Putin

13 iunie 2014. Vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera dintre Ucraina si Rusia, acuza Presedintia rusa, conform AFP.

Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei.
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri ca suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima oferta pe care Rusia o face Ucrainei si a amenintat ca trece la "alta faza" in cazul in care Kievul refuza.

Negocieri ratate intre Moscova si Kiev pe tema gazelor. Atac fara precedent al Rusiei la adresa UE:
Negocieri ratate intre Moscova si Kiev pe tema gazelor. Atac fara precedent al Rusiei la adresa UE: "Vor sa se razbune"

Rusia si Ucraina nu au reusit sa ajunga la un acord asupra pretului de livrare a gazelor.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.