Criza in Ucraina. Violentele din Odesa au fost organizate de Viktor Ianukovici, acuza Serviciul Ucrainean de Securitate

×
Codul embed a fost copiat

3 mai 2014. Vineri, 2 mai, a fost o zi sangeroasa in Ucraina. Cel putin 46 de persoane si-au pierdut viata in orasul Odessa, in timpul confruntarilor dintre separatistii prorusi si cei care sustin unitatea tarii. Confruntarile continua in Kramatorsk.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor sambata, 3 mai:

Rusia sustine ca nu mai are influenta asupra militantilor prorusi din Ucraina

Operatiunile antiteroriste continua la Slaviansk

Citește și
harta evenimente Ucraina
Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

35 de persoane si-au pierdut viata in confruntarile din Odesa


Cronologia evenimentelor:

ora 17.30 Violentele din orasul ucrainean Odesa au fost organizate de presedintele demis Viktor Ianukovici, refugiat in Rusia, fiind provocate de grupari paramilitare din Transnistria, in colaborare cu grupuri ruse, acuza Serviciul ucrainean de securitate (SBU). Potrivit SBU, apropiati ai lui Viktor Ianukovici au orchestrat si finantat violentele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morti si sute de raniti.

In incidente sunt implicate grupari paramilitare din regiunea separatista moldoveana Transnistria si grupuri ruse, precizeaza SBU. "Violentele produse pe 2 mai la Odessa au fost rezultatul unor ingerinte straine", a declarat un purtator de cuvant al SBU citat de Reuters, vorbind despre implicarea a doi apropiati ai lui Ianukovici - Serghei Arbuzov si Oleksander Klimenko.

Proteste la Odesa
ora 16.30 Guvernul de la Berlin a salutat eliberarea observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa care erau detinuti de insurgenti prorusi in Ucraina, precizand ca observatorii ar urma sa ajunga sambata seara în Germania, informeaza AFP. "Sunt fericit ca echipa observatorilor OSCE a fost eliberata", a reactionat Frank-Walter Steinmeier, seful diplomatiei germane.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii, a afirmat ca in Ucraina a fost trimis un avion care va aduce observatorii în Germania sambata seara.

UPDATE, ora 14:40 - Bilantul victimelor a ajuns la 46 de morti

Agentia ucraineana de stiri Interfax a anuntat ca bilantul mortilor din Odesa a ajuns la 46 de persoane, ucise in timpul confruntarilor din 2 mai si in incendiul care a cuprins cladirea sindicatelor din oras. Procurorul Ihor Borshuliak a declarat ca politia a inceput mai multe anchete, incusiv pentru neglijenta in serviciu, in cazul politistilor care trebuiau sa intervina in confruntari.

144 de persoane au fost retinute pentru investigatii. Conform unui raport publicat de primaria orasului, peste 3200 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Printre victimele incendiului se numara 15 cetateni rusi si 5 transnistreni. Un raport oficial, citat de Kiev Post, spune ca acestia au murit in urma unei intoxicatii cu monoxid de carbon.

UPDATE, ora 13:40 - Continua confruntarile armate, in Kramatorsk

Seful centrului ucrainean anti-terorist a declarat ca au loc lupte grele in estul orasului Kramatorsk, la sud de Slaviansk.

Vasili Krutov a declarat, in timpul unei conferinte de presa, ca "Au loc confruntari armate in jurul orasului Kramatorsk. In regiunea Donetsk nu avem de aface cu o revolta, este un razboi".

UPDATE, ora 13:10 - Principalul candidat la prezidentiale din Ucraina a ajuns in Odesa

Howard Amos, coresponentul The Guardian in Odesa, a relatat ca principalul candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina, Piotr Porosenko, a ajuns in Odesa. Impreuna cu liderul partidului UDAR, Vitali Klitscho, Porosenko a efectuat o vizita la cladirea sindicatelor, scena masacrului de vineri noaptea, in care 38 de persoane si-au pierdut viata.

"Totul va fi bine, fortele de politie vor fi restructurate", i-a declarat Klitscho unei jurnaliste locale.

UPDATE, ora 12:20 - Bulgarii din Ucraina ar putea cere azil politic

Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vighenin, a catalogat drept "monstruoase" violentele din Ucraina, soldate cu zeci de morti, cerand dezarmarea rapida a grupurilor ilegale, informeaza AFP.

"Situatia de la Odesa este monstruoasa", a spus Vighenin, cerand "actiuni urgente pentru limitarea violentelor". "Autoritatile ucrainene trebuie sa dezarmeze grupurile paramilitare si sa limiteze influenta grupurilor de extrema-dreapta", a continuat seful diplomatiei bulgare.

 

Aproximativ 300.000 de etnici bulgari traiesc in sudul Ucrainei, iar Vighenin a declarat ca este posibil ca unii dintre acestia sa ceara azil politic in Bulgaria. "Aceasta va fi o mare problema, daca va fi un aflux masiv", a subliniat seful diplomatiei de la Sofia.

UPDATE, ora 11:50 - Rusia a pierdut influenta in Ucraina

Rusia "a pierdut influenta" asupra militantilor prorusi din Ucraina, afirma Kremlinul, subliniind ca organizarea scrutinului prezidential ar fi "absurda" date fiind violentele actuale, informeaza AFP.

"Organizarea alegerilor prezidentiale pe 25 mai ar fi absurda, in contextul intensificarii violentelor", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei. "Rusia nu stie ce pozitie sa aiba fata de situatia din Ucraina. Moscova a pierdut influenta asupra comunitatilor rusofone din Ucraina si nu mai poate convinge militantii sa predea armele", a subliniat Peskov.

UPDATE, ora 11:25 - Cinci transnistreni au murit in incendiul din Odesa

Cinci locuitori ai regiunii separatiste moldovene Transnistria se numara printre cele 38 de persoane decedate în incendiul produs saâmbata seară iîn Casa Sindicatelor din Odesa, anunta Politia regionala, citata de site-ul agenţiei Itar-Tass.

Potrivit unor surse din politie citate de postul tv TSN, bilantul incendiului produs la Casa Sindicatelor din Odesa este de 38 de morti. Incendiul a izbucnit dupa ce sute de militanti prorusi au atacat cu pietre, bate si lanturi un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa.

UPDATE, ora 11:00 - Observatorii OSCE au fost eliberati

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, retinuti de insurgenti prorusi de opt zile in oraşul Slaviansk, au fost eliberati, anunta un oficial rus, citat de Mediafax.

"Toate cele 12 persoane ce figurau pe lista mea au fost eliberate", a anuntat sambata emisarul rus Vladimir Lukin.

Douasprezece persoane - opt straini (observatori OSCE) si patru ucraineni - au fost retinute pe 25 aprilie de separatisti prorusi, care ii considera "prizonieri de razboi".

Viceslav Ponomarev, liderul separatistilor prorusi de la Slaviansk
Liderul insurgentilor separatisti, Viaceslav Ponomariov, a confirmat eliberarea observatorilor straini si a militarilor ucraineni. "Dupa cum am promis, am celebrat impreuna ziua mea, ieri. Au fost oaspetii mei, iar acum au plecat", a spus Ponomariov.

UPDATE, ora 09:30 - Operatiunile continua in Slaviansk

Arsen Avakov, ministrul ucrainean de interne, a confirmat, pe Facebook, ca "faza activa a operatiunii antiteroriste" din Slaviansk a continuat, in zori, cu atacuri in jurul orasului Kramatorsk. Fortele guvernamentale au reusit sa cucereasca sambata un turn de televiziune din apropierea Slaviansk-ului.

"Nu ne vom opri", a scris Avakov pe Facebook.


 

Numarul mortilor a crescut vineri seara, cand o cladire a bursei de marfuri in care se baricadasera sustinatorii prorusi a luat foc. Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, preluat de Mediafax, cel putin 35 de oameni si-au pierdut viata in incendiu.

Speriati de focul care a pus rapid stapanire pe cladire, separatistii prorusi au incercat sa iasa pe ferestre. In timp ce pompierii se chinuiau sa stinga incendiul, oamenii aflati in strada au sarit sa ii ajute pe cei prinsi in mijlocul flacarilor, folosind schele improvizate. Pentru multi dintre ei, eforturile au fost insa in zadar. Potrivit politistilor, incendiul ar fi fost provocat de explozia unor cocteiluri Molotov.

Seful Administratiei Prezidentiale a Ucrainei, Serghei Pasinski, a afirmat ca focul a izbuncit in urma unor actiuni ale "serviciilor speciale rusesti menite sa deturneze atentia de la operatiunea antiterorista" de la Slaviansk, oras devenit fieful separatistilor. Asta dupa ce, vineri, acolo, doua elicoptere ale armatei ucrainene au fost doborate de lansatoare de rachete ale acestora, iar pilotii ucisi.

In timp ce Rusia si Ucraina se acuza reciproc de escaladarea violentelor, Uniunea Europeana si Statele Unite planuiesc o noua serie de sanctiuni impotriva guvernului de la Kremlin.

Barack Obama: "Este evident pentru lumea intreaga ca aceste grupari proruse nu reprezinta oameni care protesteaza pasnic. Sunt militari inarmati, care primesc un sprijin semnificativ din Rusia."

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Daca nu va exista o stabilizare a situatiei, vom fi nevoiti sa introducem noi sanctiuni. Noi am facut o oferta diplomatica. Acum depinde doar de Rusia ce cale va alege."

Moscova a reactionat imediat, printr-un comunicat remis de Ministerul de Externe:

Reactia Ministerului rus al Afacerilor Externe
"Rusia primeşte cu indignare informaţiile despre noua crimă comisă la Odesa şi îndeamnă Kievul şi susţinătorii săi occidentali să pună capăt anarhiei şi să îşi asume responsabilitatea în faţa poporului ucrainean".

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Criza in Ucraina. Cel putin 31 de oameni au murit in urma confruntarilor violente din orasul Odesa. VIDEO
Criza in Ucraina. Cel putin 31 de oameni au murit in urma confruntarilor violente din orasul Odesa. VIDEO

2 MAI 2014. Cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 15 au fost ranite în confruntarile izbucnite in orasul ucrainean Odesa intre grupuri proruse si proeuropene.

Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev
Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev

1 MAI 2014. Cu fiecare zi care trece, autoritatile ucrainene pierd controlul in estul tarii. Presedintele a reintrodus, prin decret, stagiul militar obligatoriu.

Putin, manat de nostalgia dupa gloria URSS. Miscarile liderului de la Mosova, analizate de specialistii in geopolitica
Putin, manat de nostalgia dupa gloria URSS. Miscarile liderului de la Mosova, analizate de specialistii in geopolitica

Ce vede Rusia, prin liderul ei, atunci cand se uita spre Apus? In opinia analistilor, recentele actiuni ale lui Vladimir Putin tradeaza nostalgia sa dupa gloria URSS.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.