Criza in Ucraina. Cel putin 31 de oameni au murit in urma confruntarilor violente din orasul Odesa. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

2 MAI 2014. Cel puţin 31 de persoane au murit, iar alte 15 au fost ranite în confruntarile izbucnite in orasul ucrainean Odesa intre grupuri proruse si proeuropene.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor vineri, 2 mai:

Patru separatisti arestati pentru doborarea unui elicopter

Doua elicoptere ucrainene au fost doborate

Citește și
harta evenimente Ucraina
Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Noua puncte de control au fost recucerite de ucraineni, la Slaviansk

Fortele armate ucrainene au luat cu asalt orasul Slaviansk, aflat cu controlul separatistilor prorusi

Barack Obama a avertizat ca Rusia risca sa suporte sanctiuni suplimentare daca va continua destabilizarea Ucrainei


Cronologia evenimentelor

ora 23.00 Conform BBC News, cel putin 31 de oameni au murit in urma confruntarilor violente din Odesa dintre fortele ucrainene si militantii pro-rusi, dupa ce o cladire a luat foc.

Autoritatile sustin ca unii au murit din cauza fumului foarte gros, in timp ce altii au incercat sa se salveze, sarind pe geam.

Anterior, presedintele Oleksandr Turchynov a declarat ca multi separatisti au fost ucisi in urma actiunii fortelor guvernmentale ucrainene din regiunea Sloviansk, dupa ce militantii pro-rusi au ocupat cladiri oficiale si au sechestrat observatori internationali.
 

ora 21.00 Cel putin trei persoane au murit, iar alte 15 au fost ranite in confruntarile izbucnite in orasul ucrainean Odesa intre grupuri proruse si proeuropene, anunta politia locala, citata de AFP. "Trei persoane au murit, iar 15 au fost ranite", a declarat un oficial din cadrul politiei.

Sute de militanti prorusi purtand casti de protectie si avand bate au atacat un grup de aproximativ 1.500 de manifestanti proeuropeni, in centrul orasului Odesa. Fortele de ordine au incercat fara rezultat sa tina la distanta cele doua grupuri.

ora 19.30 "Rusia risca sa suporte costuri suplimentare" daca tentativele de a destabiliza Ucraina vor continua, a subliniat Barack Obama, cerand Moscovei sa faciliteze eliberarea observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. "Rusia trebuie sa faca totul pentru eliberarea imediata a observatorilor", a insistat presedintele Statelor Unite.

ora 17.20 Violente au izbucnit in orasul ucrainean Odesa intre militanti prorusi si grupuri de sustinatori ai Administratiei proeuropene de la Kiev, cel putin zece persoane fiind ranite.

ora 17.15 Rusia a solicitat convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, denuntand "escaladarea grava" a situatiei in estul Ucrainei.

ora 16.50 Rusia ar putea reduce livrarile de gaze destinate Ucrainei daca Administratia de la Kiev nu va face plati in avans pentru luna iunie, avertizeaza ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, citat de AFP. "Pana pe 31 mai, vor putea plati in avans. Daca factura pentru luna iunie nu va fi platita pana pe 31 mai, Gazprom va avea dreptul de a reduce livrarile de gaze destinate Ucrainei", a spus Novak dupa intrevederea pe care a avut-o cu ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, si cu Gunther Oettinger, comisarul UE pentru Energie.

UPDATE, ora 14:20 - Rusia a denuntat, vineri, lansarea unei operatiuni militare impotriva insurgentilor prorusi din orasul Slaviansk, apreciind ca aceasta decizie duce Ucraina spre "catastrofa"."Folosirea fortei militare impotriva propriului popor duce Ucraina spre o catastrofa", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Exprimam indignare fata de lansarea unei operatiuni militare la Slaviansk cu participarea teroristilor din Pravi Sektor (Sectorul Dreapta)", o miscare paramilitara nationalista, a subliniat diplomatia rusa.

UPDATE, ora 13:55 - Liderul separatist Viaceslav Ponomarev, autoproclamatul primar din Slaviansk, a jurat ca soldatii lui nu se vor preda, declarand ca "ne vin intariri".

 

UPDATE, ora 12:20 - Patru separatisti au fost arestati pentru doborarea unui elicopter

Patru barbati, suspectati ca au doborat un elicopter ucrainean cu o arma anti-aeriana, au fost arestati, scrie publicatia ucraineana Pravda, care citeaza Ministerul Ucrainean al Apararii.

UPDATE, ora 12:10 - Kremlin: Operatiunea de la Slaviansk distruge acordul de la Geneva

Kremlinul a calificat vineri drept "raid de represalii" operatiunea lansata de armata ucraineana in orasul Slaviansk, afirmand ca acesta prejudiciaza acordul de la Geneva si cerand ajutor urgent OSCE pentru oprirea lui, relateaza AFP.

"Folosind aviatia pentru a trage asupra localitatilor civile, regimul de la Kiev a lansat o operatiune de represalii distrugand ultima speranta privind viabilitatea acordului de la Geneva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE, ora 10:40 - Doua elicoptere ucrainene au fost doborate

Doi militari ucraineni au fost ucisi vineri, in timp ce doua elicoptere MI-24 au fost doborate cu lansatoare de rachete portabile in apropiere de Slaviansk, bastionul insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a anuntat Ministerul Apararii, citat de AFP.


"Aparatele au fost doborate de persoane necunoscute, care au folosit lansatoare de rachete portabile. Doi militari ucraineni au fost ucisi si mai multi au fost raniti in aceste tiruri"
, a declarat ministerul intr-un comunicat. Primul bilant oficial al Ministerului de Interne a anuntat doborarea unui elicopter si uciderea unui pilot.

Un pilot ucrainean ranit, capitanul Savuilov, a fost preluat de doctorii spitalului din Slaviansk, unde a avut nevoie de o interventie chirurgicala, anunta Russia Today.

Un alt elicopter militar Mi-8 a fost avariat si a aterizat fortat, insa niciun membru al echipajului nu a fost ranit. 

UPDATE, ora 10:20 - Noua puncte de control au fost recucerite de armata ucraineana

Punct de control in Slaviansk

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a anuntat ca fortele Kiev-ului au recucerit noua puncte de control din jurul orasului Slaviansk. Avakov a scris pe Facebook ca un pilot de elicopter a fost ucis de arme antiaeriene folosite de separatisti, printre care se afla si mercenari profesionisti.

Avakov a spus ca scopul misiunii este eliberarea ostaticilor OSCE retinuti in Slaviansk, recucerirea cladirilor guvernamentale si restaurarea legii in oras.

Operatiune antiterorista de amploare la Slaviansk

Fortele militare ucrainene au declansat, la ora 4:30, o operatiune antiterorista in orasul Slaviansk, a anuntat Arsen Avakov, ministrul ucrainean de interne:

"La ora 4:30 a demarat faza activa a operatiunilor anti-teroriste in regiunea Slaviansk-Kramatorsk. Forte ale Ministerului de Interne, garzi nationale si armata. In clipa de fata, au preluat controlul asupra a 9 avanposturi ale teroristilor din jurul orasului Slaviansk. Orasul este incercuit.

Teroristii au deschis focul asupra fortelor speciale ucrainene cu arme grele si lansatoare de rachete. Avem un pilot mort si raniti. Urmeaza lupta adevarata cu mercenari profesionisti. Teroristii nu ezita sa traga, ascunsi in cladiri rezidentiale - ei stiu ca fortele noastre au primit ordin sa nu puna in pericol vietile si proprietatile civililor. Operatiunile decurg conform planului."

20 de elicoptere au fost trimise sa elibereze orasul Slaviansk de fortele proruse.

"Este un atac de anvergura totala", a declarat purtatoarea de cuvant a rebelilor pentru AFP, afirmand ca un elicopter ucrainean a fost doborat.

"Orasul Bilbasivka este ocupat" de militari ucraineni, a precizat ea. Tiruri de arma si explozii puternice au rasunat in nordul orasului.

Doua elicoptere au fost doborate de separatisti, anunta site-ul RT.com. Agentia RIA Novosti a anuntat ca un pilot ucrainean a fost ucis iar un altul a fost capturat de prorusi. Informatiile au fost confirmate si de Arsen Avakov, ministrul ucrainean de Interne.

 Un elicopter a fost vazut circuland la altitudine joasa, au declarat rebelii, care au dat foc mai multor pneuri pentru a produce fum.

Slaviansk este de peste doua saptamani in afara controlului autoritatilor de la Kiev, aici fiind retinuta de o saptamana o echipa de observatori ai OSCE.

Primarul autoproclamat al Slaviansk, liderul separatist Viaceslav Ponomarev, a avertizat de mai ulte zile asupra unui atac ucrainean. Rebelii pe care ii conduce aici detin de o saptamana o echipa formata din 11 observatori ai OSCE, sapte straini si patru ucraineni.

Viceslav Ponomarev, liderul separatistilor prorusi de la Slaviansk

Negocierile pentru eliberarea lor sunt in impas.
Slaviansk face parte din cele 12 orase din estul ucrainean aflate sub controlul separatistilor prorusi. Kievul acuza Rusia, care a anexat deja Crimeea in martie, ca dirijeaza ostitilitatile, ceea ce Moscova dezminte.

Situatia din Ucraina si soarta observatorilor OSCE vor figura vineri in centrul intalnirii dintre presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si cancelarul german, Angela Merkel, care vor avea prima intalnire bilaterala de la inceputul crizei ucrainene.

Considerand ca integritatea teritoriala a Ucrainei este amenintata, presedintele interimare Oleksandr Turcinov a reintrodus joi incorporarea obligatorie in armata, in fata deteriorarii situatiei in est.

Cu putin timp inainte, la Donetsk, principalul oras din regiunea rebela, sediul Parchetului regional al fost luat cu asalt in mai putin de o ora de o multime de manifestanti prorusi, ilustrand neputinta tot mai mare a autoritatilor ucrainene de a asigura ordinea in provincie.Politistii care ar fi trebuit sa protejeze cladirea au fost loviti inainte de a putea parasi locul si au fost dezarmati, au constatat jurnalisti ai AFP.

Potrivit presei locale, barbati inarmati si cu cagule au preluat controlul sediului Parchetului din orasul Gorliovka, in cursul serii. Ei au luat computere si au ars dosare in curtea cladirii.
Rebelii prorusi, ostili puterii instalate la Kiev dupa inlaturarea presedintelui Viktor Ianukovici, au continuat in ultimele zile sa isi extinda zona de control. Ei controleaza in prezent cladiri strategice (primaria, sediul politiei si serviciile de securitate) in peste 12 orase.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reportaj CNN. Cum se rasfatau angajatii Ministerului de Finante din Kiev pe banii publici: de la ringul de box la crio-sauna
Reportaj CNN. Cum se rasfatau angajatii Ministerului de Finante din Kiev pe banii publici: de la ringul de box la crio-sauna

FMI a anuntat ca va acorda Ucrainei un imprumut in valoare de 17 miliarde de dolari, pe termen doi ani. Este una din putinele vesti bune primite in ultima perioada de guvernul interimar de la Kiev.

Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev
Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev

1 MAI 2014. Cu fiecare zi care trece, autoritatile ucrainene pierd controlul in estul tarii. Presedintele a reintrodus, prin decret, stagiul militar obligatoriu.

Cu Ucraina la un pas de razboi civil, Romania aloca 700 de milioane de lei in plus pentru MApN. Pe ce vor fi cheltuiti banii
Cu Ucraina la un pas de razboi civil, Romania aloca 700 de milioane de lei in plus pentru MApN. Pe ce vor fi cheltuiti banii

Bugetul Ministerului Apararii va fi suplimentat cu 700 de milioane de lei pentru ca armata sa poata cumpara tehnica moderna. Decizia anuntata luni de premier vine in contextul crizei din Ucraina.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.