Coreea de Nord este de acord să trimită atleți la Jocurile Olimpice de Iarnă

×
Codul embed a fost copiat

Sportul a adus la masa discuţiilor reprezentanţi ai Coreii de Nord şi de Sus, pentru prima dată în doi ani.

Negociatorii şi-au dat mâna la Panmunjom, un sat de la graniţa cea mai păzită din lume, care divizează peninsula şi împarte în două naţiunea coreană.

Phenianul s-a oferit să trimită o delegaţie nord-coreană, cu oficiali, sportivi, dar şi spectatori, la Olimpiada de Iarnă care se va desfăşura luna viitoare, în Coreea de Sud. Iar Seulul a propus ca sportivii din cele două ţări să defileze împreună la ceremonia de deschidere, ca simbol al îmbunătăţirii relaţiilor, după ani de tensiune şi duşmănie.

Tot ca un semn de destindere, Coreea de Sud a propus şi discuţii pe teme militare, precum şi reluarea întâlnirilor între membrii familiilor seprate de război. Mai ales că sărbătoarea Anului Nou asiatic, după calendarul tradiţional care urmează fazele Lunii, va fi exact în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice.

Cele două delegaţii sunt conduse de Ri Son-gwon, preşedintele Comitetului pentru Reunificarea Paşnică a Ţării de la Phenian, respectiv de ministrul reunificării de la Seul, Cho Myoung-gyon, precizează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

Citește și
Coreea de Nord, lansare racheta, Kim Jong-un - 14
Coreea de Nord şi cea de Sud reiau dialogul. Kim Jong-Un "şi-a atins obiectivul"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Primul a declarat, la începutul dialogului: "Am venit aici cu speranţa că cele două țări vor discuta cu atitudini sincere şi de bună-credinţă pentru a aduce rezultate preţioase poporului coreean, care nutreşte mari aşteptări de la această întâlnire, ca un prim cadou de Anul Nou".

În replică, reprezentantul Coreei de Sud a apreciat că "dacă începutul e bun, treaba e pe jumătate făcută" şi şi-a exprimat speranţa că părţile vor dialoga "cu hotărâre şi perseverenţă".

Legat de participarea nord-coreeană la Jocurile Olimpice din Sud, trebuie stabilit dacă delegaţia din Nord se va deplasa pe cale terestră sau pe alte rute; dacă va fi însoţită de suporteri şi de ansambluri artistice; dacă sportivii din cele două ţări vor defila împreună, sub un drapel reunificat, la ceremoniile de deschidere şi de închidere, ca şi la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney, în 2000, şi de la Atena, în 2004, şi la cele de la Torino, în 2006; cazarea delegaţiei nord-coreene şi alte detalii organizatorice.

Pe agendă s-ar putea afla însă şi alte subiecte. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a făcut un prim pas, anunţând în mesajul de Anul Nou posibilitatea participării sportivilor nord-coreeni la evenimentul olimpic. Înaintea reluării dialogului la nivel înalt pentru prima oară din 2015, ambele părţi au făcut concesii.

Coreea de Sud a amânat până după Jocurile Olimpice manevrele militare comune cu SUA, considerate de Nord acte ostile de pregătire pentru război. Coreea de Nord a acceptat redeschiderea legăturii telefonice directe întrerupte în 2016. În continuare, Sudul ar putea ridica problema reunificării familiilor separate de războiul din 1950-1953 şi cere detensionarea militară, iar Nordul ar putea insista asupra încetării exerciţiilor militare sud-coreene alături de americani şi asupra ridicării sancţiunilor economice.

Coreea de Sud nu are însă deplină libertate de mişcare în privinţa reluării cooperării economice cu Nordul, din cauza sancţiunilor internaţionale, impuse regimului de la Phenian de către Organizaţia Naţiunilor Unite, după testele nucleare şi cu rachete nord-coreene din 2017. Rolul embargoului instituit prin rezoluţii succesive ale Consiliului de Securitate al ONU este de a întrerupe încasările în valută forte ale Coreei de Nord, pentru a îngreuna finanţarea programelor de înarmare.

Unul din proiectele inter-coreene comune, complexul industrial de frontieră de la Kaesong, lansat în 2004, a fost închis de autorităţile de la Seul în februarie 2016. Acolo, 124 de companii sud-coreene angajaseră 54.000 de muncitori nord-coreeni. Marţi, la începutul negocierilor, postul Vocea Americii, preluat de Yonhap, a relatat despre o fotografie din satelit făcută de DigitalGlobe pe 30 noiembrie 2017, care arată deplasări fără precedent de vehicule şi oameni la Kaesong. Scoaterea de produse din complexul închis ar putea dovedi că nord-coreenii folosesc fără autorizaţie instalaţiile de la Kaesong. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Analiză: De ce Coreea de Nord a reușit să devină o mare putere nucleară, în timp ce Libia și Irakul au eșuat
Analiză: De ce Coreea de Nord a reușit să devină o mare putere nucleară, în timp ce Libia și Irakul au eșuat

Coreea de Nord era considerată, până de curând, prea săracă, prea strictă și prea vulnerabilă pentru a dezvolta un program nuclar de succes.

Coreea de Nord şi cea de Sud reiau dialogul. Kim Jong-Un
Coreea de Nord şi cea de Sud reiau dialogul. Kim Jong-Un "şi-a atins obiectivul"

Coreea de Nord a acceptat vineri propunerea sud-coreeană de discuţii marţea viitoare, a anunţat ministerul sud-coreean al Unificării, responsabil pentru relaţiile intercoreene.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.