Criza in Ucraina. Petro Porosenko a ordonat fortelor ucrainene sa inceteze focul in regiunile Donetk si Lugansk

×
Codul embed a fost copiat

Pe 15 februarie, la ora 00:00, a intrat in vigoare armistitiul semnat joi la Minsk de catre Vladimir Putin si Petro Porosenko.

Citeste in articol:
-► Porosenko: Armistitiul de la Minsk, in "mare pericol"
-► Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei
-► Avertismentul lui Porosenko pentru Viktor Orban

-► SUA publica imagini prin satelit cu armament rusesc pozitionat la Debalteve

La sfarsitul acestei zile, ostilitatile din Ucraina ar trebui sa inceteze, potrivit acordului negociat, in cadrul summitului de la Minsk, de catre Vladimir Putin, Petro Porosenko, Angela Merkel si Francois Hollande.

Totusi, SUA si UE sunt sceptice in privinta pacii si anunta ca sunt pregatite sa intervina daca armistitiul nu va fi respectat. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca Uniunea Europeana "va reactiona prompt" si ca "va lua toate masurile necesare", iar SUA a precizat ca va trimite 600 de militari in Ucraina, pentru antrenarea trupelor ucrainene.

Desfasurarea evenimentelor de sambata, 14 februarie, livetext:

Citește și
Bataie Kiev
Parlamentul Ucrainei s-a transformat in arena de box. Doi deputati s-au batut din cauza unei legi controversate
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

UPDATE ORA 01:00 Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat sambata seara fortelor armate ucrainene sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei, relateaza RIA Novosti.

"Ordon acum fortelor armate ale Ucrainei, Garzii Nationale, unitatilor Ministerului de Interne, unitatilor de graniceri si unitatilor Serviciului de securitate al Ucrainei sa inceteze focul incepand din 15 februarie, ora 0.00 (0.00, ora Romaniei)", a anuntat Petro Porosenko, potrivit postului de televiziune "112".

Anterior, Ministrul ucrainean al Apararii, Arsen Avakov, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a ordonat fortelor armate sa inceteze focul in sud-estul Ucrainei.

La randul sau, comandantul adjunct in cadrul "ministerului apararii republicii populare" Donetk, Eduard Basurin, a anuntat ca rebelii prorusi au incetat focul de-a lungul liniei de front.

"Toate unitatile Republicii Populare Donetk au incetat actiunile armate de-a lungul intregii linii de front", a spus el, potrivit RIA Novosti.

UPDATE ORA 23:45 OSCE a anuntat sambata ca membrii Grupului de contact privind criza din Ucraina vor lua toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si dezamorsarea conflictului in regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, relateaza Ukrainska Pravda, in pagina electronica.

Intr-un comunicat, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat ca membrii Grupului de contact au participat la o videoconferinta in cadrul careia au convenit sa ia toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk si incetarea focului in sud-estul Ucrainei.

"Un accent deosebit a fost pus pe respectarea deplina a prevederii privind incetarea focului, care ar trebui sa fie strict respectata incepand de la 15 februarie, ora locala 0.00 (0.00, ora Romaniei), precum si pe retragerea armamentului greu", anunta OSCE.

De asemenea, Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a decis sa continue consultarile "pentru a facilita implementarea integrala a acordurilor din 5 si 19 septembrie 2014 si a pachetului de masuri din 12 februarie" de la Minsk.

UPDATE ORA 23:00 Lideri ai autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, au anuntat sambata ca rebelii prorusi vor respecta incepand de la miezul noptii armistitiul convenit joi la Minsk, relateaza RIA Novosti.

"Astazi, 14 februarie, presedintele Republicii Populare Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis in temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind incetarea focului intra in vigoare incepand de la (ora locala stabilita de separatisti pentru regiunile Donetk si Lugansk) 1.00 (00.00, ora Romaniei)", anunta un comunicat postat pe site-ul Curtii Supreme a autoproclamatei republici Donetk.

Insa toate actiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra fortelor separatiste, zonelor rezidentiale sau infrastructurii din regiunea Donetk vor fi respinse, potrivit comunicatulului. Un decret similar a fost emis si pentru autoproclamata republica Lugansk.

"Decretul (privind incetarea focului) a fost semnat astazi (sambata). Unitatile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de incetare a focului si retragere a tehnicii militare", a anuntat Ghennadi Tipalkov, presedintele Sovietului de Ministri al autoproclamatei republici Lugansk. In schimb, fortele Kievului raman deocamdata pe pozitii si asteapta ordinul de incetare a focului, a anuntat pentru postul de televiziune Ucraina, sambata seara, un purtator de cuvant al armatei ucrainene. "Vom urma ordinul comandantului nostru suprem, presedintele Ucrainei Petro Porosenko. Nu vom deschide focul, daca primim un astfel de ordin. In principiu, in ultimele zile, am deschis focul doar ca raspuns", a afirmat purtatorul de cuvant.

Confruntari armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar cateva ore de intrarea in vigoare, la miezul noptii de sambata spre duminica, a armistitiului semnat de separatistii prorusi si Kiev joi la Minsk.

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate in ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 17.30 Orasul Debalteve arde, iar bombardamentele cu toate tipurile de piese de artilerie ale fortelor armate ruse nu inceteaza, acuza un oficial ucrainean, cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a armistitiului de la Minsk, sambata noaptea, relateaza Ukrinform in pagina electronica. "Aproape toate cladirile de birouri sunt in ruina, sunt distruse sute de case si intreaga zona rezidentiala", scrie intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Zorian skiriak, un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne.

"Inamicul a atacat sediul politiei din oras cu rachete Grad de tip MLRS BM-21. Mai multe rachete au lovit cladirea. Imobilul este considerabil avariat", continua oficialul ucrainean, adaugand ca "pana la urma, Politia din Debalteve este la datorie".

Zona Debalteve a fost tinta celui mai mare numar de atacuri sambata, a anuntat centrul de presa al operatiunii "antiteroriste" din Donbas. Orasul este un nod feroviar strategic. Rebelii prorusi au preluat de mai mult timp controlul asupra drumului catre localitate, asediind fortele guvernamentale. Adjunctul ministrului ucrainean al Apararii Petro Mehed a declarat anterior ca rebelii vor sa-si "ridice steagul" la Debalteve si la Mariupol inainte de miezul noptii. "Ucraina se confrunta cu o escaladare si adopta toate masurile, pentru a putea fi capabila sa raspunda", le-a declarat el unor reporteri.

UPDATE ORA 16.25 Un elicopter fara insemne a patruns in spatiul aerian ucrainean, in regiunea Lugansk (est), dupa care s-a intors in Rusia, a declarat purtatorul de cuvant al operatiunii "antiteroriste" din Donbas Andrii Lisenko, relateaza Ukrinform in pagina electronica. "Ieri (vineri), la ora (locala) 9.35 (9.35, ora Romaniei), granicerii au inregistrat o incalcare a spatiului aerian ucrainean de catre un elicopter fara insemne, care a zburat 2,5-trei kilometri in interiorul Ucrainei, la o altitudine de aproximativ 400 de metri, deasupra satului Krasna Talakivka, in regiunea Lugansk. Dupa ceea s-a intors pe teritoriul Federatiei ruse", a declarat Lisenko.

De asemenea, 14 zboruri ale unor "drone (avioane fara pilot) inamice" au fost mobilizate in zone din Donbas in ultimele 24 de ore, a mai spus purtatorul de cuvant. "Asa cum putem observa, cele mai importante eforturi de recunoastere aeriana se concentreaza asupra unor zone din sudul regiunii Donetk", a subliniat el.

Petro Porosenko a avertizat ca armistitiul care urmeaza sa intre in vigoare in noaptea de sambata spre duminica este in "mare pericol", din cauza confruntarilor armate intense din estul Ucrainei, acuzand Rusia ca si-a "intensificat semnificativ" ofensiva. Adjunctul ministrului ucrainean al Apararii Petro Mehed a declarat ca rebelii vor sa-si "ridice steagul" la Debalteve si la Mariupol inainte de miezul noptii. "Ucraina se confrunta cu o escaladare si adopta toate masurile, pentru a putea fi capabila sa raspunda", le-a declarat el unor reporteri.

UPDATE ORA 15.45 Fortele rebele din estul Ucrainei sunt pregatite sa reactioneze in cazul in care Kievul nu da curs intelegerii de la Minsk privind reconcilierea Ucrainei, a declarat Denis Pusilin, reprezentantul Donetkului in Grupul de contact din care fac parte Kievul, Moscova si OSCE, scrie Sputnik. "Daca nu vor fi implementate (intelegerile de la Minsk), atunci se va trage concluzia de rigoare, iar planul de actiune va fi schimbat imediat. In prezent, noi actionam in conformitate cu ceea ce am semnat la Minsk", a declarat liderul separatist.

El a subliniat insa ca separatistii au primit garantii din partea liderilor europeni cu privire la punerea in aplicare a intelegerii la care s-a ajuns joi in capitala belarusa. "Este important pentru noi sa fim responsabili de actiunile noastre, de noi si de faptele noastre", a adaugat el.

UPDATE ORA 14.50 Separatistii prorusi din Ucraina au deja mai mult armament decat armatele unor tari membre NATO, iar Rusia se pregateste sa trimita si mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, intr-un mesaj postat pe contul de Twitter, relateaza agentia Ukrinform in pagina electronica. "Separatistii au acum o forta armata - cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea si sisteme de rachete - mai mare decat unele tari NATO si europene", a scris Pyatt.

De asemenea, el a publicat imagini satelitare care surprind separatisti in timp ce mobilizeaza sisteme antiaeriene si piese de artilerie rusesti in apropiere de Debalteve, la 70 de kilometri nord de fieful insurgent Donetk. "Suntem convinsi ca acestea sunt (sisteme) militare rusesti, nu separatiste", afirma ambasadorul american, reluand o acuzatie formulata de catre Departamentul de Stat de vineri. De asemenea, reprezentantul Statelor Unite in Ucraina acuza Rusia ca intentioneaza sa trimita separatistilor prorusi furnituri importante.

UPDATE 14:30 Statele Unite au publicat sambata imagini prin satelit prin care vor sa arate ca Rusia s-a alaturat separatistilor prorusi din estul Ucrainei intr-un asalt total asupra armatei ucrainene in timpul ramas pana la intrarea in vigoare a armistitiului agreat joi la Minsk, relateaza New York Times online.

Cand Putin anunta joi pactul, erau asteptate doar niste manevre inainte ca armistitiul sa intre in vigoare. In schimb, au avut loc confruntari sangeroase, extrem de intense, in apropiere de orasul Debalteve, asediat de catre insurgenti.

In trei imagini prin satelit postate pe Twitter de catre ambsadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt apar imagini de la sol gri, urme pe zapada si coloane de fum.

Imaginile nu fac altceva decat sa repete acuzatiile formulate vineri de catre purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit carora Washingtonul era "convins ca acestea sunt sisteme militare rusesti, nu separatiste".

Intr-una dintre imagini sunt indicate patru randuri de piese de artilerie remorcate si unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalteve.

Alta imagine arata ceea ce Pyatt afirma ca sunt sisteme de aparare antiaeriana, iar in a treia apar coloane de fum negru si gros de la ceea ambasadorul prezinta drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" langa Sahtar.

Intensitatea si amploarea violentelor au provocat ingrijorari ca intelegerea semnata saptamana aceasta - plina de prevederi prost definite si ambigue considera NYT - se poate dovedi la fel de ineficienta ca anteriorul armistitiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.

Grupul Celor Sapte democratii industrializate (G7) si Uniunea Europeana (UE) au emis un comunicat comun in care si-au exprimat "ingrijoarea fata de situatia din Ucraina" si confruntarile de la Debalteve.

G7 a anuntat totodata ca este pregatit sa impuna Rusiei sanctiuni suplimentare. Insurgentii separatisti prorusi sustinuti de Rusia, denunta G7 si UE in comunicat, "opereaza (acum) dincolo de linia de contact agreata la Minsk in septembrie 2014, provocand numeroase victime civle".

Alt semn al ingrijorarii Occidentului, care sustine Kievul, este intentia Guvernului canadian de a furniza armatei ucrainene imagine radar prin satelit care sa sustina trupele din est, a declarat ministrul canadian al Apararii Jason Kenney intr-un interviu pentru postul de radio CBC.

Oferirea acestor informatii a fost "singura mare rugaminte adresata de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko in timpul vizitei sale la Ottawa, in septembrie", a spus Kenney.

Bombardamente de artilerie continuau sa se auda in zona Debalteve sambata. Orasul este un nod feroviar strategic. Rebelii prorusi au anuntat ca au preluat controlul asupra drumului catre localitate, asediind fortele guvernamentale.

UPDATE 13:55 Moscova a depus la ONU un proiect de rezolutie care aproba intelegerea de la Minsk privind Ucraina

Rusia a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezolutie pentru aprobarea intelegerii de la Minsk asupra reconcilierii ucrainene si spera ca textul sa fie unanim acceptat, a declarat sambata o sursa de la Ministerul rus de Externe, scrie portalul rus Sputnik.

"Rusia a depus un proiect de rezolutie care aproba intelegerile privind solutionarea crizei ucrainene, la care s-a ajuns pe 12 februarie, la Consiliul de Securitate al ONU. (Proiectul de rezolutie) vizeaza sa sustina pachetul intelegerilor de la Minsk, fara nicio interpretare", a declarat sursa citata.

"Speram ca rezolutia va fi adoptata unanim. O reuniune a Consiliului a fost programata, anterior, pentru duminica", a declarat aceeasi sursa.

UPDATE 13:00 Ucraina va monitoriza retragerea armamentului greu din est prin satelit

Ucraina va primi toate mijloacele tehnice necesare sa monitorizeze implementarea Acordurilor de la Minsk, inclusiv tehnologie prin satelit, a informat ministrul de Externe Pavlo Klimkin Parlamentul, relateaza Unian in pagina electronica.

Ucraina si partenerii sai "au obtinut pentru prima data sustinerea si vointa Rusiei de a coopera asupra tuturor elementelor Acordurilor de la Minsk", a declarat Klimkin vineri, citat de ziarul Ukrainska Pravda.

Klimkin a subliniat ca ideea de baza a intelegerii este crearea unei zone demilitarizate prin retragerea armamentului greu.

"Vom folosi toate mijloacele necesare pentru a monitoriza implementarea procesului. Si ni se va furniza echipament satelitar pentru a avea imaginea reala", a spus ministrul.

"Am primit confirmarea angajamentului de retragere a tuturor fortelor straine din Donbas. Din nefericire nu exista o data clara, dar vom lucra la aceasta problema in vederea stabilirii fezabilitatii si calendarului procesului", a adaugat el.

Ministrul a mai declarat ca alegerile locale din Donbas, prevazute in Acordurile de la Minsk, vor fi organizate sub supervizarea atenta a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa. "OSCE va stabili, la final, daca pregatirea si organizarea alegerilor au fost libere si corecte", a spus spus el.

"Lucrez intens sa implic experti OSCE in consultarile asupra aspectelor practice in vederea pregatirii acestor alegeri. OSCE va monitoriza acest proces de la bun inceput", a mai anuntat seful diplomatiei ucrainene.

Pe de alta parte, insurgentii prorusi din estul Ucrainei si-au intensificat operatiunile de recunoastere aeriana in zona de conflict din Donbas, a anuntat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant al Consiliului National ucrainean pentru securitate si Aparare.

In total 22 de zboruri de avioane fara pilot au fost inregistrate in zona confruntarilor armate, a declarat Lisenko vineri, intr-o conferinta de presa, la Kiev.

UPDATE 12:05 Marea Britanie a livrat 20 de vehicule blindate Ucrainei si va mai trimite 55.

Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmeaza sa soseasca in tara in curand, a anuntat secretarul Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare Oleksandr Turcinov, relateaza Unian.

"Aceste vehicule au fost obtinute fara armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat in Ucraina si vor asigura o acoperire eficienta impotriva focului Garzii Nationale sau altor unitati carora le vor fi livrate", a declarat Turcinov vineri.

Dupa testare, vehiculele blindate vor "intra imediat in serviciul militarilor" ucraineni, a subliniat el.

Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anuntat la inceputul lui decembrie ca Ministerul ucrainean al Apararii a achizitionat 75 de vehicule blindate usoare de la compania britanica Saxon, in valoare de 3,8 milioane de dolari.

El preciza ca vehiculele britanice Saxon reprezinta o alternativa "accesibila ca pret" la tehnologia depasita aflata in prezent in serviciul armatei ucrainene, adaugand ca ele urmeaza sa fie modernizate pentru a oferi protectia de care au nevoie militarii ucraineni in timpul misiunilor in zona de lupta din estul tarii.

Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la inceputul anilor '70 ca "taxiuri de lupta" ieftine dar eficiente pentru forte de securitate aflate in misiuni. Ele sunt utilizate in prezent in mai multe tari, inclusiv in Oman, Bahrain, Malaysia si Nigeria.

UPDATE 11:30 Porosenko l-a avertizat pe Orban la Kiev ca va conta pe Ungaria in cazul neaplicarii armistitiului.

Kievul conteaza pe sustinerea Ungariei in convocarea unei sesiuni speciale a Consiliului European, in cazul in care armistitiul convenit la Minsk nu va fi pus in aplicare in estul Ucrainei in noaptea de sambata spre duminica, a avertizat Porosenko vineri, dupa o intalnire cu Orban, relateaza MTI.

Porosenko a declarat ca presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au fost autorizati sa vorbeasca in numele Uniunii Europene (UE) la summitul de joi de la Minsk, precizeaza presedintia ucraineana intr-un comunicat postat pe site, in contextul relatiilor bune promovate de catre liderul populist ungur cu Moscova, care-i sustine pe separatistii prorusi in conflictul din estul tarii

Orban i-a raspuns presedintelui ca este constient de importanta armistitiului si implementarii Acordurilor de la Minsk, se arata in comunicat.

Presedintele ucrainean si premierul ungur au discutat despre cooperarea bilaterala si probleme de securitate energetica, inclusiv despre stadiul diversificarii livrarii de gaze naturale catre Ucraina.

Situatia minoritatii maghiare din Ucraina a fost de asemenea abordata. Presedintele Federatiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ) Laszlo Brenzovics, parlamentar ucrainean, a declarat in cadrul intalnirii ca maghiarii ucraineni sustin eforturile de pace ale presedintelui ucrainean si ca minoritatea maghiara nu se simte discriminata in Ucraina, potrivit presedintiei ucrainene.

Orban a declarat ca apreciaza faptul ca drepturile maghiarilor din Ucraina sunt respectate. Insa cele doua parti au discutat si despre oportunitatil de imbunatatire a dezvoltarii sociale si culturale a comunitatii maghiare ucrainene.

De asemenea, Porosenko i-a multumit lui Orban atat pentru sustinerea independentei, integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei, cat si pentru ajutorul umanitar acordat, inclusiv tratarea in Ungaria a unor militari ucraineni raniti in conflictul din estul tarii, a mai precizat presedintia.

UPDATE 10:00 Petro Porosenko acuza Rusia ca a crescut "in mod semnificativ" actiunile ofensive, desi joi, la Minsk, cei doi lideri au semnat un acord de pace, si declara ca armistitul de la Minsk este in "mare pericol". De asemenea, Statele Unite anunta ca sunt ingrijorate de faptul ca Moscova continua sa le trimita arme rebelilor separatisti.

In ultimele 24 de ore, peste 12 oameni au murit in estul Ucrainei in urma bombardamentelor. Nu cunoaste cine este in spatele atacurilor, insa armata ucraineana si separatistii se acuza reciporc ca au lovit zone locuite de civili.

Potrivit BBC, sambata, Porosenko, Putin, Merkel si Hollande urmeaza sa discute la telefon despre acordul de incetare a focului, care ar trebui sa intre in vigoare pe 15 februarie, la ora 00:00.

Pesimism in estul Ucrainei

Locuitorii din estul Ucrainei nu-si pun prea mari sperante in acordul negociat de liderii politici la Minsk, iar pe teren temerile lor se dovedesc, deocamdata, justificate.

Andrei Lisenko, purtator de cuvant al armatei ucrainene: "Geografic, conflictul s-a extins. Mai inainte aveam 32 de localitati sub bombardamente, dar de vineri avem 48."

Dupa o scurta vizita in regiune, secretarul general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa confirma dezastrul de pe teren.

Lambero Zannier, secretar general al OSCE: "Sunt ingrijorat de faptul ca in aceasta dimineata continua ostilitatile. Ne asteptam ca aceste ostilitati sa scada in intensitate si sa inceteze cu totul pana la termenul limita."

Luptele cele mai puternice se dau in jurul orasului Debaltseve, un nod feroviar de importanta strategica, ce le-ar asigura separatistilor un control mai bun asupra auto-
proclamatelor republici Donetk si Luhansk.

Militarii ucraineni spun ca separatistii au bombardat vineri in mai multe randuri satele din apropierea caii ferate si au facut victime printre civili.

Intre timp, oamenii din regiune fie au fugit, fie se ascund prin pivnite, tresarind la orice zgomot. Proiectilele ucigatoare pot sa vina oricand, de oriunde, intr-un conflict care numara deja peste 5.500 de morti.

Cele 13 PUNCTE ale acordului de la Minsk

1. Incetarea focului in estul Ucrainei va intra in vigoare duminica, 15 februarie 2015, la ora 00.00 (ora Kievului).

2. Retragerea armamentului greu. Partile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era in vigoare in septembrie. OSCE va monitoriza aceasta zona care va avea o intindere cuprinsa intre 50 si 150 de kilometri, in functie de raza de actiune a armelor. Retragerea se va incheia la 1 martie 2015.

3. OSCE isi va folosi dronele si observatorii pe teren, precum si imagini din satelit si date radar pentru a se asigura ca ambele parti respecta acordul.

4. Kievul si rebelii vor negocia termenii viitoarelor alegeri locale in zonele rebele, ceea ce ii va readuce in cadrul legal al Ucrainei. Kievul va adopta o legislatie privind autoguvernarea care sa fie acceptabila pentru republicile autoproclamate.

5. Kievul va declara amnistie generala pentru rebeli.

6. Un schimb de prizonieri trebuie sa aiba loc la cinci zile de la retragerea completa, respectiv in 19 zile daca retragerea armamentului se va face in perioada maxima prevazuta de acord.

7. Convoaiele cu ajutor umanitar vor primi acces neingradit in zonele afectate de razboi. Va fi pus in functiune un mecanism international de monitorizare.

8. Kievul va relua legaturile economice, platile sociale si serviciile bancare in zonele separatiste, intrerupte anterior ca raspuns la alegerile organizate in republicile autoproclamate. Aceasta prevedere este subiectul unor negocieri ulterioare.

9. Dupa organizarea alegerilor locale in regiunile Donetk si Lugansk, Kievul va reinstaura controlul asupra granitelor lor cu Rusia. Tranzitia ar putea dura, perioada necesara unei reforme constitutionale cuprinzatoare in Ucraina.

10. Toate trupele straine, armamentul greu si mercenarii vor fi retrasi din Ucraina. Gruparile armate ilegale vor fi dezarmate, dar autoritatile locale din Donetk si Lugansk vor putea avea unitati de militie legale.

11. Kievul va implementa o reforma constitutionala cuprinzatoare pana la sfarsitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean si va oferi privilegii regiunilor Donetk si Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare in privinta limbii, libertatea de a numi procurori si judecatori si stabilirea unor relatii economice cu Rusia.

12. Observatorii OSCE la alegeri vor verifica daca alegerile locale din republicile autoproclamate corespund standardelor internationale. Procedura exacta pentru alegeri este subiectul unor negocieri ulterioare.

13. Discutiile in cadrul "grupului de contact" (format din liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk, un reprezentant al OSCE, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima si ambasadorul rus in Ucraina) se vor intensifica in diverse moduri.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Bombardamentele la Donetk si Lugansk continua si dupa semnarea acordului de la Minsk. Cel putin 25 de morti dupa atacuri
Bombardamentele la Donetk si Lugansk continua si dupa semnarea acordului de la Minsk. Cel putin 25 de morti dupa atacuri

Bilantul confruntarilor armate care au continuat vineri in estul Ucrainei este de cel putin 25 de morti, anunta surse locale, relateaza Kyiv Post, citat de Mediafax.

Parlamentul Ucrainei s-a transformat in arena de box. Doi deputati s-au batut din cauza unei legi controversate
Parlamentul Ucrainei s-a transformat in arena de box. Doi deputati s-au batut din cauza unei legi controversate

In timp ce la Minsk se negociau solutii pentru oprirea conflictului din estul separatist al Ucrainei, la Kiev se dadeau lupte pe holurile Parlamentului.

NATO si SUA, sceptici in ceea ce priveste Acordul de la Minsk. Americanii trimit 600 de militari in Ucraina
NATO si SUA, sceptici in ceea ce priveste Acordul de la Minsk. Americanii trimit 600 de militari in Ucraina

NATO si Statele Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimand insa scepticism privind aplicarea documentului, relateaza Mediafax.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.