Rusia suspenda regimul fara vize cu Turcia de la 1 ianuarie. Presedintele turc: "Nu va jucati cu focul"

×
Codul embed a fost copiat

"Sfatuim Rusia sa nu se joace cu focul". Prin acest avertisment, presedintele turc a dus mai departe razboiul declaratiilor cu Moscova.

Sumarul evenimentelor:

Putin acuza SUA ca ar fi fost implicate in doborarea avionului militar
Rusia suspenda regimul fara vize cu Turcia
Presedintele turc: Rusia sa nu se joace cu focul
Masuri suplimentare de securitate la Kremlin pentru a preveni posibile scurgeri de informatii
Avioanele militare ale Turciei si-au suspendat zborurile in Siria

O maniera de a protesta fata de sanctiunile economice usturatoare decise de Rusia, dupa ce marti aviatia turca a doborat un bombardier rusesc. Mai mult, vineri Moscova a anuntat ca reintroduce vizele pentru turci. Surse de la Kremlin anunta ca, in lipsa unor scuze prezentate de Ankara, Vladimir Putin refuza intrevederea bilaterala, solicitata de presedintele turc la summitul privind clima de la Paris.

Recep Tayyp Erdogan, presedintele Turciei: "Sa sprijini regimul Assad care a ucis 380.000 de oameni in Siria, inseamna sa te joci cu focul. Sa te folosesti de un incident, in care Turcia a actionat cu o indreptatire recunoscuta de intrega lume, drept scuza ca sa-i abuzezi pe transportatorii turci, inseamna sa te joci cu focul. Sfatuim cu toata sinceritatea Rusia sa nu se joace cu focul". Presedintele turc a ridicat tonul si a refuzat sfidator sa ofere scuzele asteptate de Moscova.

Citește și
hollande - putin
Hollande a cerut la Moscova crearea unei "mari coalitii" impotriva Statul Islamic. Raspunsul lui Vladimir Putin
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Un sicriu cu o papusa ce-l infatiseaza pe Erdogan a fost depus langa ambasada Turciei la Moscova

Un grup de tineri manifestanti rusi au depus vineri in apropierea ambasadei Turciei la Moscova un sicriu cu o papusa cu efigia presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, gest ce survine in contextul tensiunilor dintre Ankara si Moscova dupa doborarea de catre aviatia turca a unui avion rus de bombardament, transmite AFP.

'Liderii organizatiei de tineret a partidului Rodina au depus astazi aproape de ambasada un sicriu cu o papusa gonflabila cu efigia presedintelui Erdogan, care simbolizeaza politica turca', a anuntat intr-un comunicat acest partid pro-Kremlin. Langa respectivul sicriu au fost depuse si jerbe funerare cu mesajele 'Pentru dusmanii Rusiei' si 'Pentru marionetele Statelor Unite'.

Actiunea la care au participat circa 20 de persoane nu a fost autorizata oficial de primaria Moscovei. Politia a anuntat ca a interpelat doi organizatori, dar i-a eliberat rapid pentru ca acestia beneficiaza de imunitatea acordata deputatilor municipali.

Tot vineri, in Crimeea, in piata centrala a orasului Simferopol, un alt grup de tineri a ars o papusa de asemenea cu efigia lui Erdogan, iar in localitatea Salekhard, in nordul Rusiei, au aparut panouri stradale prin care cetatenii rusi sunt indemnati sa nu cumpere produse turcesti si sa nu mearga in Turcia. 'Cel care va merge in vacanta in Turcia va fi considerat un complice al teroristilor', se poate citi pe unul dintre aceste panouri, conform site-ului local znak.com.

Cu doua zile in urma sute de manifestanti au aruncat cu pietre in cladirea ambasadei Turciei la Moscova in timp ce strigau sloganuri ostile presedintelui Erdogan.

Putin acuza SUA 

Vladimir Putin acuza SUA ca ar fi fost implicate in doborarea avionului militar, marti, la granita cu Siria, prin faptul ca nu ar fi transmis Turciei informatii esentiale.

Presedintele rus a considerat ca SUA, din pozitia de lider al coalitiei impotriva Statului islamic, are responsabilitatea de a se asigura ca membrii coalitiei nu ataca avioane militare. El a adaugat ca Rusia tine la curent Statele Unite cu traseul avioanelor sale, tocmai pentru a evita astfel de incidente sau coliziuni. 

Liderul de la Kremlin a respins categoric scuza autoritatilor turce cum ca n-ar fi stiut ca avionul militar apartine Rusiei, catalogand afirmatiile drept "niste prostii", scrie The Independent.

"Americanii, care conduc coalitia din care face parte si Turcia, stiau despre planificarea zborurilor noastre, despre ora si locul in care se vor afla. Am fost loviti exact acolo. De ce le-am mai dat aceasta informatie americanilor daca ei nu au transmis-o mai departe celorlalti membri ai coalitiei?", a declarat Vladimir Putin.

Presedintele turc: Rusia sa nu se joace cu focul

Presedintele turc Tayyp Erdogan a avertizat Rusia "sa nu se joace cu focul", adaugand ca nu vrea sa inrautateasca relatiile cu Moscova. In timp ce Rusia a amenintat cu sanctiuni economice dure contra Turciei, fapt pe care Erdogan l-a catalogat drept "emotional" si "nepotrivit".

"Ii recomandam sincer Rusiei sa nu se joace cu focul. Acordam o mare importanta relatiilor cu Rusia si nu vrem ca acestea sa sufere in vreun fel", a declarat presedintele Turciei, vineri, intr-un discurs sustinut in Bayburt, in nordul tarii, relateaza Reuters.

Rusia suspenda regimul fara vize cu Turcia

Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a anuntat vineri dupa amiaza ca Moscova va suspenda regimul fara vize cu Turcia, incepand cu 1 ianuarie 2016.

"Guvernul rus a luat decizia de a suspenda regimul fara vize dintre Rusia si Republica Turca. Decizia ca intra in vigoare la 1 ianuarie 2016", a declarat Lavrov, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza sputniknews.com.

"Amenintarile venite din partea Turciei nu sunt imaginare. Din contra, aceste amenintari sunt foarte, foarte reale si spunem asta cu toata responsabilitatea", a continuat ministrul.

'Rusia este foarte ingrijorata de amplificarea amenintarilor teroriste in Republica Turcia. Acest lucru are legatura directa cu siguranta Federatiei Ruse, a cetatenilor nostri. Prin Turcia se desfasoara un trafic de combatanti, in directii diferite', a spus seful diplomatiei ruse, adaugand ca 'autoritatile turce nu sunt deschise cooperarii in aceasta problema'.

Lavrov a precizat ca anul acesta 'peste 200 de cetateni rusi au fost expulzati din Turcia, dupa ce au fost acuzati de autoritati de activitati ilegale'. 'In pofida acordurilor existente, doar in sapte cazuri din 200 partea rusa a fost informata din timp despre aceasta deportare. In majoritatea cazurilor, aceste persoane erau expulzate nu in Federatia Rusa, ci in alte state, inclusiv in acelea care desfasoara o politica neprietenoasa fata de Rusia', a adaugat ministrul rus de externe.

Masuri suplimentare de securitate la Kremlin si la resedinta lui Putin pentru a preveni posibile scurgeri de informatii

Masuri suplimentare de securitate au fost luate la Kremlin si la resedinta presedintelui rus Vladimir Putin din Novo-Ogariovo, situata in afara Moscovei, pentru a preveni potentiale scurgeri de informatii, a declarat vineri purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, citat de agentia de presa TASS.

"Au fost luate masuri pentru asigura mentinerea regimului de confidentialitate, pentru a preveni scurgeri nedorite de informatii", a spus el. "In acest sens, masurile au fost intr-adevar intarite", a adaugat Peskov, intrebat in legatura cu intarirea masurilor de securitate.

In ultimele zile, jurnalistilor acreditati la presedintia rusa li se retin pasapoartele si laptopurile la intrare. In schimb, cameramanii nu au restrictie sa filmeze.

Seful diplomatiei ruse: Turcia a depasit limitele admisibilului

Moscova este de parere ca Ankara a depasit limitele admisibilului si acest lucru ar putea duce Turcia intr-o situatie complicata, a declarat vineri seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, informeaza RIA Novosti.

"Consideram ca autoritatile turce au depasit limitele admisibilului si risca sa duca Turcia intr-o situatie extrem de grea si din punct de vedere al intereselor nationale, si din punct de vedere al situatiei din regiune", a spus Lavrov, in deschiderea consultarilor cu omologul sau sirian Walid Muallem.

Avioanele militare ale Turciei si-au suspendat zborurile in Siria

Aviatia militara turca si-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei in cadrul coalitiei internationale, conduse de SUA, impotriva Statului Islamic (SI) in urma incidentului de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de un avion de vanatoare turc F-16 pe motiv ca incalcase spatiul aerian al Turciei, dupa cum a relatat vineri ziarul Hurriyet, citand surse diplomatice, potrivit RIA Novosti.

Acest anunt survine in contextul in care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultima generatie S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-si proteja bombardierele implicate in campania aeriana din Siria impotriva gruparilor jihadiste.

Turcia refuza sa-si ceara scuze pentru doborarea avionului rusesc. Mesajul categoric transmis de presedintele Erdogan

Turcia nu-si va cere scuze pentru doborarea avionului militar rusesc, langa granita cu Siria - este mesajul presedintelui Erdogan, care ramane ferm pe pozitii, in timp ce premierul Davutoglu pledeaza pentru calmarea tensiunilor.

"Daca trebuie sa-si ceara cineva scuze, nu suntem noi, sunt cei care ne-au incalcat spatiul aerian. Pilotii nostri si fortele aeriene si-au indeplinit pur si simplu datoria, care a constat in a raspunde acelor incalcari. Cred ca asta este esenta", a declarat presedintele turc, intr-un interviu acordat CNN.

Mai mult, Erdogan a afirmat ca, in cazul in care incidentul s-ar repeta, Turcia ar reactiona in acelasi mod.

Turcia va considera drept un act de agresiune posibila utilizare de catre Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate pe teritoriul Siriei, impotriva avioanelor militare turce in spatiul aerian sirian, a mai adaugat Erdogan.

Daca un avion militar turc va fi doborat in spatiul aerian al Siriei de bateriile S-400 Triumf, a caror desfasurare a fost anuntata joi de catre Rusia in perimetrul bazei sale de Hmeimim (Latakia, nord-vest Siriei), Turcia va considera aceasta drept un act de agresiune, a reiterat Erdogan, lansand un avertisment clar la adresa Moscovei.

Presedintele Turciei a avertizat ca intr-un astfel de caz tara sa isi rezerva dreptul sa reactioneze. "Nu dorim o escaladare in regiune. Nu dorim sa participam la asa ceva. Dar cei care se pozitioneaza de partea (regimului) Siriei si contribuie la cresterea tensiunilor poarta responsabilitate pentru aceasta", a afirmat el.

Pe de alta parte, premierul Ahmet Davutoglu a facut un apel pentru pace si a spus ca Ankara "va lucra alaturi de Rusia si aliati pentru a calma tensiunile". Intr-un articol publicat in ziarul britanic Times, Davutoglu a reiterat ca adevarata lupta se duce impotriva Statului Islamic, dar a admis si ca Turcia trebuie sa pastreze suveranitatea teritoriului sau.

Tensiunile escaladeaza intre Rusia si Turcia

Turcia face parte din coalitia internationala condusa de SUA care efectueaza de peste un an bombardamente impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria si Irak.

Intr-un interviu pentru France 24, liderul de la Ankara a spus joi ca a incercat sa-l sune pe Vladimir Putin imediat dupa incident, dar ca acesta nu a raspuns. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmintit la scurt timp declaratia lui Erdogan, negand ca liderul Turciei ar fi facut vreo tentativa sa-l contacteze pe presedintele rus.

In interviul pentru France 24, Erdogan a mai spus ca fortele aeriene turce ar fi reactionat altfel daca ar fi stiut ca au de a face cu un avion rus, dar ca in momentul incidentului acestea nu au stiut carei tari ii apartine Su-24.

"Este absurd, acestea sunt pretexte", a declarat, in replica, presedintele rus Vladimir Putin, joi seara in conferinta de presa comuna sustinuta la Moscova cu omologul sau francez Francois Hollande. Pe avioane "se vad clar insemnele tarii si acestea sunt vizibile", a spus Putin, care anterior afirmase ca Moscova asteapta scuze de la Turcia, pedepsirea vinovatilor de incident si oferirea de compensatii pentru prejudiciul creat.

Tensiunile au continuat sa se adanceasca joi intre Rusia si Turcia, dupa incidentul de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de aviatia turca pe motiv ca a incalcat spatiul aerian al Turciei. Moscova sustine contrariul si afirma ca aparatul sau nu a parasit spatiul aerian al Siriei, unde era angajat in campania de lovituri aeriene impotriva pozitiilor gruparilor islamiste.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Rusia,
Rusia, "pregatita" sa colaboreze cu coalitia condusa de SUA, insa avertizeaza: "Astfel de incidente sunt inacceptabile"

Franta si Rusia isi vor coordona atacurile impotriva gruparii Stat Islamic si vor face schimb de informatii privind pozitiile jihadistilor din Siria.

Hollande a cerut la Moscova crearea unei
Hollande a cerut la Moscova crearea unei "mari coalitii" impotriva Statul Islamic. Raspunsul lui Vladimir Putin

Francois Hollande a lansat joi un apel la crearea unei “mari coalitii” impotriva gruparii Statul Islamic, cu prilejul unei intrevederi la Moscova cu omologul sau rus Vladimir Putin, care s-a declarat gata sa coopereze in Siria, relateaza AFP

Rusia a trimis rachete antiaeriene S-400 in Siria, la 30 de Km de Turcia. Erdogan: L-am sunat pe Putin, dar nu mi-a raspuns
Rusia a trimis rachete antiaeriene S-400 in Siria, la 30 de Km de Turcia. Erdogan: L-am sunat pe Putin, dar nu mi-a raspuns

Moscova trece la represalii impotriva Turciei pe care o acuza ca i-a doborat intentionat avionul militar ce participa la operatiunile militare din Siria.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.