Batalia pentru Mosul. Fortele irakiene au eliberat 12 sate, liderul ISIS a scapat de raidul aerian in ultima clipa. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

O operatiune militara in vederea recuceririi orasului irakian Mosul de la gruparea jihadista Stat Islamic a inceput, a anuntat in noaptea de duminica spre luni premierul irakian Haider al-Abadi, relateaza BBC News.

Fortele irakiene, sprijinite de avioanele coalitiei conduse de Statele Unite, au eliberat 12 sate la sud de Mosul, ca parte a operatiunii de recucerire a celui de-al doilea oras ca marime din Irak de la gruparea jihadista Statul Islamic (SI), a informat televiziunea de stat irakiana citand surse din cadrul armatei, relateaza DPA.

La ofensiva iau parte trupe terestre, peste 40.000 de soldati sprijiniti de raidurile aeriene ale coalitiei conduse de Statele Unite. Se anunta insa o lupta de durata. Aprozimativ 5.000 de jihadisti puternic inarmati se pregatesc de mai bine de un an sa reziste asaltului.

In cursul zilei de luni, fortele irakiene s-au luptat cu militanti ai Stat Islamic langa sate aflate la sud de Mosul, a afirmat Shaker Jawdat, comandantul fortelor de politie locale.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anuntat luni dimineata lansarea mult asteptatei operatiuni de eliberare a orasului Mosul din mainile organizatiei Stat Islamic. Mosul, care este situat in provincia Ninive, este cel mai mare oras controlat de gruparea extremista sunnita. In oras traiau peste 2 milioane de persoane inainte ca el sa fie preluat de SI. Se asteapta ca batalia sa fie un moment decisiv in lupta Irakului impotriva gruparii Statul Islamic, despre care premierul al-Abadi a afirmat ca va fi alungata din tara in acest an.

Citește și
Statul Islamic, lideri, atac aerian, terorism
Statul Islamic a doborat un avion de lupta sirian. Pilotul avionului a fost ucis
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Presedintele irakian Fuad Masum a afirmat ca la ofensiva participa armata irakiana, fortele de politie federale, trupele kurde peshmerga, militiile siite si triburile din Ninive, conform Agerpres.

Tot luni, fortele kurde peshmerga au eliberat sapte sate aflate la est de Mosul dupa ce au lansat un atac pe trei fronturi, a declarat purtatorul de cuvant al fortelor peshmerga, Halgurd Hikmat. Printre acestea se afla sate kurde, arabe si crestine, a mai spus Hikmah, adaugand ca lupte acerbe intre cele doua parti se afla in curs de desfasurare.

Fortele peshmerga au preluat de asemenea controlul asupra drumurilor principale din apropierea districtului al-Hamdaniya si au avansat circa 4 kilometri in directia orasului asirian Bartella

O ofensiva in vederea recuceririi orasului, al doilea cel mai important din tara, era planuita de mai multe luni. Mosulul se afla sub controlul Statului Islamic din iunie 2014.

Premierul Iraqului anunta inceperea operatiunii militare.

Recucerirea Mosul în Irak: Reuniune a coaliTiei militare anti-SI pe 25 octombrie la Paris

Principalii ministri ai apararii din coalitia internationala angajata contra gruparii Statul Islamic (SI) se reunesc pe 25 octombrie la Paris, pentru a face un bilant mai ales asupra ofensivei pentru recucerirea orasului Mosul in Irak, a anuntat luni Ministerul francez al Apararii, informeaza AFP.

Doisprezece ministri, printre care secretarul american al apararii Ashton Carter, vor fi primiti de omologul lor francez Jean-Yves Le Drian, s-a precizat in anturajul acestuia din urma.
 

Liderul organizatiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reusit in ultimul moment sa scape de un raid aerian lansat de fortele care lupta pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate citate de Sputnik News.

In jur de 1.500 de irakieni instruiti de Turcia iau parte la operatiunea de recucerire a Mosul

Aproape jumatate din cei 3.000 de irakieni instruiti de Turcia in tabara Bashiqa din nordul Irakului participa la operatiunea de recucerire a orasului Mosul de la gruparea jihadista Stat Islamic (SI), sustin surse din armata turca citate luni de Reuters.

Turcia este angrenata intr-o disputa cu guvernul central din Irak in privinta prezentei trupelor turcesti in tabara de la Bashiqa, dar si in ceea ce priveste fortele care ar trebui sa participe la operatiunea de recucerire a Mosul.

'Circa jumatate dintre cei 3.000 de militari iau parte in prezent la operatiune. Cealalta jumatate este pastrata in rezerva', au declarat pentru Reuters sursele citate.

Cucerirea orasului Mosul ar putea dura saptamani

Ofensiva lansata de fortele irakiene pentru recucerirea orasului Mosul din mainile gruparii Stat Islamic (SI) ar putea dura saptamani si 'posibil chiar mai mult', a anuntat luni un inalt comandant american, informeaza AFP.

"Aceasta operatiune pentru preluarea controlului asupra celui de-al doilea oras ca marime in Irak va dura probabil saptamani, posibil mai mult", a avertizat general-locotenentul Stephen Townsend, noul comandat al coalitiei internationale antijihadiste conduse de SUA.

"Batalia se anunta lunga si dificila, insa irakienii s-au pregatit si noi ii vom sustine", a dat asigurari Townsend.

SUA promit Irakului sprijin in batalia pentru Mosul

Statele Unite si celelalte state ale coalitiei internationale sunt gata sa sprijine Irakul in batalia pentru recucerirea orasului Mosul, inceputa luni, a declarat secretarul american al apararii, Ashton Carter, citat de Reuters.

"Este un moment decisiv in campania pentru a administra o infrangere de durata ISIL" (acronim pentru gruparea Stat Islamic). "Suntem increzatori ca partenerii nostri irakieni vor invinge in fata inamicului nostru comun si vor elibera Mosulul si restul Irakului de ura si brutalitatea ISIL", a mai declarat Carter, la numai cateva ore dupa ce premierul irakian Haider al-Abadi a anuntat inceperea ofensivei.

Coalitia internationala antijihadista condusa de SUA furnizeaza sprijin aerian si terestru operatiunii. Iar Turcia, care are frontiera comuna cu Irakul in nord, si-a oferit de asemenea sprijinul. Inainte de anuntul lansarii operatiunii, armata irakiana indicase ca a aruncat din aer zeci de mii de manifeste deasupra Mosul, unele dintre ele facand recomandari de securitate locuitorilor in perspectiva ofensivei.

Inainte de inceperea operatiunii, presedintele rus Vladimir Putin a invitat coalitia internationala condusa de SUA sa faca maximum pentru a evita victime civile.

"Speram ca partenerii nostri americani si partenerii nostri francezi de asemenea vor actiona cu precizie si vor face tot posibilul pentru a minimiza sau si mai bine a exclude orice victima in randurile populatiei civile", a spus Putin, in cadrul unei conferinte de presa in marja summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) din Goa, in India.

"Noi nu vom starni isterie pe acest subiect, cum fac partenerii nostri occidentali, pentru ca intelegem ca avem nevoie sa combatem terorismul si ca pentru aceasta nu exista alte mijloace decat luptele ofensive", a adaugat el.

Avertisment ONU

ONU a avertizat ca impactul umanitar al acestei batalii poate fi "enorm" si ca poate afecta pana la 1,5 milioane de persoane care traiesc in oras si in zona acestuia.

Asaltul, dat de peshmerga (luptatori kurzi) si forte guvernamentale irakiene, este sutinut de coalitia antijihadista condusa de Statele Unite.

Mosulul este ultimul bastion major al gruparii jihadiste in Irak. Pierderea acestui oras, apreciaza unii oficiali, ar marca infrangerea definitiva a Statului Islamic in Irak.

"A venit vremea victoriei, iar operatiunile in vederea eliberarii Mosulului au inceput", a declarat al-Abadi intr-un discurs difuzat pe postul national de televiziune.

"Astazi (luni), declar deschise aceste operatiuni victorioase pentru a ne elibera de violentele si terorismul Daesh", a anuntat seful Guvernului irakian, folosind acronimul arab al Statului Islamic.

La Mosul a declarat liderul gruparii extremiste Abu Bakr al-Baghdadi "califatul" - un stat guvernat in conformitate cu legea islamica - in teritoriul asupra caruia detinea gruparea controlul in Siria si Irak.

Nu exista date exacte despre cate persoane se afla in oras, insa peste doua milioane de oameni traiau la Mosul cand a fost cucerita localitatea de Statul Islamic, in iunie 2014.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Statele Unite trimit noi trupe in Irak pentru
Statele Unite trimit noi trupe in Irak pentru "batalia finala" impotriva ISIS. Fortareata jihadista ar putea cadea dupa 2 ani

Ultimul bastion al jihadistilor ISIS din Irak va fi luat cu asalt in urmatoarele zile de fortele irakiene, cu ajutorul americanilor.

Statul Islamic a doborat un avion de lupta sirian. Pilotul avionului a fost ucis
Statul Islamic a doborat un avion de lupta sirian. Pilotul avionului a fost ucis

Gruparea Stat Islamic (SI) a doborat un avion de lupta sirian in orasul Deir al-Zor, situat in estul Siriei, a anuntat duminica agentia de presa Amaq, afiliata organizatiei jihadiste, relateaza Reuters

Ministrul german de interne avertizeaza: ISIS vrea sa compenseze pierderile suferite in Siria si Irak prin atentate in Europa
Ministrul german de interne avertizeaza: ISIS vrea sa compenseze pierderile suferite in Siria si Irak prin atentate in Europa

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a avertizat intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul Bild am Sonntag ca ISIS incearca sa compenseze pierderile suferite in Siria si Irak prin atentate in Europa, consemneaza agentia EFE.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.