Peste 100 de romani, victimele unei escrocherii financiare pe internet. Cum a reusit un maghiar de 23 de ani sa le fure banii

×
Codul embed a fost copiat

Disperati sa faca rost de bani usor, cel putin 100 de romani sarmani si creduli au cazut victimele unei escrocherii financiare pe internet.

Cu totii au fost pacaliti de firma Alternative fundament, care se prezenta drept o institutie financiar nebancara, la dispozitia celor care voiau sa se imprumute repede, cu dobanda mica. Inainte de asta insa, doritorii trebuiau sa achite un avans si sa faca depozite de bani pentru o asa-numita intocmire a dosarului de creditare. Evident, totul a fost o mare pacaleala.

Grupul pagubitilor s-a organizat pe Facebook, iar Politia economica ancheteaza cazul. Urmariti un material realizat in cadrul campaniei ''Inspectorul Pro''. Rab Richard, un tanar maghiar de 23 de ani, este cautat pentru inselaciune in doua tari: Slovacia si Romania. Ii place sa se fotografieze. Pe contul sau de Facebook apare la costum, la sala, in vacanta, cu prietenii. Cine ar fi crezut ca el poate fi creierul unei inginerii financiare?

Si totusi, Rab Richard este cel care a infiintat firma Alternative Fundament - o institutie financiara nebancara ilegala, prin care a pacalit zeci de romani din jumatate de tara. Cazul este spectaculos prin modul in care acesta a operat. Si nu prin valoarea sumelor furate.
"Am verificat la Registrul Comertului la Oradea si erau acolo. Am mai verificat si la ANPC. Deci erau in regula, aveau cont in banca, aveau CUI, aveau tot tot tot, deci erau in regula", a spus Constantin Campeanu, pagubit din Buzau.

Oamenii disperati sa faca repede rost de bani au cazut primii in plasa acestei firme fantoma. Au fost cu totii atrasi de o asa-zisa dobanda de 2% care, daca s-ar fi dovedit reala, ar fi fost cea mai mica din Romania. Acesta ar fi trebuit sa fie primul indiciu ca ceva nu este in regula cu firma Alternative Fundament.

Citește și
capota
Inspector de la registrul auto din Argentina, "plimbat" pe capota sute de metri. Incidentul a fost filmat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am ramas cu datorii si catre colegii de munca si primesc telefoane ca sunt executat silit de la banca", spune un pragubit din Prahova.

Fiecare pagubit a cerut bani dupa nevoile sale si nimanui nu i s-a parut suspect ca societatea pretindea taxe ilegale pentru intocmirea dosarului, dar si rate achitate in avans pentru creditele inca neacordate.

Constantin Campeanu, pagubit din Buzau: "Vorbeam cu dansii pina sa platesc. Ma sunau zi de zi. Deci, aveau o putere de convingere de gata, acum facem."

Pagubit: Am dat 760 de lei si urma sa primesc 15000 de lei. Aceasta suma m-ar fi ajutat sa imi achit imprumuturile plus sansa sa pot sa traiesc cu rata de la banca.
Reporter: Ati primit vreun leu?
Pagubit: Nu

Si astfel, numarul pagubitilor a crescut rapid. In prezent, exista plangeri si reclamatii din 20 de judete ale tarii si municipiul Bucuresti. Unii povestesc ca au pierdut chiar 9 mii de lei, in speranta ca vor obtine un imprumut de 20 de ori mai mare.

Solicitantii se inregistrau mai intai online pe pagina asa zisului creditor. Dupa ce isi dadeau cu naivitate datele personale, un reprezentant al firmei ii contacta sa le spuna in ce conturi sa trimita avansurile. Banii ceruti erau justificati drept garantie pentru obtinerea imprumuturilor.

Pagubit Mures: "Am accesat 15 mii de lei, la care rata era de 279 de lei. Am completat datele personale dupa care mi-au cerut sa anexez documente."

Inselatoria a iesit in cele din urma la iveala. Oamenii s-au plans la Politie. Pentru ca pe site-ul firmei aparea o adresa fictiva, din Oradea, cazul a fost preluat de Inspectoratul de Politie Judeteana Bihor. In prezent, autoritatile din doua tari, Romania si Ungaria, incearca sa-l prinda pe RAB RICHARD.

Acesta ar fi fost ajutat de catre 3 romani, doi barbati si o femeie, care au, de asemenea, resedinta in zona Budapesta.

Comisar sef Vlad Corneanu, sef Politia Economica Bihor: "Cei 3 nu sunt suspecti deocamdata. Sunt fosti angajati ai societatii dar fara forme legale. Au lucrat doar pentru cetateanul maghiar care este administratorul firmei."

"Nici eu n-am fost platit de ei, deci nu am primit salariu, am lucrat si eu pe gratis, deci am primit doar prima luna salariu si ala nu era declarat. Dupa ce am luat si eu teapa la compania Alternative Fundament mi-a trebuit mult timp pana ce m-am recuperat", spune un fost angajat.

Fapta a fost incadrata la inselaciune, iar cei care vor fi gasiti vinovati risca 5 ani de inchisoare. Potrivit IPJ Bihor, Rab Richard va fi dat in urmarire nationala si internationala. Cu atat mai mult cu cat inainte sa-i pacaleasca pe romani, maghiarul i-a escrocat la fel si pe slovaci.

Cum putem sa ne ferim de astfel de cazuri? Atentie la detalii, spun reprezentantii Asociatiei Institutiilor Financiar Nebancare din Romania. Si asta pentru ca cei care vor un credit cumpara bani si nu dau bani. Intai primesc suma ceruta si abia apoi incep sa returneze imprumutul, sub forma de rate si dobanzi. Altfel e clar ca avem de-a face cu o escrocherie, ca in cazul celor de la Alternative Fundament.

Cine doreste sa faca un imprumut, de la o institutie financiar nebancara, trebuie sa se asigure mai intai ca firma respectiva functioneaza legal. Pe site-ul bancii nationale veti gasi lista actualizata cu toate IFN-urile autorizate de BNR.

Asadar, fiti cu ochii in patru! Pentru ca astfel de tepe pot aparea frecvent cu atat mai mult cu cat numarul romanilor care au nevoie de bani si vor sa faca imprumuturi de la societati nebancare este in crestere. Potrivit datelor furnizate de BNR, in 2016 cifra creditelor acordate, de catre cele 148 de IFN-uri catre populatie, a crescut cu 36%.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Tratati cu aroganta si nepasare: o femeie in scaun cu rotile a stat 45 de minute in fata ANAF.
Tratati cu aroganta si nepasare: o femeie in scaun cu rotile a stat 45 de minute in fata ANAF. "Nu scot calculatorul afara"

Ne plangem de sanatate, de constructori, de transportatori sau de functionari. Serviciile proaste si scumpe ne amarasc viata, dar nici noi nu luam atitudine.

Inspector de la registrul auto din Argentina,
Inspector de la registrul auto din Argentina, "plimbat" pe capota sute de metri. Incidentul a fost filmat

Un inspector de la registrul auto din Buenos Aires a "calatorit", fara voie, pe capota unei masini.

Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri
Inspectorul PRO: Bataie de joc pe bani publici, la Posta Romana. Directorul nu crede ca merita sa raspunda la plangeri

Pe banii nostri, pe timpul nostru, pe nervii nostri, meseriasi, transportatori, functionari, bucatari, comercianti, furnizori de utilitati, cu totii ne fac probleme, la tot pasul. Unii, pentru ca asa vor, altii, pentru ca nu pot. Meritam mai mult.

Parcul Natural Bucegi, peisaje spectaculoase sufocate de mizerie. Ce ramane in urma in zona de campare fara cosuri si WC-uri
Parcul Natural Bucegi, peisaje spectaculoase sufocate de mizerie. Ce ramane in urma in zona de campare fara cosuri si WC-uri

Avem o tara cu peisaje fermecatoare, dar nu stim sa o pretuim. O zona nespus de frumoasa, platoul Padina din Parcul Natural Bucegi, atrage an de an mii de turisti care se muta aici cu rulota sau cortul cate o vara intreaga.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.