Dupa 17 ore de negocieri, liderii UE au ajuns la un ACORD cu Tsipras. Ce a spus Varoufakis despre premierul grec

×
Codul embed a fost copiat

LIVE TEXT | Tragedia elena care tine Europa cu sufletul la gura de 6 luni se apropie de final. Ramasa fara bani, Atena a fost pusa in fata unei alternative teribile: sa accepte conditii drastice si umilitoare, ori sa iasa din zona euro.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Timp de 17 ore, cat au durat negocierile, de duminica pana luni - transformand acest summit in cel mai lung de pana acum, din zona euro - nu au existat informatii oficiale despre situatia Greciei, iar toate detaliile au fost adunate de jurnalisti "pe surse" sau din franturile "aruncate" pe Twitter de oficialii europeni. Abia luni dimineata in jurul orei 10.00, mai multi lideri europeni au anuntat pe conturile personale de pe Twitter ca "s-a ajuns la un acord" in privinta Greciei.

Citeste aici principalele prevederi ale acordului

Chiar daca, ulterior, au organizat o conferinta de presa, liderii UE nu au facut precizari concrete despre planul de austeritate. Ministrii de Finante din zona euro au propus transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul doreste implicarea FMI in orice program pentru Grecia, chiar daca autoritatile de la Atena se opun.

Citește și
tsipras
Liderii europeni cer Atenei si mai multe masuri de austeritate. Grecii: Planul Eurogrupului e "foarte prost", e un "santaj"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe de alta parte, autoritatile elene au extins vacanta bancara pana pe data de 13 iulie, restrictionand retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de inchidere a bancilor a fost luata pe 29 iunie, in urma esuarii negocierilor pentru ajutor intre Grecia si creditorii internationali.

Astfel ca, acum, cea mai importanta intrebare este: "Va aproba Parlamentul Greciei acest nou plan de austeritate?"

Chiar inainte ca detaliile acordului sa fie cunoscute, ministrul muncii elen Panos Skourletis a denuntat, intr-o interventie televizata, termenii intelegerii, afirmand ca acordul ar putea duce la noi alegeri in Grecia in acest an. "Chiar acum exista o problema cu majoritatea guvernamentala (in Parlament). Nu pot acuza pe nimeni care nu va spune 'da' acestui acord. Nu incercam sa facem sa arate mai bine acest acord si spunem clar: acest acord nu ne reprezinta", a spus oficialul grec.

Cele mai importante momente legate de situatia Greciei:

-► Tsipras s-a intors la Atena si incearca sa obtina sprijin intern
-► Ce a spus Varoufakis despre Alexis Tsipras
-► Ratingul Greciei ar putea fi rapid imbunatatit de S&P
-► Pozitia Germaniei a fost impartasita de alte state, da asigurari Berlinul
-► CE mentine finantarea pentru bancile grecesti la 89 de miliarde de euro
-► Manuel Valls: Acordul pentru salvarea Greciei arata ca 'axa franco-germana este indestructibila'
-► Cotatia aurului a scazut cu aproape un procent, iar dolarul s-a apreciat in raport cu moneda euro
-► Alexis Tsipras: "Am reusit sa obtinem restructurarea datoriei si o finantare sigura pe termen mediu"
-► Angela Merkel a dat asigurari ca acordul la care au ajuns liderii zonei euro are mai multe avantaje decat inconveniente
-► Deja apar semne de intrebare despre felul in care Parlamentul Greciei va vota noul plan de austeritate impus de creditorii internationali
-► Liderii europeni au facut declaratii oficiale de presa despre intelegerea la care s-a ajuns in privinta situatiei Greciei, dupa mai bine de 17 ore de negocieri. Iata sinteza acestor declaratii!
-► Presedintele Consiliului European Donald Tusk scrie pe Twitter ca tarile din zona euro au ajuns "in unanimitate la un acord".
-► Premierul Belgiei, Charles Michel, este prima persoana care a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la o intelegere in privinta Greciei!
-► Luni dimineata, inainte ca liderii europeni sa ajunga la un acord cu Tsipras, CNN Money a facut un rezumat al situatiei Greciei in doar cateva puncte esentiale, pe intelesul tuturor

Cronologia evenimentelor, luni, 13 iulie, LIVE TEXT: 

ora 22:30 Alexis Tsipras s-a intors la Atena, unde a mers direct la discutii cu ministrul Finantelor si cu mai multi membri importanti ai partidului sau, potrivit BBC.

Dupa ce a ajuns la un acord cu creditorii, premierul grec trebuie acum sa obtina sprijin intern, pentru ca planul de austeritate sa fie votat in parlament

ora 22:00 Statele Unite saluta acordul la care au ajuns Grecia si creditorii ei asupra unui plan de salvare financiara, a declarat luni Casa Alba, citata de Reuters.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest a calificat acordul drept un "pas înainte important si credibil" ce ar include reforme structurale dificile pentru Grecia.

"Statele Unite saluta acest acord", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, subliniind de asemenea ca raman inca de trecut "etape importante".

ora 21:30 Varoufakis a anticipat ca Tsipras va ceda la negocieri si considera ca Eurogrupul este controlat total de Schauble

Fostul ministru grec de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat - intr-un interviu acordat revistei NewStatesman inaintea acordului convenit duminica noaptea de premierul Alexis Tsipras cu zona euro - ca Eurogrupul este controlat 'total' de ministrul german de finante Wolfgang Schauble, adaugand ca nu ar fi surprins daca Tsipras va ceda la negocieri, lucru ce pare ca s-a si intamplat, relateaza luni agentiile AFP si EFE.

'Este o orchestra rafinata, in care Schauble este directorul', astfel este caracterizat Eurogrupul de catre Varoufakis. 'Totul se petrece in armonie. Uneori orchestra se dezarticuleaza, dar atunci el o uneste din nou si ii reda tonul'. Singurul care uneori nu este de acord intr-un mod 'foarte subtil' este ministrul francez de finante, care insa in final 'se pliaza si accepta' si el linia oficiala, adauga fostul ministru grec.

Varoufakis mai sustine ca desi unii dintre ministri si reprezentanti ai institutiilor internationale, precum FMI, empatizau cu el in privat, la negocieri acceptau si ei versiunea oficiala pe care el nu o agrea.

Referindu-se la negocierile cu partenerii din zona euro, Varoufakis a criticat ceea ce a numit 'totala lipsa de scrupule democratic din partea celor care se declara aparatorii democratiei in Europa'. El mentioneaza ca atunci cand incerca sa prezinte un argument economic omologilor sai europeni, acestia nu se implicau si in final ramaneau la intelegerea stabilita inaintea reuniunii. Iar pozitia lui Schauble era: 'nu voi negocia programul, a fost acceptat de guvernul anterior si nu vom accepta ca alegerile sa schimbe ceva', mai spune fostul ministru grec.

Pe de alta parte, Varoufakis a declarat ca unele guverne ale tarilor europene foarte indatorate, pe care nu le numeste, au fost de la inceput 'inamici energici' ai guvernului Tsipras, pentru ca daca acesta din urma ar reusi sa obtina un acord bun cu creditorii internationali, respectivele guverne ar fi suferit prejudicii politice pe plan intern.

Fostul ministru grec de finante a recunoscut totodata ca se simte 'usurat' ca a parasit aceasta functie ce implica negocierea unei pozitii 'tot mai greu de aparat'. De asemenea, a marturisit in premiera ca si-a dat demisia nu doar pentru ca nu era agreat de creditori, ci si pentru ca dupa referendumul de pe 5 iulie el dorea ca guvernul grec sa urmeze o linie dura la negocieri, pozitie respinsa de mai multi membri ai executivului de la Atena.

Cat despre negocierile purtate de Tsipras duminica, Varoufakis a spus ca nu l-ar surprinde daca acesta ar accepta un acord prost. 'Pot sa inteleg ca simte ca are o obligatie fata de oamenii care il sprijina, care ne sprijina, sa nu permita ca aceasta tara sa se transforme intr-un stat falit', astfel si-a explicat el acest sentiment marturisit inainte ca Tsipras sa incheie cu zona euro un acord prin care a facut concesii majore.

ora 19:30 FMI este gata sa lucreze din nou cu Guvernul grec

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat luni ca este pregatit sa lucrez cu Grecia si partenerii din Uniunea Europeana pentru a ajuta la solutionarea crizei datoriilor Greciei, dupa ce autoritatile de la Atena au ajuns la un acord pentru un nou program de asistenta financiara cu creditorii internationali, al treilea de acest fel in ultimii cinci ani, transmite AFP.

Acordul convenit luni dimineata de liderii europeni la Bruxelles cere FMI sa joace un rol in sprijinirea si monitorizarea economiei grecesti, chiar daca actualul program de asistenta dintre FMI si Grecia a fost suspendat la finele lunii iunie, dupa ce Grecia nu a putut rambursa o transa de 1,55 miliarde de euro catre FMI.

'FMI este gata sa lucreze cu autoritatile elene si partenerii europeni pentru a ajuta la avansarea acestui important efort', a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, intr-un comunicat de presa.

ora 19:10 Ratingul Greciei ar putea fi rapid imbunatatit de S&P daca acordul cu creditorii se mentine

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's ar putea imbunatati 'destul de rapid' ratingul suveran al Greciei, daca acordul pentru cel de al treilea program de asistenta financiara anuntat luni va fi mentinut, a declarat directorul diviziei de ratinguri suverane de la S&P, Moritz Kraemer, pentru Reuters.

In data de 28 iunie, Standard&Poor's (S&P) a coborat ratingul Greciei pana la 'CCC minus' de la 'CCC', apreciind ca decizia Atenei de a recurge la referendum este un semnal prost pentru stabilitatea economica a tarii.

Potrivit lui Moritz Kraemer, desi scenariul de baza pe termen lung al S&P ramane acela ca Grecia va iesi din zona euro, acordul cu creditorii anuntat luni a redus riscul unei iesiri imediate a Greciei din uniunea monetara, iar acest lucru ar putea conduce la o imbunatatire de rating in urmatoarele doua saptamani.

'Ar putea sa se intample destul de rapid. Daca va exista un program solid, care in opinia noastra este capabil sa readuca economia pe crestere si va permite sistemului financiar sa inceapa sa lucreze din nou, atunci acesta este mai important decat sustenabilitatea datoriei pe termen mediu', a declarat Moritz Kraemer.

Acesta a precizat ca S&P este preocupat in prezent de capacitatea Guvernului grec de a trece acordul cu creditorii prin Parlament, fara pierderea majoritatii, in caz contrar urmand sa fie demis sau remaniat.

De asemenea, Moritz Kraemer a spus ca, desi negocierile dure din interiorul zonei euro cu privire la Grecia au afectat imaginea blocului comunitar, S&P nu va incepe sa ia in calcul in mod automat riscul ca orice tara membra ar putea iesi din zona euro.

'Nu cred ca trebuie sa luam in calcul, in mod sistematic, riscul unei reveniri la moneda nationala', a subliniat Moritz Kraemer.

ora 18:45 Premierul slovac: Grecii trebuie sa-si faca mai intai temele pentru ca imprumutul sa fie aprobat

Liderii zonei euro nu au decis asupra unui imprumut pentru Grecia, in cele 17 ore de negocieri incheiate luni dimineata ei stabilind doar un set de 'teme pentru acasa' pentru ca, dupa indeplinirea lor, Grecia sa recastige increderea creditorilor si partenerilor, a declarat premierul slovac Robert Fico, potrivit agentiei TASR.

'Daca Grecia va solicita cooperare financiara suplimentara, va trebui sa faca mai intai o serie de teme pentru acasa incredibil de radicale. Aceste sarcini sunt atat de radicale, incat as considera un mic miracol daca guvernul si parlamentul elene ar conveni sa le indeplineasca intr-un termen scurt', a subliniat Fico.

Conform premierului slovac, negocierile de la Bruxelles au fost dificile, iar la un moment dat a parut ca Grecia va iesi din uniunea monetara. Prim-ministrul grec Alexis Tsipras nu a vrut sa cedeze cu privire la doua subiecte aflate in disputa: participarea Fondului Monetar International la noul program de asistenta si infiintarea unui fond care sa supervizeze privatizarea unor active elene de 50 miliarde de euro.

In cele din urma insa, premierul grec si-a dat acordul asupra ambelor puncte. 'Sub presiunea si amenintarea a ceea ce s-ar intampla daca Grecia ar iesi din zona euro, si-a dat seama probabil ca mai importanta decat cariera lui politica este viata viitoare din Grecia', a comentat Robert Fico.

In opinia sa, in pofida acordului incheiat, o iesire a Greciei din zona euro este inca posibila. 'Problema nu a fost inca rezolvata. Se pot intampla in parlamentul grec evenimente care sa faca imposibila indeplinirea acestor masuri', a avertizat Fico, estimand ca grecii isi au acum soarta in propriile maini.

ora 17:40 Pozitia Germaniei a fost impartasita de alte state, da asigurari Berlinul

Acordul l-a care s-a ajuns luni cu Grecia, dupa negocieri indelungate si foarte dificile, a fost incheiat de toate statele membre ale zonei euro si nu doar de Germania, ale carei luari de pozitie sunt impartasite de alte tari, a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel la Berlin, potrivit AFP.

'Este un acord la care s-a ajuns dupa o munca dura, in 17 ore, de catre cei 19 membri ai zonei euro', a subliniat Steffen Seibert, in cursul unui briefing de presa.

El a insistat ca 'Germania nu s-a aflat singura niciun moment si in niciun fel' si ca au existat 'suficiente ocazii' de a fi auzite luarile de pozitie ale celorlalte state, 'poate mai mici'. 'Multe impartaseau luarile de pozitie germane', a subliniat Seibert.

Anuntul de luni dimineata referitor la un acord intre Grecia si creditori a fost urmat de critici la adresa Germaniei, acuzata ca a dorit sa impuna conditii extrem de drastice Atenei. Chiar si publicatia Der Spiegel a comparat, pe site-ul sau, cerintele impuse Atenei cu un 'catalog de cruzimi'.

'Ce exista in acest acord, punct cu punct, sunt masuri pe care si celelalte state europene le-au aplicat si care au dat rezultate bune. Nu este nimic exotic', a insistat purtatorul de cuvant german.

ora 17:00 CE mentine finantarea pentru bancile grecesti la 89 de miliarde de euro

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a decis luni sa mentina, nemodificat, la 89 de miliarde de euro, plafonul finantarii de urgenta destinata creditorilor eleni (ELA), a declarat pentru Reuters o sursa din interiorul BCE.

Bancile grecesti, care au fost inchise in ultimele doua saptamani, depind de fondurile oferite de Banca centrala cu aprobarea BCE pentru a putea ramane pe linia de plutire pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele saptamani.

Anterior, un oficial din Ministerul de Finante de la Atena a spus ca bancile grecesti vor ramane, deocamdata, inchise. in 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat inchiderea bancilor elene si impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital, limitand retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. Decretul privind vacanta bancara expira luni, 13 iulie. 'Vacanta bancara va fi prelungita', a declarat oficialul din Ministerul de Finante.

Liderii zonei euro au ajuns luni, in unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenta financiara de la creditorii internationali (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana), al treilea de acest fel in ultimii cinci ani, a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara Moody's a estimat recent ca, indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare, iar Banca Centrala Europeana va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate.

ora 16:00 Manuel Valls: Acordul pentru salvarea Greciei arata ca 'axa franco-germana este indestructibila'

Acordul pentru salvarea Greciei evidentiaza faptul ca 'axa franco-germana este indestructibila, chiar si in momentele de tensiune', iar echilibrul constructiei europene trece prin echilibrul relatiilor dintre aceste doua tari - este opinia exprimata de premierul francez Manuel Valls intr-un interviu acordat luni postului BFM TV, citat de agentia EFE.

'Europa si lumea au nevoie de stabilitatea acestor doua mari economii, acestor doua mari democratii', a adaugat Valls, criticandu-i apoi pe cei care sustin ca punctele de vedere diferite intre Paris si Berlin ar arata ca axa franco-germana nu functioneaza, iar decalajul dintre cele doua economii ar fi in crestere, el amintind ca si in interiorul coalitiei cancelarului Angela Merkel au existat divergente cu privire la pozitia de adoptat fata de Grecia. Dar, in opinia lui Valls, 'Merkel este constienta de riscurile economice si politice ale unei iesiri a Greciei din zona euro'.

El a apreciat de asemenea ca una dintre lectiile acestei crize este ca 'guvernanta economica si politica' reprezinta un punct slab al Uniunii Europene si va fi nevoie ca in lunile urmatoare sa se ia initiative in aceasta directie.

Cat despre optiunile grecilor, Valls considera ca acestia nu doresc deloc sa iasa din zona euro, iar prin votul de la referendumul de pe 5 iulie au intentionat sa dea premierului Alexis Tsipras un mandat de negociere cu creditorii internationali, dar si sa transmita un 'mesaj de orgoliu'.

ora 14.40 Implementarea acordului dintre Grecia si celelalte state din zona euro, convenit luni dimineata la Bruxelles, va fi o misiune care nu trebuie sa fie subestimata, a declarat premierul britanic David Cameron, citat de Reuters. "In mod clar, provocarea se va concentra acum pe implementare si nu cred ca (trebuie sa) subestimam amploarea acestei provocari. Suntem bucurosi ca s-a ajuns la acest acord, dar inca mai sunt multe de facut", a afirmat Cameron in fata presei.

ora 14.15 Kremlinul saluta orice fel de compromis capabil sa ajute Grecia si UE sa depaseasca impasul in care se afla in prezent, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit TASS.

In acelasi timp, Peskov a subliniat ca Rusia nu intentioneaza sa acorde asistenta financiara Greciei, dar ca este pregatita sa-si extinda cooperarea cu aceasta tara. 'Nu putem vorbi de un plan direct de a ajuta Grecia. Nu este necesar. Mai ales ca presedintele Vladimir Putin a spus personal ca Grecia nici nu a cerut ajutor Rusiei', a indicat acelasi purtator de cuvant al Kremlinului.

ora 13.50 Cotatia aurului a scazut cu aproape un procent, iar dolarul s-a apreciat in raport cu moneda euro, dupa ce liderii zonei euro au ajuns la un acord in privinta Greciei, la care se adauga semnalele potrivit carora Rezerva Federala americana este pe cale sa majoreze dobanda de referinta in acest an, transmite Reuters.

Pe piata spot din Londra, in jurul orei 9,54 GMT, uncia de aur era cotata la 1.155,54 dolari, cu 0,7% sub valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente. De asemenea, pe piata din SUA, uncia de aur cu livrare in luna august a scazut cu 0,3%, pana la 1.154 dolari.

ora 13.00 Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat acordul incheiat luni de liderii zonei euro si reprezentantii Greciei, transmit AP si BBC. FMI va fi implicat in acest acord, in ciuda opozitiei premierului elen Alexis Tsipras. Dupa ce actualul program de asistenta financiara va expira, la inceputul anului viitor, Grecia va solicita asistenta suplimentara. 'A fost o noapte grea, dar cred ca este un pas bun spre recastigarea increderii, vor exista si mai multi pasi, sunt sigura, care vor fi demonstrati prin implementarea reformelor convenite', a afirmat Christine Lagarde.

ora 11.50 Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca guvernul sau a purtat 'o batalie dura' timp de sase luni si a 'luptat pana la final pentru un acord care sa permita recuperarea tarii', informeaza EFE, conform Agerpres.

"Am avut de infruntat dileme dificile si a trebuit sa facem concesii dificile ca sa evitam punerea in aplicare a planurilor anumitor cercuri ultraconservatoare europene", a declarat Tsipras la incheierea summitului zonei euro la care, dupa 17 ore de discutii maraton, s-a ajuns la un acord unanim privind inceperea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistenta financiara de la creditorii internationali (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana) pentru Grecia.

Tsipras a aparat acordul la care s-a ajuns luni, a dat asigurari ca acesta va permite pastrarea 'stabilitatii financiare' si si-a manifestat speranta ca unele dintre masurile negociate vor ajuta la calmarea investitorilor. "Cred ca poporul recunoaste lupta dificila pe care am purtat-o si ca, de aceasta data, dificultatea masurilor (de reforma) va fi mai bine repartizata in interiorul societatii", a spus liderul stangii radicale.

"Am reusit sa obtinem restructurarea datoriei si o finantare sigura pe termen mediu", a subliniat Tsipras. In pofida tuturor concesiilor pe care a trebuit sa le faca guvernul elen, comparativ cu aspiratiile sale initiale si dupa ce s-a angajat din nou sa accepte 'tutela' institutiilor creditoare, Tsipras a promis ca va continua sa lupte 'pentru restabilirea suveranitatii nationale'. Acum, "trebuie sa luptam impotriva oligarhiei care a adus tara in situatia in care se afla acum", a spus Tsipras.

"Am evitat (...) strangularea financiara si prabusirea sistemului bancar', a mai spus Tsipras, citat de Reuters, in timp ce DPA citeaza o alta declaratie facuta de premierul elen, potrivit caruia acordul Greciei cu creditorii sai mentine tara in Uniunea Europeana. 'Inevitabil, masurile vor crea tendinte de recesiune, dar programul de crestere, restructurarea datoriei si finantarea pe urmatorii trei ani' inseamna ca 'Grexit-ul este de domeniul trecutului", a declarat premierul elen, citat de DPA.

ora 11.30 Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurari  ca acordul la care au ajuns liderii zonei euro are mai multe avantaje decat inconveniente si ca cerintele adresate autoritatilor de la Atena sunt similare celor formulate pentru Spania si Portugalia in schimbul programelor de asistenta financiara de care au beneficiat, informeaza EFE.

"Pot recomanda inceperea acestor negocieri (pentru un al treilea program de asistenta financiara de la creditorii internationali - Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana) in deplina cunostinta de cauza pentru ca avantajele sunt mai mari decat inconvenientele. (Acordul) este similar programelor negociate cu alte tari. (Premierii irlandez) Enda Kenny, (portughez) Passos Coelho si (spaniol) Mariano Rajoy au vorbit mult despre programele lor si au insistat asupra faptului ca (programul pentru Grecia) nu este deloc special, cu exceptia sumelor pe care le implica", a spus Merkel.

Potrivit DPA, cancelarul german a estimat ca Grecia va avea nevoie de un program de asistenta financiara cuprins intre 82 si 86 de miliarde de euro pe urmatorii trei ani. Merkel a adaugat ca circa 25 de miliarde de euro din cadrul acestui program vor fi folositi pentru recapitalizarea bancilor elene.

ora 11.20 Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite BBC, conform Agerpres. Dupa recapitalizarea bancilor, banii ramasi in Fondul de privatizare vor fi reinvestiti in Grecia de Guvernul de la Atena si vor fi folositi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autoritatile europene.

'Vrem sa folosim cele mai bune posibilitati pentru privatizare si sa obtinem cele mai bune venituri posibile din aceste active. Trebuie sa sprijinim programul, dupa ce, in ultimii ani, au fost probleme in implementarea programelor de asistenta financiara', a afirmat Angela Merkel.

Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat: 'Increderea a fost o problema cheie, am analizat reformele, datoria, necesitatile de finantare ale Greciei. Am reusit sa ajungem la un acord asupra tuturor acestor probleme pentru ca Grecia sa revina pe linia de plutire'.

ora 10.30 Soliditatea majoritatii guvernamentale din Grecia este sub semnul intrebarii si nimeni nu-i poate acuza pe parlamentarii care nu vor fi de acord cu termenii acordului cu creditorii internationali ai tarii, a declarat ministrul muncii grec Panos Skourletis, transmite Reuters, conform Agerpres.

"Chiar acum exista o problema cu majoritatea guvernamentala (in Parlament). Nu pot acuza pe nimeni care nu va spune 'da' acestui acord. Nu incercam sa facem sa arate mai bine acest acord si spunem clar: acest acord nu suntem noi", a adaugat oficialul grec.

Pe de alta parte, partidul de opozitie grec To Potami a anuntat ca nu va participa la un guvern de uniune nationala alaturi de Syriza, dar va sustine o solutie care este in interesul tarii. "Nu vizam un rol de partener guvernamental intr-un guvern condus de Syriza, dar ne exprimam disponibilitatea fata de premier de a gasi solutii in interesul tarii", a mentionat un oficial al formatiunii To Potami.

ora 10.15 Liderii europeni fac declaratii de presa.

Sinteza declaratiilor lui Donald Tusk:

"Am ajuns la acest acord. Se poate spune ca avem un "greekment". Sunt conditii care trebuie indeplinite si aprobate de parlamentele nationale, inainte de inceperea negocierilor. Acest acord ii permite Greciei sa revina pe calea europeana. Grecia trebuie sa-si recastige increderea partenerilor din zona euro. Zona Euro va lucra cu institutiile pentru discuta inainte in negocieri. Ministrii de finante vor discuta de urgenta cum sa ajute Grecia si cum sa finanteze Grecia."

Sinteza declaratiilor lui Jean-Claude Juncker:

"Suntem satisfacuti de rezultatul la care am ajuns. Comisia a insistat mereu sub problemele care sunt in Grecia si ce trebuie sa faca Grecia, sa faca reforme. Grecii sa nu uite ca trebuie sa obtina o crestere economica."

Sinteza declaratiilor presedintele Eurogrup:

"Inainte de a petrecere 17 ore in acest summit, am petrecut alte 14 ore in summitul zonei euro. Vrem reforme fiscale. Am putut sa ne punem de acord in privinta acestor probleme, pentru ca Grecia sa revina pe calea ei. Am pregatit rapoarte cu chestiunile discutate la summit. Vom gasi in acord ca unele probleme au fost scoase inainte, astfel incat Parlamentul grec sa se pronunte in privinta lor. Sunt acorduri concrete, unde problemele grecilor trebuie intarite: piata muncii, pensiile si alte probleme. Trebuie sa ne concentram asupra datoriei, sa stabilim un fond unde vor fi adunate aceste 'assets'-uri. Banii vor fi folositi pentru reducerea datoriei si recapitalizarea bancilor. Fondul va fi folosit pentru plata acestor rate de recapitalizare. 25 miliarde de euro vor fi folositi pentru recapitalizare.

Trebuie sa lucram atat la sustenabilitatea reformei, cat si la recastigarea locului de catre Grecia in zona euro. Procesul este acum de partea Greciei, iar ei trebuie sa voteze in privinta acestor prime lucruri pe care le-am stabilit. Dupa ce se va vota, vom avea o intalnire a ministrilor din zona euro. Parlamentale nationale sunt suverane, vor stabili singure cand vor vota. Vom avea o decizie oficiala a statelor din zona euro si a presedintelui ESM, lucru care va permite inceperea negocierilor oficiale. Dupa acest lucru, trebuie sa avem in vedere sustenabilitatea datoriei, dar acest lucru va dura cateva saptamani."

ora 10.00 Presedintele Consiliului European Donald Tusk scrie pe Twitter ca tarile din zona euro au ajuns "in unanimitate la un acord".

"SummitulEuro a ajuns in unanimitate la un acord. Toata lumea este gata sa mearga la programul ESM pentru Grecia, cu reforme serioase & suport financiar".

ora 09.50 Un purtator de cuvant al guvernului Ciprului pare sa confirme ca s-a ajuns la un acord in privinta situatiei Greciei.

El a scris pe Twitter: "Summitul #Eurozone pe cale sa ineapa .... pare ca avem o intelegere... #Europa merita niste stiri bune #Grecia".

ora 09.45 Premierul Belgiei, Charles Michel, a anuntat pe Twitter ca s-a ajuns la o intelegere in privinta Greciei. Deocamdata insa nu exista alte informatii!

ora 09.20 Ministrul finlandez de Finante scrie pe Twitter: "M-am trezit dupa un somn bun si am aflat ca #EUCO inca nu s-a terminat. Toate simpatia mea participantilor, din sala si din afara salii" (de sedinta, n.red).

ora 09.00 Agerpres: Grecia si partenerii sai din zona euro nu s-au inteles luni in privinta conditiilor programului de asistenta financiara, Atena declarandu-se impotriva rolului pe care ar trebui sa il aiba Fondul Monetar International si a propunerilor de infiintare a unui fond privat care sa detina activele elene inaintea privatizarii, a declarat, pentru Reuters, un oficial guvernamental elen care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

ora 08.50 The Guardian: Presedintele lituanian, Dalia Grybauskaitė, a urmat exemplul presedintelui sloven si a parasit summitul. Conform CNBC, jurnalistii au intrebat daca s-a ajuns la o intelegere. "Aproape. Aproape." a fost raspunsul.

ora 08.30 The Guardian: Premierul sloven Miro Cerar a iesit de la discutii, insa va fi reprezentat la summit de premierul olandez Mark Rutte. El a scris pe Twitter ca "a ramas o singura problema". Nu se stie exact despre ce este vorba, dar daca zvonurile anterioare sunt corecte, si anume ca Tsipras NU ar fi reusit sa indeparteze prezenta FMI de la viitorul acord de imprumut, atunci ultima problema ramasa este cea a privatizarilor.

ora 08.20 The Guardian: Olaf Gersemann, jurnalist la publicatiile germane Die Welt & Welt am Sonntag citeaza surse personale si afirma ca Tsipras nu a reusit sa elimine supervizarea FMI din planul de salvare a Greciei. Acesta era unul dintre cele doua mari probleme ale lui Alexis Tsipras.

Iata care este situatia Greciei, dupa negocierile dure de la Bruxelles, de duminica, 12 iulie, conform CNN:

1) Liderii celor 19 tari din zona euro au discutat la primele ore ale zilei de luni, 13 iulie, incercand sa ajunga la un acord pentru incheierea unei noi intelegeri de tip bailout pentru Grecia. Discutiile de duminica s-au intins pana dupa miezul noptii, marcand astfel implinirea a 3 zile de discutii diplomatice dure pentru mentinerea Greciei in Zona Euro.

2) Un document "scapat" jurnalistilor de catre oficialii europeni din finante arata ca Grecia are nevoie de 96 de miliarde de euro pentru urmatorii 3 ani. Documentul spune ca Grecia trebuie sa faca schimbari mari in sistemul sau de pensii, in domeniul energiei, al muncii si al pietelor de desfacere a produselor, in timp ce va pune la punct un program de privatizare.

3) Discutiile din weekend au fost organizate dupa ce Parlamentul grec a votat sustinerea unor noi reforme economice - un pas important in obtinerea unui nou acord de imprumut (bailout).

4) Exista insa cateva obstacole de trecut. Guvernul grec "s-a fofilat" de atatea ori pana acum, in ultimele saptamani, incat oficialii europeni spun ca nu mai au incredere si cer dovezi clare ca Grecia se va tine de promisiuni. Apoi, mai exista problema datoriei: vor fi oare de acord creditorii Greciei sa o lase "mai moale" cu conditiile impuse guvernului de la Atena?

5) Grecia, care a ramas practic fara bani cash, este disperata dupa obtinerea unui nou imprumut. Bancile sale sunt deja inchise de 2 saptamani.

6) Grecia mai are si alte datorii de achitat, ale caror termene se apropie repede. Urmatoarea mare datoie este catre Banca Centrala Europeana, pe 20 iulie 2015.

7) Daca nu se ajunge la nicio intelegere, Grecia ar putea fi fortata sa abandoneze euro si sa isi lanseze propria moneda. Iar introducerea unei noi monede, care va fi mai slaba, va dura ceva vreme. Insa intr-un final, dupa o perioada dureroasa, o noua drahma ar putea ajuta economia Greciei, relansand domenii precum turismul si afacerile navale.

Va ceda Atena in fata presiunilor creditorilor internationali?

Atenei i se cer in continuare masuri draconice, trecerea prin Parlament, in urmatoarele zile, a reformelor dure la care s-a angajat, inclusiv in privinta taxelor si a pensiilor. De asemenea, se discuta ca anumite proiecte de lege ar trebui sa primeasca girul creditorilor internationali.

Richard Quest, corespondent CNN: "Am aflat noi detalii, noi propuneri care sunt pe masa negocierilor. Grecia ar avea nevoie de un plan de asistenta finaciara de - atentie la acest numar - 96 de miliarde de dolari (86 miliarde de euro). 7 miliarde trebuie platite inainte de 20 iulie catre Banca Centrala Europeana si FMI."

Dar, cel mai controversat scenariu...

Richard Quest, corespondent CNN: "Daca nu ajung la un acord, atunci ar trebui negociat rapid un "time out" din Zona Euro. Acesta este asa-numitul "Grexit" temporar."

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "Un document care contine clar optiunea unui Grexit temporar..."

Optiunea Grexitului temporar figura, initial, in proiectul "foii de parcurs", asa cum a fost conceput de ministrii de finante, dupa un alt maraton de dezbateri. Dar, in variantele ulterioare a fost eliminata. In documentul obtinut de presa erau si alte propuneri care ar fi facut pilula amara pentru guvernul Tsipras. Iar unele pareau formulate astfel incat sa fie umilitoare pentru Tispras si partidul sau, Syriza, dupa cum aprecia un oficial, sub rezerva anonimatului.

Oricum, Greciei i se cere sa treaca prin Parlament, in cateva zile, toate reformele dure la care s-a angajat, inclusiv cele in privinta taxelor si pensiilor. De asemenea, la Bruxelles s-a discutat despre posibilul transfer al unor active grecesti de 50 de miliarde de euro intr-un fond extern, in vederea privatizarii.

Matt Kaminski, comentator politic: "Cred ca lucrurile sunt foarte clare. Creditorii au argumentat duritatea acestor negocieri prin faptul ca n-a mai ramas urma de incredere intre "cei 18", cei carora li se cer bani cu imprumut, si Grecia."

In plus...

Matt Kaminski, comentator politic: "Merkel si Schauble trebuie sa se intoarca cu acest acord inapoi la Berlin si sa-l supuna spre aprobare Bundestagului, care este foarte sceptic. Mai sunt si alte tari din Zona Euro, care nu vor sa mai imprumute Grecia..."

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "E multa rezistenta in Finlanda, sunt multe intrebari in Slovacia... Asa ca nu e simplu, dar cred ca e posibil sa se gaseasca un compromis."

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Eurogrupul pune conditii mai dure pentru salvarea elenilor. Care este noua lista de cerinte pentru Atena
Eurogrupul pune conditii mai dure pentru salvarea elenilor. Care este noua lista de cerinte pentru Atena

Ministrii de Finante din zona euro au redactat duminica o lista de conditii suplimentare ce trebuie sa fie indeplinite de guvernul grec pentru a putea incepe negocierile pentru cel de al treilea program de asistenta financiara.

Liderii europeni cer Atenei si mai multe masuri de austeritate. Grecii: Planul Eurogrupului e
Liderii europeni cer Atenei si mai multe masuri de austeritate. Grecii: Planul Eurogrupului e "foarte prost", e un "santaj"

Ministrii de finante din zona euro au transmis duminica sefilor de stat un document care mentioneaza optiunea unei "iesiri temporare din zona euro” a Greciei, careia, in schimbul unui eventual ajutor, i se pun anumite conditiii.

Grecia a impartit Eurogrupul. Dupa 10 ore de negocieri intense, ministrii de finante NU au reusit sa ajunga la un acord
Grecia a impartit Eurogrupul. Dupa 10 ore de negocieri intense, ministrii de finante NU au reusit sa ajunga la un acord

LIVE UPDATE| Dupa mai bine de zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro care au analizat pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras nu au ajuns la o intelegere.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.