Salarii uriase, votate pe banda in administratiile locale. Cat castiga un angajat cu program de dimineata pana la ora 11:00
Este agitatie mare in administratiile locale. In aceste zile se voteaza, la foc continuu, mariri consistente de salarii. Asta pentru ca legea le permite acum autoritatilor locale sa decida singure cat o sa castige fiecare angajat.
Cu o singura limitare: functionarii nu pot lua mai mult decat seful institutiei.
Ca sa va faceti o idee, un presedinte de Consiliu Judetean, de pilda, are un salariu brut de 13.000 de lei. Asadar, directorii vor incasa intre 9.000 si 11.000 de lei, iar sefii de servicii in jur 7.000 de lei.
Consiliul judetean Brasov a marit salariile cu 50 de procente dintr-un foc, dar cere in schimb munca pe branci. O vizita la ora 13.00, la Serviciul Judetean pentru Protectia Plantelor demonstreaza cum stau lucrurile.
In sediul central se afla doi dintre cei 13 angajati: magazionera care are in grija uneltele si materialele, nu multe, cam cate gasesti intr-o gospodarie instarita de la tara - si consiliera, care are si atributii de casiera.
Serviciul se ocupa cu deratizarea, dezinsectia, combaterea daunatorilor si toaletarea spatiilor verzi ale institutiilor publice.
Patru muncitori sunt angajati sa faca efectiv treaba. Miercuri, supravegheati de inginer, au muncit toti sa taie iarba de la punctul de lucru din Prejmer, o palma de pamant.
Reporter: Cam multe buruieni aici in spate!
Inginer: La care va referiti?
Reporter: Uite la astea de pe langa gard!
Inginer: Pai astea nu le poate taia, nu stiu daca ati vazut un trimmer.
Reporter: Pai le taiem altfel, nu?
Inginer: Pai n-avem nici coasa macar.
Angajatii se bucura cand ploua, pentru ca nu prea au ce sa faca.
Reporter: Unde ati lucrat astazi?
Muncitor: P-aicea in curte, carat, mai reparam si noi cate ceva pe la gard.
Reporter: Ieri unde ati lucrat?
Muncitor: Ieri a fost ploaie! Ieri am fost la sediu la Brasov. Am stat, am facut pe acolo, am reparat la scule.
Conform regulamentului, Serviciul pentru Protectia Plantelor ar mai trebui sa faca ordine pe langa sosele, pe langa liniile ferate, prin parcuri.
Reporter: Deci treaba aveti!
Ioan Ghigheci, inginer: “Pai ar trebui sa avem, dar nu avem, pentru ca nu ni se dau lucrarile care ar trebui sa ni se dea noua pentru ca se cauta privatii. Noi suntem de stat!"
In orasul Urlati, in Prahova, salariile au fost stabilite inca din prima saptamana a lunii iulie. Contabilul Clubului Sportiv local castiga acum 4.000 de lei brut, la fel ca si managerul Casei de Cultura. N-ar fi rau, daca institutia ar avea activitate, insa sediul este in renovare de doi ani. Directorul si-a luat concediu pentru ca vara nici oamenilor nu le arde de cultura. Bibliotecarul din Urlati, cu un salariu de 4.500 de lei, si-a gasit ceva de lucru, deoarece si bibiloteca sta inchisa de 2 ani.
Cristian Bata, bibliotecar: “Imi ajut si colegele la ajutorul social, fac anchete pe teren, la cele mai nevoiase familii, tot ce e de facut, ce inseamna asistenta sociala.”
Acest domn ar trebui sa mature strazile din Urlati. Este muncitor necalificat la primarie, cu salariul cel mai mic – 2.000 de lei. Poate si de aceea si-a facut program special.
Reporter: Acum sunteti in timpul serviciului?
Vasile Marica, muncitor necalificat: “Da, am iesit, lucrez dimineata.
Reporter: Pai iesiti la cat? Ca e 11.00?
Vasile Marica, muncitor necalificat: 8 ore lucrez.
Reporter: Pai si ati lucrat 8 ore deja?
Vasile Marica, muncitor necalificat: Da.
Sefii sustin insa ca oamenii sunt acum motivati sa munceasca mai cu spor.
La Consiliul Judetean Prahova lucreaza 685 de oameni, iar fondul de salarii a crescut cu 45%, adica jumatate de milion de lei.
Fabioara Ionescu, CJ Prahova: “Banii au fost bugetati la inceputul anului. Nu poti sa tii un functionar public la un nivel de salariu minim.”
De una dintre cele mai mari cresteri de salariu din tara va beneficia primarul din Bistrita, Ovidiu Cretu. Acesta va primi cu 64% mai mult. Practic, salariul brut va ajunge la 13.500 de lei.
Florin Citu, senator PNL: "Legea Salarizarii Unitare permite sa se creasca salariile fara vreo legatura cu performanta. Cand tu imparti, iti faci parte. Si cea mai mare parte ti-o dai tie si prietenilor tai si nu ramane nimic pentru ceilalti. Nu mai vorbim nimic despre investitii. Discutam numai de salarii, iar investitiile au fost taiate, nu ignorate.”
Edilii sustin ca banii alocati din bugetul local nu vor afecta investitiile.