Primii cartofi noi romanesti au ajuns in piete cu o luna mai devreme. Tehnologia folosita in premiera de fermieri

Ultimul update: Luni 22 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Vineri 19 Mai 2017 19:01
Categorie: Financiar

Primii cartofi timpurii, crescuti in pamant romanesc, au aparut in piete.

Ca sa poata invinge concurenta din import, fermierii au facut tot ce le-a stat in putinta si au scos prima productie cu o luna mai devreme decat de obicei. Producatorii lauda si calitatea cartofilor si spun ca nu au folosit chimicale ca sa le forteze cresterea.

La Calarasi, in judetul Dolj, Costel Gaulea cultiva in pamant ninipos cartofi albi din soiul Carrera. In primavara, ca sa nu sufere de frig, tuberculii au fost tinuti in solarii iar din acest motiv s-au dezvoltat mai repede fara sa primeasca ingrasaminte chimice.

Costel Gaulea, fermier: "Tehnologia este noua in Romania, noi am lucrat in afara, am vazut ce este afara si am adus aceeasi tehnologie ca afara, pamantul nostru ne ajuta foarte mult."

Fermierii din Calarasi vand kilogramul de cartofi cu un leu.
Primii cartofi romanesti aparuti in acest an ajung insa in piata la un pret dublu.

Fermierii sunt incurajati sa creasca bivoli. Suma pe care Ministerul Agriculturii o acorda pentru fiecare exemplar

Iulica Capatana, fermier: "Fata de anul trecut, cand era 1 leu 40 - 1 leu 50, acum foarte prost. Nu o sa ne scoatem nici investitia."

Vergica Sovaila, primar Calarasi: "50 de oameni au facut contracte cu superermarketurile din tara si joi noaptea s-au dus primele TIR-uri care au plecat in tara. Am intrat pe piata interna. Speram sa devenim un brand cu cartoful."

Desi in Romania sunt cultivate cu cartofi peste 150 de mii de hectare iar productia ar fi suficienta pentru consumul de la noi, pe piata se gasesc cantitati mari de cartofi aduse din Uniunea Europeana. Importam cartofi din Olanda, Polonia, Germania, Franta si Spania.

Mai ieftini decat cei romanesti, acestia sunt de multe ori de calitata inferioara. De exemplu, cartofii mari, de peste 10 centimetri diametru, care ajung pe piata romaneasca nu sunt permisi la consum in tarile vestice si sunt considerati furajeri.

Cristian Dumitra, specialist in gastronomie: "Cartofii nostri romanesti sunt mai buni decat cei din strainatate pentru ca nu au atatea chimicale, in plus sunt mai saraci in amidon si ajuta."

Intr-un an, un roman mananca in medie 90 de kilograme de cartofi si suntem pe locul patru in Europa la consum.

Dragnea vrea ca agricultorii care vand rosii romanesti sa poarte sort cu cod de bare. Producatorii ii cer insa altceva

Dragnea vrea ca agricultorii care vand rosii romanesti sa poarte sort cu cod de bare. Producatorii ii cer insa altceva

ziare.com

Formularul 600: Calculatorul care îți arată cât ai de plată

Ce se ascunde în spatele reducerilor de 50% la haine. Diferența dintre România și Occident

Veste bună pentru turiști. Comisioanele nu mai pot fi oprite de pe card, fără acord

Studenții universităților din Cluj atrag în oraș sute de milioane de euro anual

Persoanele fizice vor putea cere bani de la stat pentru mașini și modernizarea caselor

Încă un simbol al industriei românești, cu o tradiție de peste 100 de ani, intră în insolvență

Declaratia 600, ANAF

Cine trebuie să depună Declarația 600 la ANAF, până pe 31 ianuarie. Venituri luate în calcul

UNTRR: Rovinieta s-ar putea scumpi cu 200% pentru unele autovehiculele

Leul se apreciază ușor, dar rămâne la una dintre cele mai scăzute valori din istorie în raport cu euro

Cele mai mari zece economii ale lumii. O singură țară deține un sfert din avuția planetei

Ce salarii vor mai crește în perioada următoare la stat

Casele se vor ieftini în următorii 2 ani, anunță experții