Prețul untului s-a dublat în România și urmează noi scumpiri. Cauzele crizei

unt

V-aţi uitat de două ori la preţul unui pachet de unt, convinşi că este prea mare ca să fie real? Nu e nici o greşeală, pentru că şi România este lovită din plin de aşa-zisa criză a untului din Europa.

În timp ce francezii se vaită că rafturile din magazine sunt goale, la noi preţul s-a dublat în ultimele săptămâni. Iar până la Crăciun, untul s-ar putea scumpi şi mai mult.

”S-a scumpit mult. Să mă uit la cel pe care îl cumpăr de obicei. Da, s-a scumpit cu câţiva lei, unele s-au şi dublat aşa ne bucurăm, că se dublează, se triplează. Mâncăm mai puţin gras”, spune o clientă.

Dincolo de ironiile amare, românii pentru care fiecare leu contează au fost şocaţi să vadă cum preţul untului a crescut peste noapte cât într-un an. Deşi în Europa preţul a explodat în august, efectul a ajuns la noi abia acum.

Pentru un pachet de unt, plăteam echivalentul a 7 franzele. Dar asta se întâmpla până acum vreo 3 săptămâni, când preţurile au luat-o complet razna. În acest moment, pentru acelaşi pachet de 200 de grame şi 80% grăsime, achităm cât pentru 13 pâini.

Citește și
cozi iphone
S-au pus la coadă pentru noul iPhone X cu o seară înainte. Prețul nu i-a descurajat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Şi nici măcar apropiatul post al Crăciunului s-ar putea să NU aducă preţuri decente de sărbători, când orice gospodină caută unt pentru prăjituri.

Iar untul face parte din multe reţete de prăjituri şi produse de patiserie, aşa că şi acestea se vor scumpi.

În Franţa şi Germania, mari producători de unt, criza a golit magazinele. Comercianții nu vor să dea mai mult ca să-l aducă la vânzare.

Iar asta s-ar fi întâmplat până când pe piaţa din Europa au venit cu oferte inclusiv Statele Unite şi Canada. La bursă, preţul unui kilogram de unt care urcase de la 3 la 7 euro, a scăzut puţin ajungând la 5. Patronatele din industria laptelui spun că vor sesiza Consiliul Concurenţei dacă aceasta reducere, chiar şi parţială, nu se va resimţi şi în preţurile din România.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Preţurile petrolului au urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani
Preţurile petrolului au urcat la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani

Preţurile petrolului au urcat luni la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani, creşterea fiind alimentată de o serie de evenimente care au debutat cu arestările unor foşti şi actuali de rang înalt din Arabia Saudită, suspectaţi de corupţie.

S-au pus la coadă pentru noul iPhone X cu o seară înainte. Prețul nu i-a descurajat
S-au pus la coadă pentru noul iPhone X cu o seară înainte. Prețul nu i-a descurajat

Noul model iPhone a pus la-ncercare răbdarea fanilor. Mii de oameni au stat la cozi uriașe în fața magazinelor unde au fost puse în vânzare telefoanele.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.