DRAMA muncitorilor chinezi care asambleaza iPad: copii de 13 ani lucreaza 16 ore/zi, 70 de centi/ora

Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2012 00:58
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2012 10:59
Categorie: Financiar
China

"Toti iubim produsele Apple, chiar daca le si uram in acelasi timp. Insa, cand e vorba despre politicile Apple, le mai iubim? Cum sunt facute aceste produse si, mai ales, cine le construieste?"

Acestea sunt intrebarile celor de la Business Insider, in urma unei investigatii realizate de catre jurnalistii emisiunii This American Life, care au cercetat tot ceea ce tine de constructia produselor Apple. Raspunsurile pe care le-au aflat sunt cel putin surprinzatoare, daca nu... infricosatoare: copiii de 13 ani lucreaza 16 ore pe zi pentru a construi produse Apple.

Orasul chinez Shenzhen este locul unde sunt facute cele mai multe dintre iPod-uri, iPad-uri si iPhone-uri. In urma cu 30 de ani, Shenzhen era un sat mic asezat langa un rau. Acum este un oras cu 13 milioane de oameni, mai mare ca New York-ul. Foxconn, una dintre companiile producatoare, are o fabrica in Shenzhen, unde muncesc 430.000 de oameni. In aceasta fabrica exista aproximativ 20 de cantine, iar fiecare dintre acestea servesc 10.000 de oameni.

Unul dintre angajatii Foxconn care a fost intervievat de Mike Daisy (in afara fabricii, care este pazita de oameni inarmati) a fost o fetita de 13 ani. Ea lustruieste ecranele a mii de iPhone-uri in fiecare zi. Copilul a povestit ca Foxconn nu este interesata de varsta muncitorilor. Exista, ce-i drept, controale la fabrica, periodice, insa conducerea stie de fiecare data cand sunt organizate, astfel ca reuseste sa-i inlocuiasca la timp pe minori cu persoane apte de munca.

In primele doua ore petrecute langa fabrica, Mike Daisy a intalnit "muncitori" care spuneau ca au 12, 13 si 14 ani, alaturi de altii care erau mult mai in varsta. Jurnalistii americani estimeaza ca aproximativ 5% dintre angajati nu au varsta corespunzatoare pentru a munci. Cat despre compania Apple, Daisy este de parere ca sefii acestui companii (celebri pentru obsesia detaliilor) cunosc aceste "amanunte". Iar daca nu le stiu... este pentru ca NU vor sa le stie.

Daisy a vizitat si alte fabrici din Shenzhen, sub pretextul ca ar fi un potential client, si a descoperit ca cele mai multe dintre spatiile de lucru sunt de fapt niste camere umplute la refuz cu cate 20.000 - 30.000 de oameni, fiecare. Aceste camere sunt foarte linistite. Nu exista masinarii si nimeni nu vorbeste. "Cand mana de lucru costa atat de putin nu mai are rost sa mai instalezi aparatura", spun jurnalistii.

O ora de munca in China are 60 de minute, spre deosebire de America, unde aceasta ora include pauze pentru Facebook, toaleta, convorbiri la telefon si discutii cu colegii. Ziua oficiala de munca in China este de 8 ore, insa se poate prelungi legal la 12 ore. In general, aceste "prelungiri" ajung la 14-16 ore, in special atunci cand un cererea pentru un gadget este foarte mare.

Alte concluzii despre munca din China

-► Liniile de asamblare lucreaza cu o rapiditate influentata de modul de lucru al muncitorilor, astfel ca toata lumea este supravegheata cu camere de luat vederi.

-► Angajatii au camine de cazare, unde se afla niste camere de ciment cu cate 15 paturi, in care un american de statura medie nu ar incapea.

-► Sindicatele sunt interzise in China. Oricine este prins ca incearca sa formeze un sindicat este trimis la inchisoare.

-► Un grup de muncitori a povestit despre "hexane", o substanta de curatare a ecranelor iPhone, care se evapora mult mai rapid decat altele, ceea ce permite ca linia de productie sa mearga mai repede. Hexane este o neuro-toxina. Mainile muncitorilor care au povestit despre aceasta substanta tremurau in mod necontrolat.

-► Un fost angajat care a cerut sefilor sa-i plateasca orele suplimentare a fost trecut pe "lista neagra" a companiilor. Acest lucru inseamna ca nicio firma nu il va mai angaja, pentru ca are antecedente de "nesupunere".

Un barbat s-a ranit la o mana in timp ce lucra la o presa metalica pentru Foxconn. Compania nu i-a acordat niciun sprijin medical. Dupa ce s-a vindecat, omul a constatat ca nu mai poate munci cu acea mana. Foxconn l-a concediat. Din fericire, el a reusit sa-si gaseasca de munca la o fabrica de prelucrare a lemnului, unde orele de munca sunt mult mai satisfacatoare - a spus el - "numai" 70 de ore pe saptamana.

Acest barbat a fost angajat la Foxconn in productia carcaselor de metal pentru iPad. Dupa ce Mike Daisy i-a aratat un iPad, fostul angajat a fost extrem de uimit de aparatul "magic". Nu mai vazuse niciodata pana atunci un iPad.

In ciuda acestor evidente infioratoare, aparitia fabricilor in Shenzhen a fost o adevarata "mana cereasca" pentru chinezii de acolo. Economistul liberal Paul Krugman afirma acest lucru si la fel sustine si cel care semneaza in paginile New York Times, Nicholas Kristof. Rudele sotiei lui Kristof sunt chiar dintr-un sat din apropiere de Shenzhen, asa ca stie ce vorbeste. Aceste fabrici, cu toate relele lor, sunt mult "mai bune" decat plantatiile de orez.

Asa ca, daca nu ar fi existat companii precum Foxconn, muncitorii chinezi ar castiga 50$ pe luna la o orezarie, in loc de aproximativ 250$ pe luna. In 2010, venitul muncitorilor a crescut, ajungand la 298$ pe luna, sau 10$ pe zi, sau mai putin de 1$ pe ora.

Unda de soc vine din Asia. Anuntul care sperie marile economii ale lumii

Unda de soc vine din Asia. Anuntul care sperie marile economii ale lumii

FULLSCREEN
DRAMA muncitorilor chinezi care asambleaza iPad: copii de 13 ani lucreaza 16 ore/zi, 70 de centi/ora
  • /

Sursa: Business Insider

pompe carburanti

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele

Anul în care programul ”Prima Casă” ar urma să dispară

România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid

afine

Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane

UE vrea să obțină bani de la giganții IT americani. Planul susținut și de România

Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale

Supraacciza a scumpit cu 13 bani/ l carburanții. Avertismentul transportatorilor: ”Cresc toate prețurile”

BNR vrea să limiteze creditele pentru populaţie. Ce măsuri ar putea introduce

Londra anunță un posibil acord cu UE. Cum vor circula și cum vor munci europenii în Regat, după Brexit