Ibrahim Bakraoui, arestat in Turcia in 2015. Autoritatile turce ar fi avertizat Belgia de legaturile teroristului cu Siria

Ibrahim El Bakraoui

Se aduna critici legate de eficienta serviciilor de securitate belgiene, dupa teribilele atentate de la Bruxelles. Cel putin 31 de persoane au murit si alti 300 de oameni au fost raniti. Intre ei se afla si patru romani.

Presedintele turc a declarat ca unul dintre atacatori a fost arestat in Turcia sub suspiciuni de terorism, dupa care a fost expulzat in Olanda si apoi eliberat de belgieni. Iar o publicatia israeliana informeaza ca serviciile de securitate belgiene avea informatii detaliate despre noi atacuri planuite la Bruxelles. Pe de alta parte, Statele Unite si-au avertizat cetatenii in legatura cu riscul unor noi atentate pe teritoriul Europei.

Autoritatile ii cauta pe suspecti, inclusiv pe cel care apare alaturi de doi teroristi kamikaze, in imaginea filmata de o camera de supraveghere de pe aeroportul Zaventem. Asta desi presa belgiana s-a grabit sa-i anunte fara temei capturarea.

O fotografie cu cei trei suspecti a fost difuzata. Din acest "trio" de suspecti fac parte Ibrahim Bakraoui si Najim Laachraoui, pe care presa belgiana il daduse initial drept teroristul care ar fi fugit teafar.

Citește și
atentate Bruxelles
Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300: "Au arsuri grave si au suferit rani ca de razboi"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Al doilea frate Bakraoui, Khalid, este teroristul care s-a aruncat in aer la metrou, potrivit The Guardian.

Asta inseamna ca autoritatile sunt pe urma celui de-al treilea terorist de la aeroport, barbatul imbracat in alb, care ramane in continuare NEIDENTIFICAT in mod oficial.

El a lasat in urma o geanta de mari dimensiuni, care continea incarcatura exploziva cea mai importanta. Din fericire, in aceasta explozie nimeni n-a fost ranit, gratie profesionalismului cu care au intervenit genistii.

Fratii Bakraoui erau cunoscuti de politie pentru furturi si talharii, nu si pentru terorism. Dar mass-media afirma ca ar fi avut legaturi cu suspectul-cheie al atentatelor de la Prais, Salah Abdeslam, arestatat acum cateva zile dupa patru luni de cautari.

Najim Laachraoui este considerat unul din "artificierii" Statului Islamic. Bruxellez cu origini marocane, barbatul in varsta de 24 de ani era considerat expertul in explozibili al celulei de teroristi si ar fi furnizat bombele folosite in capitala Frantei. In septembrie anul trecut, trecea frontierea austro-ungara sub un nume fals si era in compania lui Salah Abdeslam, teroristul de la Paris, capturat cu cinci zile in urma.

"Un sofer de taxi s-a prezentat la politie si a declarat ca a luat trei persoane de la o adresa din cartierul Schaerbeek". Indicatiile taximetristului - caruia pasagerii suspiciosi i-ar fi cerut sa nu se atinga de bagajele lor - au dus la o masiva operatiune antiterorista la Schaerbeek, o suburbie a Bruxellesului, care a durat pana spre dimineata. In urma perchezitiilor, au fost gasite.

15 kilograme de exploziv, 150 de litri de acetona, 30 de litri de apa oxigenata, detonatoare, un geamantan plin cu cuie, si alte materiale pentru confectionarea explozivilor.

Intr-o pubela de pe aceeasi strada a fost gasit un computer in care era si testamentul lui Ibrahim Bakraoui, in care spune ca nu mai stie ce sa faca, este cautat peste tot si risca sa sfarseasca intr-o celula.

Sumarul evenimentelor:

Erdogan: "Autoritatile belgiene au hotarat sa il elibereze, desi am avertizat ca individul este combatant terorist"
Najim Laachraoui, "artificierul" Statului Islamic, identificat cel de-al doilea atentator sinucigas de la aeroport
Aeroportul Zavantem ramane inchis pana vineri, cel putin
Khalid El Bakraoui era cautat prin Interpol
Politia a gasit testamentul lui Ibrahim El Bakraoui, cel care s-a detonat la aeroport
Procuror - Al treilea suspect este inca liber
Suspectii ar fi mers la aeroport cu trei masini
Fratii Khalid si Ibrahim El Bakraoui figurau in dosarele politiei pentru furturi si talharii

UPDATE 21:08 Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sustine ca unul dintre teroristii care au pus la cale atentatele din Belgia a fost arestat in Turcia in iunie 2015 si extradat apoi in Olanda. El a mai adaugat si ca Belgia a ignorat avertismentele Turciei cum ca barbatul ar fi fost un cunoscut militant al Statului Islamic. Informatia a fost facuta publica de Recep Tayyp Erdogan la intalnirea de la Ankara cu presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei : "Unul dintre atacatorii de la Bruxelles a fost arestat la Gaziantep, in iunie 2015, si a fost expulzat. Am trimis ambasadei belgiene o nota informativa. Dar autoritatile belgiene au hotarat sa il elibereze, desi am avertizat ca individul este combatant terorist. Belgienii au spus ca ei nu au gasit legaturi cu terorismul. Chiar si Olanda este implicata in asta, intrucat, la solicitarea individului, l-am expulzat in aceasta tara."

Un reporter The Guardian din Orientul Mijlociu explica situatia mai pe larg: Bakraoui a ajuns in Antalya in iunie 2015 si a fost retinut o saptamana mai tarziu in orasul turc Gaziantep, de catre fortele de securitate turce. El a fost identificat atunci ca un potential luptator strain care isi dorea sa ajunga in Siria.

In acel moment, autoritatile turce sustin ca au informat Belgia cu privire la arestarea barbatului, in data de 14 iulie 2015. Ca raspuns, autoritatile de la Bruxelles au spus ca Bakraoui a fost arestat in Belgia, insa a fost eliberat din lipsa de dovezi care sa-l lege de grupari teroriste. Turcia ar fi avertizat inca o data Belgia de faptul ca barbatul avea legaturi cu Siria.

Cu toate acestea, mai sustin autoritatile turce, Bakraoui a fost deportat in Olanda, la cererea sa, si a fost liber sa circule in toata zona UE, din moment ce Belgia nu i-a cerut extradarea.

UPDATE 20:10 Aeroportul Zavantem va ramane inchis pana pe 25 martie inclusiv, au anuntat pe Twitter oficialii belgieni.

UPDATE 19:53 Cel de-al doilea atentator sinucigas de pe aeroportul international din Bruxelles a fost Najim Laachraoui, dat deja in urmarire in legatura cu atacurile teroriste din noiembrie de la Paris, anunta miercuri cotidianul belgian De Standaard, citand o sursa care si-a pastrat anonimatul, transmite Reuters.

Procuratura a confirmat anterior ca individul arestat in cursul diminetii in cartierul bruxellez Anderlecht NU este Najim Laachraoui, asa cum informasera publicatia La Derniere Heure si postul RTL Info.

UPDATE 18:00 Khalid El Bakraoui, unul dintre cei doi frati care s-au detonat in aeroportul Zaventen, era cautat de catre autoritatile belgiene prin Interpol, anunta New York Times. Interpolul emisese o "alerta rosie" impotriva barbatului, pentru terorism.

In descrierea de pe site-ul Interpolului, apar mai multe date de identificare ale barbatului: acesta are 27 de ani, este nascut in data de 12.01.1989 si vorbeste doua limbi: araba si franceza.

Anchetatorii belgieni au obtinut informatii pretioase de la un sofer de taxi; el spune ca a dus trei indivizi suspiciosi la aeroportul Zaventen - care i-au cerut imperios sa nu le atinga bagajele. Taximetristul i-a directionat pe politisti spre cartierul de unde i-a luat si astfel Schaerbeek, o suburbie a Bruxellesului, a devenit tinta unei masive operatiuni antiteroriste, care a durat paba spre dimineata. Au gasit o bomba cu cuie, produse chimic din care se putea face un amestec exploziv, dar si un steag al Statului Islamic.

UPDATE 14:35 Ibrahim El Bakraoui, unul din cei doi atentatori kamikaze care s-au detonat marti pe aeroportul international din Bruxelles, a abandonat intr-o pubela un calculator in care anchetatorii au gasit un fisier continand testamentul sau, a declarat procurorul federal Frédéric Van Leeuw.

In testament, Ibrahim El Bakraoui a scris ca "nu mai stia ce sa faca" pentru ca era "cautat peste tot". De asemenea, el a scris ca nu vrea sa fie intr-o celula vecina cu Salah Abdeslam.

Calculatorul a fost gasit intr-o pubela pe o strada din cartierul bruxellez Schaerbeek, unde politia a intreprins o serie de perchezitii marti.

La perchezitii au fost descoperite "15 kg de explozibili de tip TATP, 150 de litri de acetona, 30 de litri de apa oxigenata, detonatori, o valiza umpluta cu cuie si suruburi, precum si material destinat producerii de dispozitive explozive", a declarat procurorul Van Leeuw.

UPDATE 14:20 Procurorul general al Belgiei a anuntat ca "Najim Laachraoui nu a fost arestat". Prezenta la atentate a celor doi frati El Barkaoui a fost confimata de acesta.

Procurorul a afirmat ca Ibrahim El Bakraoui este cel care s-a detonat la aeroportul Zaventem. Identitatea lui a fost stabilita pe baza amprentelor digitale. Alaturi de Ibrahim El-Bakraoui, in comiterea atentatului de la aeroport a mai fost implicat un al doilea kamikaze 'inca neidentificat'.

De asemenea, Khalid El Bakraoui a fost identificat ca autor al atacului de la statia de metrou Maelbeek din Bruxelles.

Najim Laachraoui avea a treia bomba asupra lui, care ar fi fost si cea mai puternica, insa nu a explodat, conform procurorului.

Bilantul anuntat de oficial arata 31 de morti si 270 de raniti.

UPDATE 13:30 Presa belgiana da inapoi si anunta ca barbatul arestat astazi in cartierul Anderlecht nu ar fi Najim Laachraoiu, relateaza The Guardian. Barbatul capturat a refuzat sa-si dezvaluie identitatea, astfel ca autoritatile urmeaza sa efectueze un test ADN. Politia si procuratura refuza sa ofere informatii, insa vor sustine o conferinta de presa in curand.

UPDATE 11:55 Al treilea suspect care are legatura cu atentatul comis marti a fost arestat miercuri dimineata in capitala belgiana, in cartierul Anderlecht, a anuntat publicatia La Derniere Heure, potrivit Agerpres. Najim Laachraoui a fost prins intr-o pizzerie, conform unui jurnalist flamand, scrie The Guardian.

Plecat in Siria in februarie 2013, Najim Laachraoui a facut parte din primele grupuri de bruxellezi care s-au alaturat jihadistilor in Siria, sub numele de luptator de 'Abu Idris'. El era cautat de politie din data de 4 decembrie anul trecut.

UPDATE 11:05 Politia belgiana crede ca cei trei suspecti ai atentatelor din Bruxelles au ajuns cu trei masini la aeroportul Zaventem - un taxi, un Renault Clio si un Audi S4 negru, scrie The Telegraph.

Martorii au vazut cum Audi-ul pleaca cu "trei sau patru persoane" in el si au reusit sa memoreze numarul de inmatriculare. Ei ar fi avertizat politia de frontiera sa urmareasca cele trei vehicule. Verificarile politistilor asupra autoturismului Audi ar fi dus la un tanar de 22 de ani din provincia Limburg, de origine turca, aflat in vizorul serviciilor secrete inca din aprilie 2015 dupa ce a calatorit in Arabia Saudita impreuna cu trei localnici si un barbat de 33 de ani din Anvers.

O teorie pe care o verifica autoritatile este ca cei care au ramas in Audi sunt "al doilea comando" care a detonat bombele de la metrou.

UPDATE 9:50 Al treilea suspect care are legatura cu atentatul comis marti la aeroportul international Bruxelles-Zaventem si aflat inca in libertate este Najim Laachraoui, un barbat deja cautat de politia belgiana inca de acum doua zile, relateaza cotidianul belgian La Derniere Heure, citat de Reuters.

Parchetul federal belgian a anuntat luni ca unul dintre complicii comandourilor care au comis atentatele de la Paris, cunoscut sub identitatea falsa de Soufiane Kayal, a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui. ''Ancheta a putut sa stabileasca ca numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, nascut la 18 mai 1991, plecat in Siria in februarie 2013'', a afirmat Parchetul intr-un comunicat, fara a-i preciza nationalitatea.

Sub aceasta identitate falsa a fost inchiriata locuinta perchezitionata la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, in apropiere de Namur. Casa a fost folosita pentru pregatirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti si sute raniti.

''Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite in casa inchiriata la Auvelais, precum si in apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea terorista'', a precizat luni Parchetul belgian, lansand un nou apel la martori pentru informatii care pot duce la gasirea acestuia.

Laachraoui a fost controlat si cand se afla intr-o masina, la 9 septembrie, sub identitatea falsa de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungara, in compania lui Salah Abdeslam si Mohamed Belkaid, un algerian in varsta de 35 de ani impuscat mortal de politia saptamana trecuta la Forest, in sud-vestul regiunii Bruxelles.

Anchetatorii ii suspecteaza pe Laachraoui si Belkaid ca au fost in legatura telefonica cu unii dintre atentatori sinucigasi in seara de 13 noiembrie 2015, in care au fost comise atentatele de la Paris.

ADN-ul lui Laachraoui a fost descoperit in locuintele folosite de autorii atacurilor teroriste de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut si soldate cu 130 de morti si sute raniti. Potrivit presei belgiene, el a confectionat bombele care au fost folosite in atentatele din Paris.

Najim Laachraoui este suspectul care apare cu palarie si jacheta bej, pe aeroportul din Bruxelles. El este in prezent cautat de politie.

Pana acum, Khalid si Ibrahim El Bakraoui erau cunoscuti de politia din Bruxelles pentru furturi si talharii, insa nu si pentru acte legate de terorism.

Unul dintre cei doi frati, Khalid, inchiriase sub o identitate falsa o locuinta in Rue du Dries nr. 60, in cartierul bruxellez Forest, unde martea trecuta politia belgiana a ucis un individ inarmat, in timpul unei operatiuni legate de atentatele de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut si soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti. Dupa acel raid, anchetatorii au descoperit un steag al organizatiei Stat Islamic, o pusca de asalt, detonatoare si amprente ale unuia dintre principalii suspecti in urma atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, arestat vinerea trecuta in cartierul Molenbeek din Bruxelles.

Marti seara, politia belgiana a cerut ajutorul populatiei pentru identificarea unui barbat suspectat ca ar fi unul dintre atentatorii de pe aeroportul international din Bruxelles.

Politia a facut publica o fotografie surprinsa cu camerele de supraveghere cu putin inaintea exploziilor. In ea apare un barbat imbracat cu o jacheta alba, purtand ochelari si o palarie neagra si impingand un carucior in care se afla o geanta neagra de mana. Oricine il recunoaste pe suspect sau are informatii in legatura cu atacul terorist era rugat sa contacteze telefonic politia, care a precizat ca 'discretia este asigurata'.

Anterior, agentia Belga a relatat ca o fotografie cu autorii prezumtivi ai atacurilor cu bomba de pe aeroportul international Bruxelles-Zaventem fusese difuzata de autoritatile belgiene.

Imaginea arata trei barbati impingand carucioare cu bagaje. Cei doi indivizi imbracati in negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care isi ascunde fata, ar fi fugit, fiind cautat activ de politie. In imagine se vede ca cei doi barbati imbracati in negru poarta pe mana stanga cate o manusa. Conform unor surse, manusile le-ar fi permis sa ascunda declansatorul unei bombe sau centuri explozive.

Atentatele comise marti dimineata aeroportul international Bruxelles-Zaventem si statia de metrou Maelbeek din capitala belgiana s-au soldat cu cel putin 34 de morti si 230 de raniti.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu:
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"

Atacurile din capitala Belgiei au lasat in urma zeci de morti, sute de raniti si multe semne de intrebare. Cum a fost posibil ca dupa atentatele din Paris, serviciile secrete belgiene sa fie luate prin surprindere de trei explozii?

Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300:
Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300: "Au arsuri grave si au suferit rani ca de razboi"

Belgienii s-au trezit miercuri in fata unei realitati devastatoare, la 24 de ore de cand in capitala tarii au avut loc atentate sinucigase. Procurorul general a anuntat miercuri dupa amiaza bilantul victimelor: 31 de morti si 270 de raniti.

Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei

Europa a fost zguduita marti dimineata de exploziile produse in capitala belgiana Bruxelles. Atentatele teroriste au luat cel putin 31 de vieti si au lasat peste 250 de raniti. Tara este in alerta terorista maxima.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.