Trupurile a patru mineri morti in mina Petrila, scoase la suprafata
Echipele de salvare au reusit sa aduca la suprafata trupurile neinsufletite a patru dintre cei opt mineri ramasi in subteranul minei Petrila.
Anuntul a fost facut de prefectul de Hunedoara, Dan Aurel Pricajan, care a precizat ca trupurile vor fi transportate la morga. O alta echipa de salvatori a intrat luni in mina Petrila, insa doar pentru a face verificari, fara sa se apropie de zona unde se aflau cei opt mineri morti.
Cele doua explozii produse sambata, la mina Petrila, au curmat vietile a 12 oameni - mineri si membri ai echipelor de salvare, iar alte 13 persoane au fost ranite. Duminica, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca a destituit conducerea minei Petrila.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
In timp ce rudele s-au rugat sa le fie dati in grija cat mai repede cei dragi, salvatorii nu si-au permis sa se grabeasca. Orice pas gresit ii putea costa viata. Asa ca au verificat foarte atent concentratia de gaze din adancuri, de teama unei noi deflagratii. In paralel, ancheta inainteaza foarte lent.
Duminica seara, la gura minei Petrila, devenita parca o granita dintre viata si moarte, s-au adunat la priveghi zeci de oameni. Au aprins lumanari in amintirea minerilor ucisi in explozii si au cerut indurare. Acum ei au scapat intregi, dar nu se stie niciodata.
De la gura minei, salvatorii care poarta masti de oxigen si detectoare de gaz metan coboara cu liftul la peste 600 de metri adancime. Merg apoi pe o galerie orizontala inca aproape 400 de metri pana ajung la o alta galerie, care nu are iesire la suprafata. Dupa aceea, trebuie sa coboare inca o jumatate de kilometru. Traseul deosebit de periculos strabate apoi o zona de aproape 200 de metri in care exista pericolul sa fie o concentratie mare de gaz metan, pana sa ajunga in locul in care sunt trupurile minerilor.
Pentru ca salvatorii sa poata sa ajunga in siguranta si sa le recupereze, gazul exploziv din galerie trebuie eliminat. Zona este inchisa, iar in subteran se pompeaza azot, care elimina oxigenul si in lipsa caruia metanul nu mai explodeaza. Acolo insa, la un kilometru sub pamant, intunericul poate ascunde multe capcane si nimeni nu isi mai permite sa riste alte vieti.
La suprafata au fost aduse deja coroanele. La vederea lor sotiile sau mamele victimelor izbucnesc intr-un plans sfasietor.
In urma exploziilor de sambata de la Petrila, 12 mineri si-au pierdut viata.
Vezi aici lista neagra a accidentelor din exploatarile miniere ale Romaniei.