Mita la Permise: 14 angajati si instructori auto au fost arestati preventiv

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2012 16:42
Data publicarii: Miercuri 12 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Actualitate

UPDATE: Cinci angajati ai Serviciului Permise de Conducere Bucuresti si noua instructori auto, retinuti pentru trafic de influenta, dare si luare de mita, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile.

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lui Serban Viorel Luca, Marius Catalin Voinea, Ionel Sandu, Nicolae Valentin Gheorghe, Ilie Iulica Dan, Viorel Briceag, Viorel Dinca, Victor Oancea, Alina Mihaela Oancea, Mircea Birtu, Marian Ioncescu, Nicolae Vlaicu, Constantin Oprea si Florentin Gabriel Gheorghe.

Avocatii celor 14 au declarat recurs la decizia Tribunalului Bucuresti.

Cei 14 sunt acuzati de trafic de influenta, dare si luare de mita, dupa ce, in schimbul unor sume cuprinse intre 200 si 300 de euro, ar fi ajutat mai multe persoane sa treaca proba practica a examenului auto. Procurorii au stabilit ca acestia au savarsit faptele de care sunt acuzati in perioada iunie - decembrie 2010.

Sute, poate mii de candidati, au aflat de la ei ca, daca vor permis, trebuie sa achite o anumita suma in euro. Cine refuza si credea ca se poate descurca singur, ca doar s-a pregatit bine, constata ca este respins... pana platea.

Incredibil! O comuna intreaga de "orbi" cu permise auto

Unul dintre soferi, de exemplu, are permis categoria B din 2006, obtinut numai dupa ce a achitat suma ceruta de examinatori.

"Am dat examen de nu stiu cate ori, eram bucuros ca luam sala, la traseu ma tranteau. Pana nu am dat 100 de dolari nu mi-au dat B-ul", a declarat soferul.

Anul trecut a vrut sa treaca la profesionisti. In timpul examenului "mi-a oprit masina pana intr-o trecere de pietoni, cu vreo 10 metri, ca ar fi vazut pe trecere de pietoni un pieton. Am coborat eu, a coborat si dumnealui, am trecut prin fata camionului sa merg pe trotuar si atunci examinatorul mi-a zis: "Data viitoare cand veniti sa aveti si dumneavoastra schimbat 200 de euro."

Nici acum nu a obtinut actul pentru categoriile C si E.

Sute poate mii de bucuresteni vor spune exact aceleasi lucruri. Este un fenomen pe care il cunosc bine si cei de la scolile de soferi. Instructorii sunt actori principali in aceste retele.

Ce a facut Ministerul de Interne pentru a impiedica astfel situatii? In 2009 a inceput un program pilot : camere de supraveghere video a examenului montate pe masinile de scoala. Adica, oricand, proba video demonstra ca elevul a luat examenul pe merit. Ce s-a intamplat concret? Nimic. Niciun autoturism de scoala nu are astfel de dispozitive.

Pana una alta, cei 14 suspecti in acest dosar au fost arestati preventiv pentru trafic de infuenta, dare si luare de mita.

Va reamintim ca cei cinci subofiteri examinatori de la Directia de Inmatriculari si Permise au fost retinuti miercuri dimineata si dusi la sediul Directiei Generale Anticoruptie. Le-au urmat in scurt timp si noua instructori auto.

Legatura dintre ei? Anchetatorii spun ca tinerii care doreau sa obtina carnetul fara efort ii dadeau mita celui care ii pregatea. Acesta il contacta apoi pe examinator, caruia ii revenea o parte din spaga.

Cu 300 de euro de fiecare, cel putin 60 de bucuresteni au devenit soferi cu acte in regula. Cu totii vor trebui acum sa dea explicatii in fata anchetatorilor.

Afla ce persoane nu pot obtine permisul de conducere. Proiect nou

Afla ce persoane nu pot obtine permisul de conducere. Proiect nou

furt cutia milei

Un tânăr din Cluj a furat cutia milei din biserică. Ce nenorocire l-a lovit în următoarele minute

Vehicul blindat, implicat într-un accident rutier în Galaţi

Decizia luată de Guvern după campania Știrile ProTV ”Un fluviu de prostie”

Organizatorii dezbaterii anticorupție de la Bruxelles, către un jurnalist român: Ești fake news!

Vedetele din România care au dezvăluit că au fost hărţuite sexual

Un veteran de 92 de ani ar putea ajunge în închisoare. Ce făcea cu biletele CFR gratuite

pensii

Un botoşănean cu pensie de 200 de euro a ajuns dator 2 milioane de euro

Pe 19 octombrie are loc deschiderea oficială a expoziției de artă contemporană România-Cipru-Grecia

Pădurarii din Braşov şi Râşnov cer aviz pentru împuşcarea a 4 urși

Exercițiu de antrenament al forțelor de intervenție, în Capitală

Trei hoți de vaci, reținuți. Ei au păgubit fermierii cu 19.000 de lei

Rimaru, după acuzațiile de hărțuire sexuală: ”Am primit amenințări cu moartea”