Iarna isi arata coltii. Scoli inchise, trenuri anulate si drumuri blocate

×
Codul embed a fost copiat

Jumatatea de Romanie cucerita de iarna isi revine cu greu. Dupa doua zile de ninsoare si viscol zeci de scoli sunt inchise, unele localitati nu au energie electrica, mai multe trenuri au fost anulate, iar cele care au circulat au avut intarzieri mari.

Soselele pline de nameti au fost de netraversat pentru ambulante. In Vaslui si Braila, o tanara insarcinata si familia unui copil de 4 ani s-au rugat minute in sir sa le bata salvatorii la porti.

Chinuit de dureri, un baiat de 4 ani a asteptat trei ore ambulanta chemata de parinti. Cand a aflat ca salvarea s-a impotmolit, mama copilului l-a luat in brate si a plecat cu o caruta spre echipajul blocat la cativa kilometri distanta.

Baiatul avea infectie urinara, iar medicii spun ca drumul cu caruta, prin ger, i-a facut si mai mult rau. Ambulanta, insa, nu putea ajunge la el. Medicii au impins la ea si au scos-o din troiene, dar dupa cateva minute a derapat din nou si a cazut in sant.

In acest timp, la granita dintre Buzau si Galati drumarii incercau sa deschida un drum inchis de vifor de 32 de ore. La cativa kilometri distanta, o ambulanta incerca zadarnic sa ajunga la o gravida in pericol. Echipajul a ajuns dupa doua ore la tanara, abia dupa ce utilajele pentru deszapezire i-au deschis drumul.

Citește și
Viscol
Ninsori si ger in toata tara pana joi. Temperatura minima: -18 grade
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aceleasi probleme le-au avut si ambulantele din Capitala. Pe unele stradute, ca sa ajunga la cazuri, cadrele medicale au fost nevoite sa puna mana pe lopeti.

Pentru ca autospecialele au fost mult timp blocate la astfel de solicitari, cazurile care nu erau considerate urgente au asteptat si cate doua ore.

Situatia drumurilor afectate de ninsori - 24 ianuarie:

Ora 10.00 - Traficul rutier se desfasura in conditii de iarna pe cele mai multe artere rutiere din tara.

Cel mai greu se circula pe drumurile din sud-estul tarii, din cauza viscolului care aduce permanent zapada pe partea carosabila, ingreunand interventia utilajelor de deszapezire.

Conform Infotrafic, traficul rutier se desfasoara cu dificultate, pe un singur fir si alternand cu spatii de refugiu, pe DN23B Maicanesti – Ciorasti( judetul Vrancea).

Pentru reducerea numarului de accidente, Politia Rutiera organizeaza filtre pe drumurile pe care se circula in conditii de iarna, pentru depistarea si sanctionarea soferilor care nu au autovehiculele echipate corepunzator pentru a circula in astfel de conditii .

Conform prevederilor legale, este interzisa circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara a avea montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Ora 08.30 - Conform Politiei Judetene Buzau, citata de Mediafax, drumurile nationale DN 2 C Costesti-Slobozia si DN 22 Ramnicu Sarat-Braila au fost redeschise.

Cu toate acestea, in judetul Buzau, sunt inchise in continuare mai multe tronsoane judetene.

Traficul este deschis si pe DN 2 B Buzau-Braila, insa cu restrictii de circulatie: politistii nu permit accesul autovehiculelor mai grele de 3,5 tone.

Drumurile judetene blocate sunt:

- DJ 214 A Caragele – Rusetu
- DJ 102 H Amaru – Pitulicea – Caldarusanca
- DJ 203 I Pogoanele - Cotorca
- DJ 103 R Gageni – Vintileanca (pe raza comunei Sahateni)
- DJ 203 A Valea Ramnicului – Ghergheasa
- DJ 203 D Smeeni – Bradeanu – Scutelnici
- DJ 203 C, portiunile cuprinse intre DN 2 E85 si Florica, Margineanu si Campeni si Clondiru – Movila Banului
- DJ 204 D, portiunea intre Tintesti si DN 2 B (calea ferata)
- DJ 203 E Rusetu – Padina
- DJ 203 N Rusetu – Vizireni.

De asemenea, sunt inchise trei drumuri comunale.

ora 07.15 - Traficul rutier este intrerupt din cauza zapezii pe urmatoarele drumuri nationale:

-► DN22 Ramnicu Sarat – Braila, intre localitatile Ramnicelu si Baile (judetul Buzau). Pe raza judetului Braila exista doar restrictie pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.

Devierea se face pe ruta DN2 Ramnicu Sarat – Focsani, DN23 Focsani – Braila.

-► DN23B Maicanesti – Ciorasti, in judetul Vrancea (drum national secundar). Devierea se face pe DN23A Focsani – Ciorasti.

ora 07.10 - Conform CNADR, circulatia rutiera este blocata pe DN 57B, la kilometrul 9+500 metri.

Un copac a cazut pe carosabil, din cauza zapezii. In zona ninge, iar stratul de zapada este de doi centimetri pe carosabil.

Circulatia rutiera este inchisa pana la inlaturarea arborelui cazut (estimata de drumari la ora 7:30, cu aproximatie). Zona este semnalizata corespunzator.

ora 06.50 - Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate pe autostrazile A1 Bucuresti – Pitesti si A2 Bucuresti – Constanta, in conditii de iarna, din cauza ninsorii abundente.

Conform Infotrafic, nu sunt semnalate blocaje sau alte probleme deosebite.

Vremea rea a inchis si 12 scoli din Buzau, unde, pe 24 ianuarie, nu se fac cursuri.

Scolile unde, astazi, nu se fac cursuri sunt cele din localitatile Largu, Luciu, Rusetu, Sageata, Scutelnici, Movila Banului, Glodeanu Sarat, Smeeni, Ziduri, Balaceanu, Bradeanu si Boldu.

Elevii care nu invata luni vor recupa orele pierdute in prima sambata din semestrul al doilea, respectiv 12 februarie.

Meteorologii nu au vesti bune nici pentru zilele urmatoare. Vremea va fi tot mai rece, iar pe sosele se va forma polei, care va face traficul un cosmar.

Inainte de a pleca la drum, soferii sunt sfatuiti sa apeleze numarul de telefon 021/9360 (Comandamentul Central de Iarna).

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile.

Trenuri anulate din cauza zapezilor, 24 ianuarie 2011:

CFR Calatori anunta ca circulatia feroviara din sudul tarii si sudul Moldovei se desfasoara, in continuare, in conditii de iarna, din cauza ninsorilor abundente si a viscolului.

Astfel, au fost anulate urmatoarele trenuri de calatori:

* trenurile Accelerate 1981 si 1984, care circula pe relatia Bucuresti Nord – Tulcea oras si retur;

* trenul Rapid 686, care circula pe relatia Constanta – Bucuresti Nord. Calatorii de la acest tren vor fi redistribuiti la trenul Accelerat 1682, care circula pe acelasi traseu.

Cronologia evenimentelor:

Pentru ambulantele plecate, duminica, in misiune a fost cumplit: cu greu au reusit sa ajunga la bolnavi.

In judetul Braila, zapada s-a transformat intr-un dusman de temut. Masinile si-au croit cu greu drum printre nametii uriasi.

Un echipaj de la ambulanta, care a preluat o gravida cu probleme din localitatea Movila Miresii, nu ar fi reusit sa ajunga la spital daca nu ar fi fost insotit de doua utilaje de deszapezire, care i-au deschis calea.

 Iarna grea le-a adus necazuri si oamenilor care locuiesc intr-un cartier rezidential din Braila. Sub greutatea zapezii, un copac batran s-a prabusit intr-o parcare, cu un zgomot asurzitor, si a facut praf o masina.

Pe de alta parte, in judetul Buzau, utilajele menite sa curete drumurile nu au stat o clipa duminica-noapte. Pe sosea, in unele locuri, nametii de zapada depasesc un metru.

Zapada a avut peste o jumatate de metru si, din cauza drumurilor blocate, multi oameni au fost nevoiti sa mearga pe jos.

Ninsoarea a creat probleme mari si in judetul Vaslui! O ambulanta chemata in ajutor de parintii unui baietel de patru ani nu a putut sa ajunga in satul unde locuiesc acestia.

S-a impotmolit in zapada, apoi, cand soferul a reusit sa porneasca iar la drum, salvarea a derapat si a ajuns intr-un sant. Abia dupa doua ore de eforturi, medicii au ajuns cu micul pacient la spital.

Parintii baietelului aproape ca isi pierdusera speranta ca vor ajunge la spital. Cel mic nu se simtea bine de cateva zile. Ieri insa a fost mai rau, asa ca oamenii au sunat la ambulanta.

Pe drum insa, salvarea a ramas impotmolita in zapada.

Asa ca femeia si-a luat baietelul si a plecat cu o caruta spre echipajul blocat la trei kilometri de satul lor.

Pana au ajuns ei, medicii au impins masina si au scos-o din troian, insa la doar cateva minute, ambulanta a derapat si a ajuns intr-un sant.

Toata operatiunea a durat mai bine de o ora si, dupa alte 60 de minute, baietelul a ajuns la spital.

Probleme au fost si duminica seara pe drumurile ninse din judetul Vaslui. La intrarea in Husi, o masina de teren a cazut intr-un sant adanc de cativa metri. Un utilaj de deszapezire a scos autoturismul din sant.

In ajutorul ambulantei care a ramas blocata in zapada a pornit duminica seara si un echipaj de la ISU, insa nu a mai fost nevoie de interventia militarilor. Copilul in varsta de 4 ani a ajuns in siguranta la spital, la Barlad, unde a ramas internat.

Medicii il vor mai tine sub observatie cateva zile si spun ca viata lui nu este in pericol. Are o raceala, de care va scapa usor.

Luni, la primele ore ale diminetii, in judetul Vaslui nu exista niciun drum blocat, dar se circula in conditii de iarna.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Zapada a inchis zeci de drumuri. Patru trenuri anulate din cauza viscolului
Zapada a inchis zeci de drumuri. Patru trenuri anulate din cauza viscolului

UPDATE: Iarna a lovit cu putere sudul, estul si vestul tarii. 4 drumuri nationale si 20 judetene sunt inchise in acest moment, iar CFR anunta ca a anulat 4 trenuri dinspre Bucuresti spre Fetesti si Calarasi. Linia Caransebes-Drobeta este inchisa.

Ninsori si ger in toata tara pana joi. Temperatura minima: -18 grade
Ninsori si ger in toata tara pana joi. Temperatura minima: -18 grade

UPDATE: Astazi, vremea se va raci si va deveni geroasa noaptea, in nord-vestul, centrul tarii si izolat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -5 si 2 grade, iar cele minime intre -14 si -4 grade.

Cat ne costa caldura in acesta iarna? Calcul comparativ 2009 - 2010!
Cat ne costa caldura in acesta iarna? Calcul comparativ 2009 - 2010!

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a linistit pe bucuresteni, explicandu-le ca facturile la intretinere nu au motive sa creasca, pentru ca pretul la gigacalorie nu a fost majorat, iar municipalitatea a platit subventia.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.