VIDEO. O explozie solara a lovit Pamantul luni noapte.Vezi cum te afecteaza

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Cea mai puternica explozie solara din ultimii 4 ani a fost inregistrata marti dimineata, spun expertii. O masa imensa de particule si radiatii se indreapta spre Pamant.

Efectele pot aparea si dupa 3 zile. Nu discutam despre mari nereguli in sistemul de comunicatii sau in domeniul energiei, ci despre unele probleme medicale.

Marti dimineata la 3:56 Soarele a aruncat in spatiu cea mai mare cantitate de materie din 2006 si pana acum. Aceasta masa de miliarde de particule se apropie de Terra cu o viteza uluitoare care poate atinge si 600 de km pe secunda. Un fenomen de o intensitate mare care poate afecta campul magnetic al planetei.

Furtuna geomagnetica a fost provocata de o explozia solara produsa pe data de 13 februarie si a lovit campul magnetic al Pamantului.

Pata 1158 de pe Soare a eliberat cea mai mare energie din actualul ciclu solar, o "explozie de radiatii", de la unde radio, la raze X si gama.

Citește și
Supernova
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Observatorul Dinamicii Solare al NASA (n.r. Solar Dymamics Observatory) a inregistrat o flama extrema de radiatii ultraviolete, localizata la mijlocul discului solar.

Eruptia solara a cauzat si o explozie puternica de unde radio si, potrivit datelor colectate de pe observatoarele astronomice STEREO-A si SOHO, a produs un nor luminos incarcat cu particule emanate de soare - tsunami solar.

In video de mai jos puteti vedea activitatea magnetica din jurul petei solare 1158, in data de 13 februarie 2011

Efectele exploziilor solare

Exploziile solare vor afecta comunicatiile si pot cauza pene mari de curent

Razele X si ultra-violetele emise de exploziile solare pot cauza furtuni de radiatii care sa afecteze ionosfera Pamantului, iar acest lucru s-ar traduce prin blocaje in ceea ce priveste comunicatiile peste tot in lume.

Fiecare explozie solara produce schimbari in particulele energetice ale magnetosferei care pot duce la dezastre pentru navetele spatiale si astronauti.

Sa nu va intrebati zilele acestea de unde apar migrenele. Ba chiar sa va obisnuiti cu ele. Si asta pentru ca potrivit astronomilor de la NASA activitatea solara va creste continuu pana in 2013. Asta inseamna ca abia atunci putem vorbi despre unde de soc care vor lovi pamantul cu forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Pina atunci, ramane spectacolul aurorelor boreale, provocate de aceste explozii solare.

Scenariu apocaliptic

Astronomii nu vad cu ochi buni anul 2013: avalansa de explozii solare

Acesta ne va fi sfarsitul? Pamantul ar putea fi lovit de un tsunami solar!

Furtunile solare vor face prapad pe Pamant in 2013. Mai multe tari, distruse

Potrivit astronomilor de la NASA, o unda de soc ar urma sa loveasca Pamantul in 2012 sau 2013. Aceasta va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Exploziile solare sunt produse de schimbarile ciclice din evolutia Soarelui.

Cum omenirea a devenit tot mai dependenta de tehnologii, ea a devenit si vulnerabila la orice "stranut" al astrului care ne da viata. Nu se stie insa in ce masura vor fi afectate sistemele de comunicatii de pe glob.

Din cauza exploziilor solare, superbele aurore boreale vor deveni vizibile dincolo de zona Cercului Polar. Asta e partea frumoasa. Insa "impactul major se va produce asupra retelelor de electicitate. Vor fi pene masiv de curent, ne vor trebui ani intregi sa ne revenim", spune astronomul Daniel Baker.

Amatorii de scenarii apocaliptice s-au si grabit sa faca legatura intre anuntul astronomilor si sfarsitul lumii, prezis de calendarul mayas cu secole in urma. Ceva mai cu picioarele pe pamant, economistii sustin ca eruptiile solare din 2012 ar putea costa omenirea 1-2 miliarde de dolari.

CE SE INTAMPLA IN TIMPUL UNEI EXPLOZII SOLARE

In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila.

Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii Polului Nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.

Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui.

Din video de mai jos puteti afla mai multe amanunte despre exploziile solare 

O furtuna geomagnetica majora a afectat Pamantul

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
ATENTIE! O furtuna solara loveste Terra, in urma exploziei de pe 12
ATENTIE! O furtuna solara loveste Terra, in urma exploziei de pe 12

UPDATE: Alerta de furtuna geo-magnetica a fost emisa de specialistii NASA. Pe inteles, soarele s-a apropiat de maximul activitatii si ne poate face necazuri.

Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara
Asa arata un tsunami provocat in spatiu de o explozie solara

Vedeti acel inel roz, stralucitor, in mijlocul Spatiului? Este unda de soc provocata de Supernova 1987A care a aprins un inel de gaz eliberat dupa distrugerea stelei nascuta acum 20.000 de ani. Totul se petrece la doar un an lumina distanta de Pamant.

Pamanteni, universul ne pregateste ceva: o furtuna solara!
Pamanteni, universul ne pregateste ceva: o furtuna solara!

Fata de aceasta furtuna, eruptiile de saptamanile trecute par o simpla gluma. Potrivit astronomilor de la NASA, unda de soc care ar urma sa loveasca Pamantul in 2012 sau 2013 va avea forta a 100 de milioane de bombe cu hidrogen.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.