Surse: TVA ar putea creste pana la 25% si cota unica pana la 20%
UPDATE: Anunt cu efect de trasnet pentru toata Romania. Expertii FMI au cerut majorarea Taxei pe Valoare Adaugata si a cotei unice, sustin surse oficiale, guvernamentale.
Masurile drastice vin ca o pedeapsa, dupa ce mai bine de un an ni s-au cerut masuri anti-criza concrete, dar executivul nu a fost in stare sa le puna in aplicare. In aceste conditii se vorbeste despre un TVA de 25% si de o cota unica de 20 de procente.
Un roman care castiga acum 2.000 de lei ar urma sa ia in fiecare luna cu aproape100 de lei mai putin prin cresterea cotei unice de impozitare de la 16 la 20%.
Nu doar ca o sa ii intre mai putini bani in portofel dar ii va cheltui si mult mai repede. Prin cresterea TVA-ului pana la 25% absolut toate preturile vor sari.
Oamenii de afaceri spun ca nu s-ar fi ajuns aici daca Guvernul si-ar fi facut treaba.
Ce spera de fapt statul?
Sa castige mai multi bani din marireaTVA: cam 1,25 de miliarde de euro. Efectul este insa unul de bumerang. Noi nu vom mai putea sa consuma la fel de mult ca anul trecut pentru ca nu vom mai avea din ce daca scand lefurile.
Este adevarat ca si alte tari au fost nevoite sa creasca Taxa pe Valoarea Adaugata din cauza crizei. Cresterile au fost cuprinse intre 1% in Cehia si 5% in Ungaria. Noi i-am depasi pe unguri daca am mari TVA-ul cu 6 procente, dar autoritatile spun ca nu se va ajunge chiar pana acolo.
Ministrul Finantelor este categoric ca nu vom avea un TVA atat de mare, dar nu mai este la fel de ferm ca in urma cu cateva zile cand spune ca nu-l va creste deloc. Acum recunoaste ca sunt luate in calcul mai multe variante, iar cea mai optimista ar fi pastrarea cotei unice de 16% si o crestere mai modesta a TVA-ului, cu 3 procente, la 22%. Adica tot vom plati mai mult pentru tot ceea ce cumparam.
Si nu s-ar fi ajuns aici daca in cele 15 luni care au trecut de la semnarea acordului cu FMI Guvernul ar fi facut macar jumatate din ceea ce a promis.
Ce a facut guvernul Boc in ultimul an ca sa nu ajungem aici? A pus oare in aplicare masurile cerute de expertii de la Washington?
Nu prea. Economia a scazut cu 7% in 2009 iar 2010 va fi al doilea an de recesiune pentru noi. N-am fi crezut ca putem sa ajungem in situatia asta daca il ascultam pe premier la inceputul anului trecut.
Anul trecut cei de la FMI le-au explicat autoritatilor ca trebuie sa reduca cu orice pret cheltuileilile cu personalul. I-au sugerat lui Emil Boc ca trebuie sa dea afara intre 100 si 150.000 de bugetari daca vrea sa depasim criza.
Insa acum platim toti pentru lipsa de actiune a autoritatilor. Majorarea TVA-ului va duce la scumpiri in lant, iar impozitele mai mari pe salarii vor duce la scaderea puterii de cumparare, in timp ce majorarea impozitului pe profit va trimite in faliment sute de mii de firme.
Nu vom avea insa cum sa scapam de majorarea taxelor deoarece drumul pe care ne-am dus pana acum este exact acelasi care i-a dus pe greci in faliment.