Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Crestere economica de 4% in Rusia. Sa fie reala sau nu?

Embed:

Aceasta este intrebarea care-i framanta pe specialisti cu privire la cresterea economica de peste 4% raportata de Rusia dupa prima jumatate a anului. Cifrele par promitatoare, insa numai datorita industriei.

Rusia joaca un rol major in economia mondiala, numai daca luam in calcul resursele uriase de gaze, petrol, uraniu, cupru, carbuni, metale pretioase.

Mai mult, a fost inclusa alaturi de Brazilia, India si China in grupul tarilor emergente cu cea mai rapida dezvoltare.

E limpede asadar ca Rusia isi revine dupa cea mai severa recesiune din ultimii 10 ani. Dupa ce in 2009 a avut o scadere de 8%, in prima jumatate a lui 2010, economia a crescut cu 4,2%.

Si sistemul bancar pare sa fi reactionat pozitiv dupa ce guvernul Putin a alocat sute de milioane de euro pentru salva bancile cu capital de stat.

Asta nu inseamna insa ca n-ar exista carcotasi. Desi are anual venituri de 40 de miliarde de dolari din exporturile de petrol, guvernul de la Moscova tine la pret si cu propriul popor.

Pe de alta parte, investitiile straine au crescut in prima jumatate a anului doar cu 1,3%, in pofida masurilor luate de stat. Atarna greu in balanta si rusinosul loc 146, la egalitate cu Zimbabwe, ocupat de Rusia in topul celor mai putin corupte tari.

Prin urmare, analistii rusi se intreaba: Este Rusia capabila de schimbari structurale in economie? Isi poate ea atenua dependenta de materiile prime si de exporturi? Mai mult, este Rusia in stare sa devina parte integranta a economiei gloable, de pilda sa se alature Organizatiei Mondiale a Comertului? Din nefericire, spun specialistii rusi, deocamdata nu au raspunsuri la aceste intrebari.

Asadar, daca pe hartie cifrele arata promitator, nu toti rusii simt beneficiile.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 2 Septembrie 2010
Citeste mai multe despre: criza economica,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed