Kilocaloriile din zahar si alcool ne ingrasa mai mult decat cele luate din alte alimente. Care este cauza

Ultimul update: Vineri 19 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Marti 16 Februarie 2016 12:00
Categorie: CSID

Ce au in comun alcoolul si zaharul? Ambele aduc calorii, modifica circuitele biologice si determina organismul sa faca depozite grase, chiar dupa doze infime.

Energia cu care contribuie nu este arsa in mod normal de ficat, ci stransa sub forma de depozite.

Vorbim despre un proces complicat, prea putin inteles si va spunem imediat de ce o suta de kilocalorii din alcool nu echivaleaza cu aceeasi valoare energetica luata dintr-o friptura la gratar.

“Sa nu mananc gras!” Este panica celor care tin diete, panica parintilor care au copii mici, panica celor care observa modificari in testele de sange. Un gram de grasime aduce cele mai multe kilocalorii: 9 la numar.

Nu va faceti probleme insa:

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie: “Grasimea se comsuma onest in organism daca faceti miscare, nu se depoziteaza.”

Avem sisteme metabolice care se descurca perfect cu grasimea din hrana, cu proteinele si cu glucidele din surse naturale: legume, cereale, fructe si miere.

Nu suntem inzestrati de natura cu circuite biologice capabile sa gestioneze alcool si zahar.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica: “De exemplu, noi nu avem cai metabolice de prelucrare a alcoolului si imprumutam alte cai metabolice. Daca noi folosim in exces caile metabolice destinate altor substante, atunci organismul sufera .”

Suferinta se exprima prin bolile civilizatiei moderne: boli cardio-vasculare, diabet si un tip de cancer legat de alimentatie, cel de colon.

Inainte de acestea insa apar depunerile de grasime. Prima oara, in ficat:

Dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie: “Zaharul, dincolo de aportul caloric, schimba metabolismul. Daca primim 100 de calorii ne ingrasam mai mult decat pentru suta aia de calorii, e ca un catalizator, se tranforma totul mai mult in grasime decat sa fie arsa de organism. E o chetiune extrem de pacatoasa.”

In celulele ficatui apar aglomerari de grasime. Aceeasi grasime exista intre toate organele vitale, dar si sub piele.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritive: “Aveti cinci kilograme in plus fata de greutatea ideala sau fata de greutatea de acum cinci ani este ca si cum ati cara un rucsac cu pietre, cartofi sau ce vreti sa puneti acolo. Ne ingreuneaza efortul respirator, mersul, efortul cardiac.”

Inainte de orice scadere ponderala mai intai eliminati alcoolul si alimentele care contin zahar. Abia apoi puteti sa va faceti planul. Iar in privinta celor mici, care au probleme cu greutatea, prima recomandare este: fara zahar!
 

Recomandarile la nivel mondial pentru tratarea cancerului. Cum se abordeaza un caz in cele mai mari centre din lume

Recomandarile la nivel mondial pentru tratarea cancerului. Cum se abordeaza un caz in cele mai mari centre din lume

csid

Explicația pentru care cariile sunt mai frecvente până la 18 ani

Adevărul despre țigările electronice. Ce se întâmplă în corpul fumătorilor

Leziunile produse de HPV pe piele, ușor rezolvabile. Ce recomandă medicii

Ţigări + grăsimi vs. mişcare. Câte trepte e recomandat să urci zilnic

Invenţia românească care elimină chimicalele din fructe şi legume

Ambrozia, buruiana aproape imposibil de distrus şi care vă aduce amenzi

exces de mancare

De ce ne cere creierul să mâncăm mai mult decât avem nevoie