Traian Basescu: Ce-ar fi ca daca pe lista mea scurta a prim-ministrilor ar fi Adrian Nastase?

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca vrea sa ii dea o replica premierului Victor Ponta spunand ca nu este ofiter de contrainformatii, sau sub acoperire al fostei Securitati, ori al SRI sau SIE.

"Zilele trecute era framantat de faptul ca as fi putut face politie politica sau, mai grav, ca as fi fost ofiter de confrainformatii", a spus Basescu despre Ponta.

El a prezentat Avizul 521, din 27 septembrie 2004, eliberat de CNSAS, care stabilea ca nu a facut politie politica.

"Am avut si un proces cu domnul Mugur Ciuvica, pe care l-a pierdut exact pe asemenea afirmatii. Nici acum nu mi-a platit jumatatea de milion pe care a trebuit sa mi-o plateasca ca si daune morale. Mai grav mi se pare un prim-ministru care spune despre seful statului ca a fost ofiter de contrainformatii", a spus Basescu. Presedintele a spus ca nu a fost ofiter de contrainformatii.

"Va declar public, pe propria raspundere si fara nicio retinere. Nu am fost ofiter de contrainfomatie, nici ofiter acoperit de Securitate, de SIE sau SRI, deci nu am avut nicio astfel de calitate. Daca as fi avut, nu m-ar fi oprit sa exercit functia de presedinte, dar ar fi trebuit sa o fac publica. Era obligatie morala si in acelasi timp un om care a trecut prin calitatea de ofiter intr-un astfel de serviciu fie ca este el de dinainte sau de dupa Revolutie poate ramane un om cu dubla comanda. In politica, atunci cand ai fost ofiter acoperit al unui serviciu de informatie de inainte sau de dupa Revolutie, nu ai decat o singura solutie, sa faci public acestui lucru. Sunt ofiter de marina, dar nu am nicio legatura cu serviciile de informatii", a spus Basescu.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: "Stiu la cine s-a gandit Basescu ca premier, dar Rus, Dragnea si Tariceanu nu vor accepta"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Basescu: Guvernul nu a anuntat numarul de alegatori; creeaza conditii de fraudare a alegerilor

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Guvernul Ponta creeaza conditii de fraudare a alegerilor neanuntand numarul de electori si a amintit Executivului sa nu-i omita pe cei 500.000 de romani cu domiciliul in strainatate.

"Actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile pana la alegeri si creeaza conditii de fraudare prin neanuntarea numarului de electori. Este obligatia Guvernului sa faca public numarul de cetateni romani cu drept de vot. Ii atentionez sa nu uite, cum au uitat la referendum, pe cei 500.000 de cetateni romani cu domiciliu in strainatate. Ei au domiciliul stabil si trebuie inclusi in listele permanente din diaspora", a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca acestia sunt parte din corpul electoral permanent, al caror domiciliu este declarat. Traian Basescu a precizat ca situatia se afla la MAI, iar Directia Consulara face actualizarea.

"Atentionez Guvernul ca ia romanilor dreptul de vot. Nu este posibil sa ingadui votul militarilor, si foarte bine ca s-a gasit formula ca militarii din afara sa voteze, dar sa nu dai drept de vot celor care au sederi statuate pe teritoriul altor state de mai bine de sase ani, este un act de fraudare a votului. Avem studenti, oameni care lucreaza, cercetari care se afla la studii sau parteneriate de cercetare pentru mai multi de sase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot", a spus Basescu.

El a afirmat ca acestor romani trebuie sa le fie garantat dreptul la vot.

"Stiu ca se feresc de cei din afara pentru ca pe aceea nu ii pacaleste nici trustul lui Voiculescu, Gusa, nici Ghita, dar trebuie sa le garanteze dreptul de vot. Guvernul trebuie sa faca public numarul de electori care participa la aceste alegeri inainte de inceperea alegerilor. Si, de asemenea, sa introduca in cifra electorala pe cei 500.000 de cetateni romani cu domiciliul stabilit in strainatate", a spus Basescu.

In message-box-ul USL numele meu apare de 25 de ori

Presedintele Traian Basescu a prezentat, miercuri, mai multe hartii despre care a spus ca sunt mesaje din "message-box-ul" USL, afirmand ca numele sau apare intr-o zi de 25 de ori, iar cu o zi in urma fusese mentionat de 19 ori.

"In patru pagini sunt mentionat de 25 de ori in message box-ul din data de 5, cel de ieri ma mentioneaza de 19 ori. Arata care a fost de fapt aceasta campanie si cat de mincinos este Victor Viorel Ponta, altfel dottore, doctorul Victor Viorel Ponta, cu coabitarea", a spus Basescu.

El a mai declarat ca USL a lansat un mesaj care il vizeaza direct: "Sa venim la vot cat mai multi pentru infrangerea lui Traian Basescu!".

"Cand este cinstit Victor Viorel Ponta, cand vorbeste de coabitare sau cand face tinta de campanie din persoana mea?", s-a intrebat presedintele.

El a reluat ideea pe care a sustinut-o in mai multe randuri, potrivit careia trebuie sa se apare de atacurile din campanie.

"Trebuie sa ma apar, nu pot sa ii las sa faca o campanie pe seama mea si eu sa nu reactionez. (...) Mesaje absolut hidoase, de tip bolsevic si il definesc pe Victor Viorel Ponta. Nu am nicio surpriza cu Crin Antonescu. Ponta, care vrea sa para un om instruit, cu doctorate la Catania, message-box-ul il descalifica", a spus Basescu.

Basescu: Tariceanu, Rus, nu va mai perpeliti, nu sunteti pe lista mea de premieri

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Ioan Rus si Calin Popescu Tariceanu trebuie sa nu se mai "perpeleasca" legat de o eventuala nominalizare in fruntea Guvernului, mentionand, ironic, ca se gandeste la Adrian Nastase si Dan Voiculescu.

El a spus ca Tariceanu a declarat ca nu s-ar dezonora acceptand sa fie premier si a tintut sa ii transmita acestuia ca nu s-a oferit nimeni sa il onoreze. Basescu a mai spus ca alt politician care a vorbit despre o posibila nominalizare a fost Ioan Rus, de la Cluj.

"Domnule Rus, nu sunteti pe lista mea scurta, nu va mai perpeliti cu onororul ca ramane nereperat!", a spus Basescu.

"Oare ce ar fi daca pe lista mea scurta ar fi Adrian Nastase? Dar ce ar fi daca ar fi Voiculescu? O seara buna! Deocamdata pe lista mea scurta nu se afla Calin Popescu Tariceanu, nu se afla nici Rus si fac un test cu Adrian Nastase si cu Dan Voiculescu", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca desemnarea premierului este o chestiune care va fi rezultatul consultarilor de dupa alegeri.

"Pana atunci nu fac niciun fel de scenariu. Mi-e usor sa spun cine nu poate fi desemnat, dar cine poate fi nu o sa spun niciodata acum", a spus presedintele.

Basescu il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu scrisorile CE despre banii UE

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat, miercuri seara, pe premierul Victor Ponta, ca minte cand sustine ca UE a informat ca au fost deblocati banii europeni pe POSDRU.

"Legat de relatia cu UE - se deterioreaza continuu, iar in cursul lunii noiembrie a primit Guvernul o avalansa de scrisori care nu furnizeaza cele mai bune vesti", a spus Basescu.

El a afirmat ca premierul Ponta a participat la o emisiune televizata unde un prezentator de la Cluj l-a laudat pentru "vesti bune" venite de la Bruxelles.

"Prin inteligenta secretarei domnului Ponta, avea si el exemplar de scrisoare, dar i-au mintit pe romani cu ce se afla in scrisoare. Vreau sa clarificam putin lucrurile pentru ca oamenii astepta. Doctorul Ponta a spus ca vin banii", a spus Basescu.

Potrivit presedintelui, scrisoarea "incepe in ton pozitiv, politicos, pe urma vin realitatile cu ceea ce se intampla".

"A acceptat anulari de finantari cu 25%, toti cei care au primit rambursari pe POSDRU trebuie sa ramburseze 25% pe ce au primit, vorbim de universitati, oameni tineri care au vrut sa isi faca o afacere. Pentru ca in timpul campaniei sa poata avea loc sceneta ziaristului cazut in extaz, Guvernul nu a acceptat nicio retinere corectii de 25% pe banii care i-a dat deja", a spus Basescu.

Basescu: Ponta sa dea mandat reprezentantului Guvernului sa se bata pentru o data pentru Schengen

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca "doctorul Victor Viorel Ponta" trebuie sa dea mandat reprezentantului Guvernului "sa se bata" pentru stabilirea, la Consiliul JAI, a unei date pentru intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

El a mai spus ca Guvernul trebuie sa aiba in vedere si scoaterea din raportul bianual al Comisiei privind guvernanta Spatiului Schengen a mentiunii despre Romania si Bulgaria.

"Doctorul Victor Viorel Ponta trebuie sa ia foarte in serios acest proiect de concluzii, care va fi maine pe masa Consiliului JAI si sa dea mandat reprezentantului Guvernului sa se bata pentru stabilirea unei date", a spus Basescu.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie sa faca o negociere buna pe acest subiect.

Comisia Europeana va prezenta, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 6 decembrie, Raportul bianual privind functionarea spatiului Schengen pentru perioada 1 mai-31 octombrie 2012, urmat de discutii de orientare cu ministrii de Interne ai statelor membre.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, raportul face o trecere in revista a principalelor probleme cu care se confrunta spatiul Schengen, iar menirea documentului este sa deschida un dialog intre statele membre pentru rezolvarea acestora.

"Comisia a alocat un punct distinct chestiunii legate de ridicarea controalelor la frontierele interne cu Romania si Bulgaria, in care face referire la Concluziile Consiliului JAI din iunie 2011, prin care s-a recunoscut indeplinirea de catre cele doua candidate a criteriilor de aderare prevazute in acquis-ul Schengen si Concluziile Consiliului European din martie 2012, prin care s-a solicitat identificarea si implementarea de masuri acompaniatorii care sa contribuie la aderarea cu succes a celor doua state membre", a spus Zaharescu.

El a precizat totodata ca opinia Comisiei ramane neschimbata, respectiv de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen intr-un timp cat mai scurt posibil.

Monitorizarea la care face trimitere raportul Comisiei este privita ca fiind una generala asupra procesului de aderare, nu o monitorizare a masurilor acompaniatorii pe care Romania le-a finalizat deja, si nu introduce noi conditionalitati, a adaugat oficialul guvernamental.

Basescu: La consultari chem partidele, cei din USL vor trebui sa aiba incredere unii in altii

Presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa alegeri va chema la consultari pentru desemnarea premierului numai partidele, daca niciunul nu obtine mai mult de 50% din voturi, iar USL va trebui sa accepte acest lucru, mentionand ca problema partidelor din Uniune este increderea reciproca.

Intrebat daca va chema la consultari aliantele sau partidele, Basescu a raspuns: "Categoric partidele, pentru ca in Constitutie art.103 face referire strict la partide. Iar daca va uitati in legea partidelor, definitia pentru partide si aliante este diferita. Eu nu pot sa incalc Constitutia, in plus ar mai avea un efect daca as accepta sa discut cu aliante, mai ales daca vorbim de USL care spune ca va obtine peste 50%. Nu mai am dreptul sa consult celelalte partide pentru ca este prevedere expresa in Constitutie ca atunci cand un partid obtine 51%, numai cu el se face consultarea".

Presedintele a argumentat ca in cazul in care niciun partid nu obtine 50%, atunci toate au sansa sa participe la consultari si sa faca parte din coalitia de guvernare, iar el trebuie sa asigure acest lucru.

Intrebat ce va face daca USL va solicita ca liderii sai sa vina impreuna la consultari, cum s-a mai intamplat in trecut, Basescu a subliniat ca in acest caz USL trebuie sa accepte ca nu mai are nicio posibilitate sa fie "dragut" cu ei.

"In mod normal, si eu si ei trebuie sa respectam Constitutia. Daca nu vor accepta, inseamna ca nu vor sa vina la consultari (...) Aici trebuie sa inteleaga si ei ca nu am nicio posibilitate sa fiu dragut cu ei. Si vor trebui sa aiba incredere unii in altii, ca aici e marea lor problema, nu care cumva sa scape vreunul piciorul inainte sa accepte altceva", a afirmat Basescu.

El a aratat ca in trecut, cand a acceptat ca la consultari sa vina impreuna liderii USL, "era miza mai mica".

"Acum miza este una constitutionala, e vorba de formarea unui nou Cabinet si ar fi extrem de grav sa nu respectam Constitutia", a mai punctat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat si luni ca modalitatea in care va face consultarile de la Palatul Cotroceni de dupa alegerile din 9 decembrie rezulta din art.103 al Constitutiei si Legea partidelor 14/2003, adaugand ca nu se va intampla varianta in care USL va veni si va spune un nume.

Intrebat daca va desemna un premier de la PDL in eventualitatea in care democrat-liberalii vor castiga mai multe mandate decat PSD, Basescu a raspuns ca nu crede ca se va intampla asa la alegeri.

"O sa fiu foarte sincer cu dumneavoastra, o sa va spun ca nu cred. Nu cred, asa ca nu are rost sa presupun inutil", a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca va avea grija sa desemneze un prim-ministru care poate obtine majoritatea voturilor in Parlament.

Articolul 103 din Constitutie stabileste ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Basescu: Tanasescu ar corespunde ca premier, dar nu pleaca de la BEI si nu a participat la campanie

Presedintele Traian Basescu a declarat ca vicepresedintele BEI Mihai Tanasescu ar raspunde oricand cerintelor functiei de premier, fiind capabil sa faca fata situatiilor de criza, insa nu l-ar desemna in situatia politica actuala, dar si pentru ca acesta nu ar veni din cauza salariului.

Totodata, presedintele a subliniat, intrebat de jurnalisti daca l-ar desemna ca premier pe Tanasescu si daca acesta ar corespunde in acest sens interesului national, ca vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI) nu a luat parte nici la campania electorala.

"Mihai Tanasescu ar raspunde oricand, dar vedeti, plecand de la BEI, din functia de vicepresedinte, unde cred ca are un salariu de vreo 20 de ori mai mare decat al unui ministru, prim-ministru, asta odata. In al doilea rand, domnul Tanasescu nu a participat la aceasta campanie", a argumentat Basescu.

El a aratat ca intr-un asemenea calcul al desemnarii lui Tanasescu, conteaza si "conjuctura politica".

"Deci pentru mine Mihai Tanasescu este un om extraordinar de bun pentru a face fata unor situatii de criza, dar nici prin cap nu mi-ar trece sa-l desemnez prim-ministru in conjunctura actuala, pentru ca trebuie sa privesti si la conjunctura politica", a mai spus Basescu.

Basescu, despre nominalizari de ministri penali: Semnez si suspendarea odata cu investirea

Presedintele Traian Basescu a declarat ca daca va primi, dupa alegeri, nominalizari de ministri cu dosare penale, nu va avea dreptul sa refuze semnarea decretelor de investire in cazul in care acestia au votul Parlamentului, dar va semna, in acelasi moment, si decretele de suspendare din functie.

Presedintele a aratat ca va recurge la aceasta solutie in cazul eventualilor ministri care nu vor fi si parlamentari alesi, altfel pentru suspendarea acestora trebuind sa decida Parlamentul.

"Legal vorbind, nu am dreptul sa nu semnez decretul, daca este un vot al Parlamentului. Insa, daca nu vor fi parlamentari, odata cu decretul de investire semnez si decretul de suspendare din functie. Daca vor fi (parlamentari, n.r.), vor trebui sa mearga la Parlament. E un mecanism mai complicat", a declarat Basescu, intrebat de jurnalisti daca va refuza sa semneze decretele de investire pentru ministri cu dosare penale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca ii roaga pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal, el transmitand totodata liderilor USL sa nu isi imagineze ca un ministru cu dosare penale va avea ocazia sa depuna juramantul in fata sa.

Basescu a spus ca i-a vazut pe "cei doi lideri ai USL grabindu-se sa imparta posturi in Guvernul de dupa alegeri, avertizandu-i insa "sa nu vanda pielea ursului din padure".

"Si as mai face o ultima remarca, legata de cei doi lideri ai USL. Am vazut ca se grabesc sa imparta posturi. Sa nu vanda pielea ursului din padure, macar sa nu ia banii inainte, pentru ca voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale, sa nu-si imagineze ca un om, un ministru cu dosar penal, fie el trecut si prin Parlament, va avea ocazia sa depuna juramantul in fata mea (...) Sper sa ia avertismentul in seama cei care deja anunta numiri de oameni care au dosare penale in instanta", a afirmat Basescu.

Basescu: Zero actiune din partea ministrului Justitiei privind propunerile de procurori sefi

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca nu a primit niciun document si nicio solicitare de discutie din partea ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, privind nominalizarile de procuror general si procuror sef al DNA.

"Nu am primit nimic. Nu am primit nicio solicitare, nici de discutie, nici documente nu am primit. Deci, zero actiune din partea ministrului Justitiei", a declarat Basescu, intrebat daca a primit documentele privind avizul negativ al CSM sau daca a avut o discutie cu ministrul Justitiei pe tema propunerilor pentru sefia celor doua institutii.

Cele mai noi informatii despre alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 se afla in sectiunea speciala a StirilorProTV.ro --> ALEGERI PARLAMENTARE 2012

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta sustine ca, din datele sale, Basescu nu a fost colaborator la Securitate, ci chiar ofiter
Ponta sustine ca, din datele sale, Basescu nu a fost colaborator la Securitate, ci chiar ofiter

Liderul USL, premierul Victor Ponta, sustine ca, din informatiile pe care le detine, presedintele Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii, ci chiar ofiter la Contrainformatii. 

Ponta:
Ponta: "Stiu la cine s-a gandit Basescu ca premier, dar Rus, Dragnea si Tariceanu nu vor accepta"

Liderul USL, premierul Victor Ponta a afirmat ca stie la cine s-a gandit presedintele Traian Basescu pentru a prelua conducerea Guvernului. 

Traian Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal
Traian Basescu: Ii rog pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca ii roaga pe romani sa nu voteze niciun candidat despre care stiu ca are dosar penal.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.