Ungaria doneaza bani pentru reconditionarea unei biserici din Transilvania. Ce s-a descoperit in lacasul de cult
Guvernul maghiar doneaza bani pentru reconditionarea unei biserici din Transilvania.
Asta dupa ce un istoric a descoperit lacasul de cult din Bistrita Nasaud, aflat in paragina, una din cele patru copii ale celebrei opere Navicella a pictorului italian Giotto.
Papp Szilard, un istoric maghiar, anunta in luna februarie ca a gasit pe peretii bisericii evanghelice din localitatea Jelna, judetul Bistrita Nasaud, una dintre cele patru copii ale capodoperei Navicella, realizata de italianul Giotto din Bondone.
De-a lungul anilor, opera a fost acoperita cu straturi de var, iar acum din ea au mai ramas doar fragmente. Pentru a o salva, guvernul maghiar a donat prin intermediul unei asociatii 15 mii de euro, iar consiliul judetean, in a carui proprietate este biserica, a dat aceeasi suma.
Din cei 30.000 de euro s-a construit o schela de sprijin pentru pereti si pentru bolta, dar s-a montat si o invelitoare temporara pentru a feri zidurile in aceasta iarna de zapada astfel incat din primavara anului urmator sa se poata incepe propriu zis restaurarea.
Pentru a renova lacasul de cult, ar mai fi nevoie de aproximativ 5 milioane de euro, bani pe care conducerea muzeului din Bistrita spera sa ii obtina.
Alexandru Gavrilas, manager complexul muzeal Bistrita Nasaud: "Lucrarea in sine nu se va vedea, se vor vedea doar fragmente, ea poate fi construita ulterior 3D. Vom vedea daca odata inceputa o poveste si dusa intr-un capat nu starneste la un moment dat un proiect cu fonduri norvegiene."
Localnicii spun ca multi au incercat sa darame biserica.
Localnica: "Au vrut sa vanda si clopotul. A inceput sa se strice ca au dat voie sa ia caramida, zice ca e pacat sa iei ceva din biserica."
Localnica: "De aia nu mai vin sasii la noi, le suntem urati ca nu am mai tinut cont de sfanta biserica. Erau banci sus, orga, pod, se urcau sus, era foarte frumos."
Navicella a fost realizata in mozaic intre 1305 si 1313 pentru basilica Sfantul Petru din Roma. Capodopera de 13 metri lungime il ilustra pe Iisus mergand pe apa. Ea a fost distrusa in secolul al 17-lea. O alta copie se afla la Vatican.