Taxa care ar putea scumpi alimentele cu 30%. Uniunea Europeana urmareste atent ce decizie va lua Romania

Ultimul update: Vineri 29 Ianuarie 2016 07:09
Data publicarii: Marti 26 Ianuarie 2016 20:01
Categorie: Financiar

Scandalul urias provocat de taxa pe ambalaj ar putea duce la scumpirea alimentelor cu pana la 30 la suta.
 

Asa sustin producatorii, care nu vor sa plateasca 54 de milioane de euro, suma cu care ar fi fost fraudat statul in ultimii 10 ani, de firmele de reciclare.

Aceste firme sunt insa create de producatori si, potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu, unele au raportat reciclari, si de 10 ori mai mari decat cele reale. Asadar, Romania a ajuns in vizorul Uniunii Europene.

Conform legii, fiecare produs contine o taxa de 2 lei/kg de ambalaj, platita de producator. Si cum ambalajul e aruncat la gunoi, ca sa-si reupereze acesti doi lei, fabricantii au o singura sansa: sa recicleze 60% din ambalajele pe care le trimit la raft.

Pentru asta au fost infiintate 10 organizatii de reciclare care aduna aceste deseuri si le duc in centrele de reciclari in numele producatorilor. Doar in aceste conditii statul restituie taxa de 2 lei.

In realitate, acest lucru nu s-a intamplat decat pe hartie, potrivit unui raport al Administratiei Fondului de Mediu. In ultimii ani, 6 din cele 10 organizatii (OTR-uri) ar fi declarat cote false. Adica sustineau ca duc la reciclat 60 %, cat cere legea, in timp ce cifra reala era de 10 ori mai mica.

Iar acest lucru a fost posibil pentru ca statul nu a facut pana in 2015 niciun control. Acum dosarul e la Parchetul General si e anchetata o frauda de 54 de milioane de euro, bani imputati producatorilor.

Acesti bani pe care Ministerul Mediului vrea sa-i recupereze urgent ii pun in incurcatura pe producatorii. Unii spun ca vor intra in faliment. Altii anunta scumpiri de pana la 30%.

Sorin Minea, presedinte Romalimenta: "Aceste modificari de preturi datorate taxelor si impozitelor statului se vor duce in costuri. Si va spun precis ca pana la sfarsitul verii le veti gasi sau pana la Paste."

Tocmai de aceea, producatorii cer Ministerului Mediului sa renunte la cele 54 de milioane de euro care au rezultat din reciclari false. Autoritatile nici nu vor sa auda, mai ales ca Uniunea Europeana este cu ochii pe noi.

Amnistia fiscala nu este o solutie, aceasta nu ar face decat sa intretina o piata neagra a deseurilor, descoperita in urma controalelor AFM. O astfel de masura ar amana atingerea tintelor si, implicit, ar genera un infringement care s-ar rasfrange asupra populatiei.

In tot acest scandal, un lucru e clar: consumatorul nu ar trebui sa aiba de suferit. ONG-urile sustin ca producatorii nu au motive sa scumpeasca alimentele cu 30 la suta, in conditiile in care impactul costului ambalajului in pret e de doar 3 la suta. Iar Ministerul Mediului are partea lui de vina pentru ca nu a verificat neregulile pana acum.

Sandor Korosfoy, presedinte ONG: "Solutia la aceasta problema este sa se verifice mult mai bine organismele de transfer de responsabilitate."

Romania risca procedura de infringement pentru ca nu a atins tinta de reciclare. Asta inseamna amenzi de 1 milion de euro pe saptamana, suportate de noi toti, din bugetul general al statului.

Alimentele inalt procesate care iti pot declansa o alergie alimentara. Simptomele pe care nu este bine sa le ignori

Alimentele inalt procesate care iti pot declansa o alergie alimentara. Simptomele pe care nu este bine sa le ignori

uber, londra, licenta, soferi,

Lovitură pentru Uber. De ce a pierdut licența de a opera în Londra

Colosul cu picioare de lut. A doua economie a lumii, pericol iminent de prăbușire

Decizie istorică a Curții Europene de Justiție, privind creditele în monede străine

Europenii îmbogățiți peste noapte. Țara în care fiecare cetățean deține 200.000 dolari

Efecte nefaste. Ce se va întâmpla dacă toate contribuțiile vor trece la angajat

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Ionut Misa

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele

Anul în care programul ”Prima Casă” ar urma să dispară

România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid

Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane