109 kg de carne de cal, in 7 restaurante din Capitala. Agentia Nationala Veterinara nu stie traseul
Oficialii au descoperit ca la noi in tara s-au vandut cateva sute de kilograme de carne de cal, in restaurante din Bucuresti, Alba, Sibiu si Hunedoara.
Cei incriminati dau vina unii pe altii, in timp ce autoritatile nu au depistat pana acum de unde a aparut carnea de cal, transata de macelari, pentru ca in toate actele lotul incriminat este etichetat drept carne de vita.
Numai in Bucuresti s-au vandut 109 kilograme de carne de cal. Au ajuns in 7 restaurante, dintr-un depozit din Ilfov.
Patronul depozitului a cumparat, de la un intermediar din Alba, mai bine de 212 kilograme de carne. Sustine ce avea eticheta de vita si provenea din Botosani si Brasov, de la doua abatoare.
Asadar, 109 kilograme au fost vandute si mancate in Bucuresti . Ulterior, Autoritatea Sanitar Veterinara a descoperit ca cele 103 kilograme nevandute inca sunt carne de cal si nu de vita. Singura legatura a intregului lot cu vita este eticheta. Falsa.
Nu doar bucurestenii au mancat cal fara sa stie. Potrivit autoritatilor locale, firma din Alba a mai vandut 300 de kilograme de carne cu eticheta falsa de vita si in judetele invecinate. O parte din carne a fost comercializata la restaurantele din Alba, Sibiu si Hunedoara.
De unde avea insa depozitul din Alba carnea de cal pe care a reetichetat-o ca fiind de vita? Nici autoritatilor nu le este clar inca.
Pana la aceasta ora stiu ca lotul de vita falsa provine dintr-un transport de anul trecut, care a plecat dintr-un abator din Brasov si a ajuns in prima faza la depozitul din Ilfov.
De aici, carnea nu stim exact de care, dar etichetata ca vita a plecat la depozitul din Blaj. In mod ciudat, s-a intors la Ilfov, carne de cal, cu eticheta de vita.
Ancheta autoritatilor merge mai departe. Carnea de cal ajunsa la Ilfov avea etichete de vita de provenienta Brasov si Botosani.
La cel din urma abator, proprietar este tatal presedintelui Autoritatii sanitar-veterinara, care sustine ca el vinde vita.
E treaba Agentiei National Veterinare sa afle acum si sa ne spuna unde s-au taiat sutele de cai de la care s-au luat muschiuletii si care au ajuns la Alba.
Aveau abatoarele autorizatie pentru asa ceva? Au vandut carnea de cal asa cum este, sau au pus si ele etichete false?
Romanii mai asteapta si numele restaurantelor care au vandut, poate fara sa stie, carnea de cal pe post de delicatesa de vita.
In acte sunt acoperite, cumparatori de buna credinta. Dar bucatarii pot oare sa deosebeasca, atunci cand gatesc, ce necheaza si ce mugeste...?!
Pe de alta parte, premierul francez a declarat joi ca Romania a fost acuzata pe nedrept in scandalul carnii de cal vanduta drept vita in Marea Britanie si Franta.