Procurorul general: "Condrea urma sa fie audiat si se puteau lua anumite masuri preventive". Fapta de care urma sa fie acuzat

Dan Condrea

Procurorul general Augustin Lazar a declarat ca patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, urma sa fie audiat luni de procurori si fata de el "se puteau lua anumite masuri preventive" in dosarul dezinfectantilor din spitale.

La intrarea in sediul Parchetului General, Augustin Lazar a spus ca, in dosarul dezinfectantilor din spitale, politistii au ridicat in ultimele zile mai multe documente, contracte de vanzare-cumparare privind produsele Hexi Pharma la spitalele din Capitala si din imprejurimi.

"Astazi, pe baza acestor documente, se putea evalua si se va evalua care este prejudiciul in cauza pentru a putea aprofunda ancheta si pentru o eventuala extindere a urmaririi penale era necesara clarificarea problemei daca exista sau nu prejudiciu in cauza. Atunci putem sti daca este prezenta ipoteza de ancheta conform careia exista o infractiune de inselaciune agravata, iar in aceasta situatie desigur ca era iminenta chemarea celui in cauza pentru a i se aduce la cunostinta noua invinuire si, de asemenea, sa isi poata pregati apararile, iar dupa ce persoana respectiva era incunostintata, audiata, fata de ea se puteau lua anumite masuri preventive", a precizat Lazar.

El a adaugat ca procurorii nu puteau lua o masura preventiva in cazul lui Dan Condrea, inainte de a se stabili care este prejudiciul in dosarul dezinfectantilor.

"Inainte sa stim prejudiciul, nu este posibil sa luam masuri preventive impotriva cuiva pentru ca nu exista certitudinea existentei unei anumite infractiuni, pas cu pas se clarifica aceste lucruri. Astazi, ele erau foarte clare si exista indicii foarte clare ca astazi el ar fi fost audiat si s-ar fi intamplat mai multe lucruri pe care el le-a stiut. De regula, cei in cauza stiu cel mai bine pentru ca ei cunosc faptele pe care le-au comis si atunci stiu la ce sa se astepte. Eu va spun din experienta profesionala personala - cei care sunt vizati de ancheta penala stiu foarte bine la ce sa se astepte si atunci cand s-au ridicat documentele si se cunoaste prejudiciu ei stiu ca vor fi chemati cu avocatul, ca vor fi incunostintati. Iar apoi, cand este un prejudiciu mare, toata lumea intuieste ce se intampla, ce masuri preventive se iau", a mai spus Augustin Lazar.

Citește și
hexi pharma
Scandalul Hexi Pharma. Cum a ajuns compania de dezinfectanti a lui Dan Condrea sa fie acuzata de "genocid"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Procurorul general a adaugat ca moartea lui Dan Condrea nu schimba cursul anchetei, urmand ca procurorii sa clarifice "toate aspectele" acestui caz.

"A fost preluat in aceasta dimineata la Parchetul General, pentru ca exista resurse superioare in vederea instrumentarii cauzei. De regula, in cazul unui accident de circulatie cu moartea persoanei in cauza, se face cercetare pentru ucidere din culpa pentru a vedea circumstantele in care a survenit decesul acelei persoane. Dosarul va fi preluat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va fi instrumentat de Biroul de Urmarire Penala, urmand a se vedea care dintre procurorii Biroului de Urmarire Penala, condus de procurorul Varga Romulus, va instrumenta acest caz", a declarat Augustin Lazar, la intrare in sediul Parchetului General.

Parchetul General va prelua acum si ancheta privind accidentul in care Dan Condrea si-a pierdut viata.

Dan Condrea: "Nu avem voie sa facem declaratii."
Reporter: "Daca se va dovedi ca au murit oameni, din cauza ca au fost diluati dezinfectantii, cum o sa raspundeti? Aveti vreun regret, domnule Condrea?
Dan Condrea: Va rog frumos sa ma lasati in pace!"

In 10 mai, Dan Condrea a ajuns pentru prima oara in fata procurorilor in dosarul privind solutiile dezinfectante. Dupa audieri, patronul HexiPharma, medic de profesie, nu a suflat un cuvant in fata jurnalistilor.

Emilian Popoviciu, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie: ''Acolo practic mai mult se livreaza apa decat ce ar putea sa fie dezinfectant. Toate aceste scaderi dezastruoase duc la acest rezultat: infectarea pacientului.''

Trei zile mai tarziu, Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva firmei HexiPharma, iar ANAF anunta ca investigheaza conditiile in care societatea este datoare unor off-shore-uri, care l-ar fi avut in spate tot pe Dan Condrea.

Reporter: "O sa reveniti la Parchet? V-au chemat procurorii?
Dan Condrea: "Nu am voie sa fac declaratii."

Firma a cerut apoi insolventa, dar, la cererea procurorilor, instanta de judecata a decis ca HexiPharma trebuie sa ramana functionala ca sa raspunda penal, iar daca este gasita vinovata sa plateasca daune morale catre cei carora le-a vandut dezinfectanti diluati.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Fosta sotie a lui Condrea:
Fosta sotie a lui Condrea: "Nu era genul care sa se omoare. Daca e sinucidere, atunci l-au impins sa faca asta"

Laura, fosta sotie a lui Dan Condrea, a declarat ca omul de afaceri nu era genul care sa se sinucida si ca, daca se va ajunge la concluzia asta, atunci inseamna ca cineva l-a impins sa comita gestul.

Scandalul Hexi Pharma. Cum a ajuns compania de dezinfectanti a lui Dan Condrea sa fie acuzata de
Scandalul Hexi Pharma. Cum a ajuns compania de dezinfectanti a lui Dan Condrea sa fie acuzata de "genocid"

De la Hexi Pharma a pornit cel mai mare scandal din medicina romaneasca. Al treilea cel mai mare producator si distribuitor de dezinfectanti in unitatile sanitare din Romania si-ar fi diluat produsele cu buna stiinta.

Dan Condrea a murit intr-un accident. Politie:
Dan Condrea a murit intr-un accident. Politie: "Nu am gasit urme de franare". Ce se intampla cu ancheta in cazul Hexi Pharma

Patronul Hexi Pharma s-a stins din viata duminica seara, in urma unui grav accident de masina.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.